CARSNEWS
NEW MODELS

Πόσο καύσιμο μπορείς να κερδίσεις από τις ζάντες;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να περιορίσει κανείς την κατανάλωση καυσίμου ενός αυτοκινήτου και οι περισσότεροι από αυτούς σχετίζονται με τις δική μας συμπεριφορά πίσω από το… βολάν.

Βέβαια υπάρχουν και λύσεις που δεν εστιάζουν στις δικές μας οδηγικές συνήθειες αλλά στις προδιαγραφές και δη τις σχεδιαστικές του αυτοκινήτου.

Ετούτη τη φορά θα μιλήσουμε για αεροδυναμική – όχι απαραίτητα του αμαξώματος που προφανώς παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στις επιδόσεις -περιβαλλοντικές και μη- του αυτοκινήτου αλλά των τροχών και ειδικότερα των ζαντών.

Αφορμή αποτέλεσε η BMW η οποία εξέλιξε έναν νέο τύπο ζαντών για το αμιγώς ηλεκτροκίνητο SUV που ακούει στο όνομα iX3 με σκοπό να ενισχύει περαιτέρω την αποδοτικότητά του.

Σύμφωνα με την βαυαρική φίρμα, οι ζάντες που εφοδιάζουν την νέα BMW iX3 είναι κατά 15% ελαφρύτερες σε σχέση με τις αντίστοιχου μεγέθους τροχούς που θα συναντήσετε στη συμβατική BMW X3.

Από μόνο του αυτό, βέβαια, δεν θα μπορούσε να είναι αρκετό, έτσι οι σχεδιαστές της BMW θέλησαν να εξαντλήσουν τα αεροδυναμικά περιθώρια βελτίωσης.

Η μείωση της αεροδυναμικής αντίστασης που επετεύχθη αγγίζει το 5%, η οποία συνδυασμένη με το χαμηλότερο βάρος των ζαντών οδηγεί στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 2%.

Τι σημαίνει αυτή στην πράξη; Στην περίπτωση της ηλεκτροκίνητης BMW iX3 μεταφράζεται σε 0,4 kWh/100 χλμ. ή αν προτιμάτε σε 10 χιλιόμετρα επιπλέον αυτονομίας.

Τώρα να επιχειρήσουμε αν επιχειρήσουμε να αναγάγουμε το κέρδος του 2% στην κατανάλωση καυσίμου ενός συμβατικού αυτοκινήτου, τότε για κάποιον που πραγματοποιεί δύο γεμίσματα τον μήνα -περίπου 100 λίτρα καυσίμου- το όφελος που προκύπτει μόνον από ένα ελαφρύτερο και αεροδυναμικά βελτιστοποιημένο σετ ελαστικών-ζαντών φτάνει τα 2 λίτρα ή τα τρία ευρώ σε μηνιαία βάση.     

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Αυτό το θηρίο θα κυκλοφορεί κανονικά στους δρόμους

cars

Nissan 400Z: Μήπως τελικά έρθει το 2022;

cars

Lexus RX απογειώνεται και καταστρέφεται σε αυτοσχέδιο αγώνα (Video)

cars

Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσια στην Ισπανία

cars

Πώς μπορείς να κάνεις το καλύτερο “0-100 km/h” με το αυτοκίνητό σου!

cars

Toyota Supra 1.239 ίππων σκορπά τον τρόμο στην Autobahn (Video)

cars

Οι καλύτεροι τετρακύλινδροι κινητήρες στην ιστορία της αυτοκίνησης

cars

Το νέο Opel Mokka και με θερμικούς κινητήρες

cars

Πώς μπορείς να αγοράσεις Tesla στην Ελλάδα!

cars