CARSNEWS
MARKET

Πόσο κάνει η επισκευή air condition στην Aston Martin One-77;

Σχεδόν μια 15ετία πίσω στο χρόνο, 13 χρόνια συγκεκριμένα, η One-77 ήταν η ταχύτερη Aston Martin και το ισχυρότερο ατμοσφαιρικό παραγωγής όλων των εποχών. Με 760 ίππους και 750 Nm από έναν V12 7.3 λίτρων, μπορούσε να φτάσει μέχρι τα 354 χλμ./ώρα. Πέρα από πανίσχυρη και ταχύτατη, όμως, η 77άρα ήταν (και είναι) πανάκριβη.

Καθεμιά από τις 77 που κατασκευάστηκαν, πωλήθηκε με αρχική τιμή 1 εκατομμυρίου λιρών (1,1 εκατ. ευρώ). Η εικονιζόμενη δεν ανήκει σε αυτές, καθώς πρόκειται για την υπ’ αριθμόν 78. Ένα από τα 11 πρωτότυπα δοκιμών που κατασκεύασαν οι Άγγλοι, κατάλληλα μεταποιημένου για χρήση δρόμου. Το πρώην «μουλάρι» είναι πια αυτοκίνητο παραγωγής με τα όλα του, έχοντας μόνο το οδόμετρο να μαρτυρά το ταλαίπωρο παρελθόν με τις χιλιάδες χιλιομέτρων δοκιμών στο Nardo και το Nurburgring. To κοντέρ έγραφε 38.358 χλμ. όταν αποσύρθηκε και αγοράστηκε από ιδιώτη, ο οποίος τη μετέτρεψε σε road legal παρουσία. Χρειάστηκαν 7 μήνες ολικής αναπαλαίωσης από την Aston Martin για να αναγεννηθεί η One-77, που μπορεί να υπερηφανεύεται πως είναι πιο ιδιαίτερη από τις υπόλοιπες 77.

Ουδεμία διαφορά με τις αδερφές της, φυσικά, δεν παρουσιάζει στο κόστος συντήρησης, πέρα από το εμφανισιακό και το μηχανικό σκέλος. Ούσα μια από τις ακριβότερες Aston όλων των εποχών, με τη συντριπτική πλειονότητα των εξαρτημάτων κατασκευασμένα μόνο για αυτή, τα σέρβις δεν θα μπορούσαν παρά να ακολουθούν πιστά σε τιμολόγηση. Έπειτα από δυο ιδιοκτήτες  (μετά τη θητεία ως πρωτότυπο δοκιμών) και 40.840 χλμ., που πιθανότατα την καθιστούν ως την Aston Martin με τα περισσότερα χιλιόμετρα στον πλανήτη, λογικό κι επόμενο να εμφανίζονται φθορές. Το μοτεράκι των υαλοκαθαριστήρων, ας πούμε, δεν λειτουργεί. Επισκευή δεν «σηκώνει», οπότε πάμε κατευθείαν σε αντικατάσταση. Πόσο στοιχίζει; 10.000 δολάρια (9.303 ευρώ)! Σε σύγκριση με το ποσό που απαιτήθηκε για την αλλαγή του συστήματος κλιματισμού, όμως, φαντάζει ελάχιστο.

Λόγω της απίστευτα πολύπλοκης και δύσκολης χωροταξίας, που απαιτεί την αφαίρεση του κινητήρα (!) για την αντικατάσταση του κομπρέσορα, απαιτούνται 45.000 δολάρια (41.827 ευρώ) για την αλλαγή του air condition! Ένα έξοδο που προέκυψε έπειτα από μια διαρροή, η οποία σε ένα νορμάλ αυτοκίνητο να στοιχίσει το πολύ 1.000 ευρώ.

Related Articles

Πέντε λόγοι για να αποκτήσεις το Kia Sportage 48V Hybrid

cars

Ήρθε και εντυπωσιάζει το νέο Citroën C5 Aircross

cars

Πιο μοντέρνο και πρακτικό από ποτέ το νέο Opel Movano

cars

BMW και Microsoft ενώνουν τις δυνάμεις τους

cars

Τι δουλειά έχει μια Porsche στο μουσείο της Mercedes;

cars

Opel Corsa GS Line, με τη γοητεία του διάσημο προγόνου του

cars

Πρώτη γνωριμία με το ανανεωμένο VW Passat

cars

Το όχημα του μέλλοντος

cars

Abarth Racing, το κεντρί του Σκορπιού

cars