CARSNEWS
NEW MODELS

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών;

Η δεύτερη φάση χαλάρωσης των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού αρχίζει από αύριο Δευτέρα 18 Μαΐου, με την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ νομών σε όλη την ηπειρωτική χώρα, καθώς και την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κρήτη. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε συνεργασία με τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας προς αποφυγή της μετάδοσης και διασποράς του ιού COVID-19, εξέδωσε τον τρόπο που θα γίνονται αυτές, βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων της επιτροπής του «ΕΟΔΥ».

Όπως προβλέπεται σε αυτά, οι οδικές μετακινήσεις είναι ελεύθερες μεταξύ των νομών της ηπειρωτικής χώρας και αυτών της Κρήτης. Οι μετακινήσεις με τρένα, με υπεραστικά λεωφορεία του ΚΤΕΛ, με  τουριστικά λεωφορεία και λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης θα γίνονται με την πληρότητα των θέσεων να φτάνει στο 50% της συνολικής του συρμού ή του λεωφορείου. Αυτό θα το μέτρο (για την πληρότητα) θα ισχύει ως τις 31 Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί η αποτελεσματικότητά του και θα αποφασιστεί η περαιτέρω χαλάρωσή του ή όχι, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων που θα επικρατούν τότε στην χώρα μας. Το ίδιο ισχύει και για τα πλοία. 

Όπως ανακοινώθηκε, όλοι οι επιβάτες των συρμών, των τραίνων, των λεωφορείων και των πλοίων υποχρεούνται να φορούν μάσκα κατά τη μετακίνησή τους και ενθαρρύνονται να εκδίδουν και να επικυρώνουν ηλεκτρονικά το εισιτήριό τους. Οι επιβάτες πρέπει να τηρούν απόσταση ένα με ενάμισι μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά τη διάρκεια επιβίβασής τους στο τραίνο ή το λεωφορείο.

Οι πάροχοι υπηρεσιών μεταφοράς οφείλουν να ενημερώνουν τους επιβάτες για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας, να εφοδιάζουν το προσωπικό τους με απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκα, γάντια, αλκοολούχο αντισηπτικό) και να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν συνεχώς με ειδικά υλικά τις περιοχές και τα σημεία επαφής επιβατών και τα μηχανήματα. 

Οι αεροπορικές μεταφορές

Για το ταξίδι με αεροπλάνο,  οι επιβάτες οφείλουν να τηρούν τους κανονισμούς αυτοπροστασίας και τήρησης της κοινωνικής απόστασης. Ενθαρρύνονται να εκδίδουν και να επικυρώνουν ηλεκτρονικά το εισιτήριό τους και να φορούν μάσκα καθόλη τη διάρκεια της πτήσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, για τα αεροπορικά ταξίδια προβλέπονται τα εξής:

• Η επιβίβαση θα γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

• Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση στο αεροσκάφος  γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα αυτού.

• Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής προς το αεροσκάφος πεζοί.

• Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητα του.

• Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ θα βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης, ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.

• Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο προορισμού, το αεροσκάφος θα υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεων του.  

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Το πρόγραμμα επιδότησης «Κινούμαι ηλεκτρικά» ξεκινά!

cars

GP Μ. Βρετανίας 2020: Νίκη-θρίλερ για Hamilton

cars

Με οργανικές μπαταρίες το Mercedes-Benz AVTR Vision

cars

Lazareth LM 410: Η τετράτροχη μοτοσικλέτα των 100.000 ευρώ

cars

Η Συμμαχία αντεπιτίθεται! Το μέλλον των Renault – Nissan – Mitsubishi

cars

Από 3D εκτυπωτή ο ισχυρότερος ηλεκτροκινητήρας στον κόσμο

cars

H BMW παρουσίασε το νέο της λογότυπο

cars

Δείτε ένα ρομπότ να φορτίζει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο! (video)

cars

Χορεύοντας μπαλέτο για 4 τροχούς στο Nurburgring (Video)

cars