Σαν σήμερα: Η ιστορική, αλλά όχι αναπάντεχη, νίκη του Χάμιλτον στο Σίλβερστον (vid)

Published:

Η ιστορία των αγώνων ταχύτητας, και ιδιαίτερα της Formula 1, είναι γεμάτη από στιγμές που επηρέασαν βαθιά τον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού και σημάδεψαν ολόκληρες γενιές. Ας δούμε τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας.

Πολλοί αγώνες ταχύτητας, με την Formula 1 στην πρώτη γραμμή, άφησαν έντονο αποτύπωμα, όχι πάντα χωρίς σκιές. Σήμερα επιστρέφουμε σε επτά Grand Prix με ξεχωριστές ιστορίες, όπου η Γαλλία έχει για ακόμη μία φορά κεντρικό ρόλο. Παράλληλα, καταγράφονται η γέννηση ενός θρύλου των 24 Ωρών Λε Μαν, ο θάνατος ενός ιδιαίτερα αγαπητού οδηγού και ένας αγώνας στο MotoGP.

Διαβάστε παρακάτω τι συνέβη Σαν Σήμερα, 7/7, στον κόσμο της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Σαν σήμερα, το 1967, γεννήθηκε ο πιο επιτυχημένος οδηγός στην ιστορία των 24 Ωρών Λε Μαν, ο Τομ Κρίστενσεν. Ο ζωντανός θρύλος των αγώνων αντοχής ξεκίνησε την καριέρα του στα ‘90s με στόχο να φτάσει μέχρι την F1. Παρότι είχε κερδίσει πολλούς αγώνες στα αυτοκίνητα τουρισμού, την F3 και την F3000, η πορεία του προς την κορυφαία κατηγορία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς περιορίστηκε σε ρόλο δοκιμαστή για μικρομεσαίες ομάδες και δεν προβιβάστηκε στην F1.

Το 1997, όταν κλήθηκε απροειδοποίητα στην Team Joest ως αντικαταστάτης του Ντέιβι Τζόουνς στην Porsche για το Μαν, κατάφερε να πάρει τη νίκη και από εκεί ξεκίνησε μια εξαιρετικά σημαντική διαδρομή στον ευρύτερο χώρο των αγώνων αντοχής. Μέχρι την αποχώρησή του το 2014, ο «Mr Le Mans» κέρδισε άλλες 8 φορές στον σπουδαίο αγώνα με την Audi, ενώ το 2013 αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο WEC.

Σαν σήμερα το 1968, το GP Γαλλίας της F1 διεξήχθη για τελευταία φορά στη Ρουέν. Μέσα σε δύσκολες, βρόχινες συνθήκες, ο Τζάκι Ιξ της Ferrari πήρε την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα, όμως ο αγώνας έμεινε βαριά σκιασμένος από τον φρικτό θάνατο του Τζο Σλεσέρ.

Ο Γάλλος, μόλις στο τρίτο του Grand Prix, βρέθηκε στο τιμόνι της πειραματικής Honda RA302, ενός μονοθεσίου που ο πολύπειρος Τζον Σέρτις είχε αρνηθεί κατηγορηματικά να οδηγήσει. Στον δεύτερο κιόλας γύρο, ο Σλεσέρ είχε μια σφοδρή σύγκρουση, η οποία προκάλεσε τεράστια πυρκαγιά λόγω του πλαισίου μαγνησίου της Honda, αφήνοντάς του ουσιαστικά μηδαμινές πιθανότητες επιβίωσης.

Σαν σήμερα, το 1974, η σοβαρή έλλειψη αξιοπιστίας της νέας Lotus 76 ανάγκασε τον επικεφαλής Κόλιν Τσάπμαν να πιέσει την ομάδα να επαναφέρει την ήδη παμπάλαια Lotus 72, με ορισμένες τροποποιήσεις, για το GP Γαλλίας. Ο αγώνας έγινε για πρώτη φορά στη Ντιζόν-Πρενουά, σε μια τόσο μικρή σε μήκος χάραξη ώστε οι χρόνοι γύρου έπεφταν κάτω από το ένα λεπτό.

Παρά τις επιφυλάξεις που εύλογα συνόδευαν την επιλογή, η αναδιαμορφωμένη Lotus 72E απέδωσε απρόσμενα. Ο Ρόνι Πέτερσον προσπέρασε τον Νίκι Λάουντα της Ferrari στον 16ο γύρο και έφτασε με άνεση στη νίκη, με διαφορά 20 δευτερολέπτων.

Σαν σήμερα, το 1985, ο Νέλσον Πικέ είδε πρώτος την καρό σημαία στο GP Γαλλίας του Πολ Ρικάρ, χαρίζοντας στην ιστορική Brabham την 35η νίκη της στη F1 — και, όπως αποδείχθηκε, την τελευταία. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Κέκε Ρόσμπεργκ, ενώ τρίτος ήταν ο Έλιο Ντε Άντζελις.

Σαν σήμερα το 1991, το GP Γαλλίας μεταφέρθηκε στη νέα πίστα του Μάνι-Κουρ, σε έναν αγώνα που κρίθηκε μέσα από μια έντονη αλλά όχι αναίμακτη μάχη κορυφής ανάμεσα στους Νάιτζελ Μάνσελ και Αλέν Προστ. Οι δύο οδηγοί άλλαζαν θέσεις στην πρωτοπορία, μέχρι ο Βρετανός να περάσει καθοριστικά από την εξωτερική στη στροφή 5. Από εκεί και πέρα διατήρησε την πρώτη θέση έως τον τερματισμό, με τον Άιρτον Σένα να ολοκληρώνει τον αγώνα στην τρίτη θέση.

Σαν σήμερα το 2002, στο GP Μεγάλης Βρετανίας, ο Χουάν Πάμπλο Μοντόγια φαινόταν ικανός να βάλει φρένο στο νικηφόρο σερί της Ferrari. Ο Κολομβιανός ξεκίνησε από την pole position, όμως η βροχή στον ένατο γύρο ανέτρεψε τα δεδομένα και ουσιαστικά ακύρωσε τις προσδοκίες του.

Οι Μίκαελ Σουμάχερ και Ρούμπενς Μπαρικέλο, με τα ανώτερα ελαστικά βροχής της Bridgestone, τον προσπέρασαν και χάρισαν στη Scuderia το 1-2. Ο Μοντόγια, πάντως, ήταν ο μόνος οδηγός που δεν δέχθηκε γύρο από τις πανίσχυρες F2002.

Σαν σήμερα το 2013, ο πρωταθλητής Σεμπάστιαν Φέτελ πέτυχε την πρώτη του εντός έδρας νίκη στην F1, επικρατώντας στο Νίρμπουργκρινγκ για το GP Γερμανίας. Η επιτυχία του οδηγού της Red Bull Racing κάθε άλλο παρά άνετη ήταν, καθώς βρέθηκε υπό έντονη πίεση από τους δύο οδηγούς της Lotus, Κίμι Ράικονεν και Ρομέν Γκροζάν.

Οι οδηγοί της βρετανικής ομάδας προσπάθησαν μέχρι τέλους να ανατρέψουν την κατάσταση, όμως δεν κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση του Φέτελ και περιορίστηκαν στη 2η και την 3η θέση.

Σαν σήμερα το 2019, ο Μαρκ Μάρκεθ επικράτησε με χαρακτηριστική άνεση στο GP Γερμανίας του MotoGP, ανεβάζοντας στις 10 τις συνολικές νίκες του στο Σάχσενρινγκ. Με αυτό το αποτέλεσμα ισοφάρισε το ρεκόρ των 10 συνεχόμενων νικών σε μία πίστα, που κατείχε ο Βαλεντίνο Ρόσι στο Μουτζέλο. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Μάβερικ Βινιάλες, ενώ τρίτος ήταν ο Καλ Κράτσλοου.

Σαν σήμερα, το 2021, πέθανε ο πρώην οδηγός της Formula 1, Κάρλος Ρόιτμαν. Η πορεία του στο κορυφαίο μηχανοκίνητο σπορ εκτάθηκε από το 1972 έως το 1982, με 146 συμμετοχές σε Grand Prix για τις Brabham, Ferrari, Lotus και Williams. Ο απολογισμός του έκλεισε στις 12 νίκες και στις 45 παρουσίες στο βάθρο.

Σαν σήμερα το 2024 διεξήχθη στο Σίλβερστον ένα ιδιαίτερα απρόβλεπτο Grand Prix Μ. Βρετανίας της Formula 1, με τις καιρικές συνθήκες να δυσκολεύουν αισθητά τον αγώνα. Νικητής ήταν ο Λιούις Χάμιλτον της Mercedes, ο οποίος αξιοποίησε την εμπειρία του και διαχειρίστηκε με ακρίβεια, χωρίς περιθώρια λάθους, τη στρατηγική αλλαγής ελαστικών στο φινάλε, όταν η πίστα είχε στεγνώσει. Εκκίνησε από τη δεύτερη θέση, πίσω από τον teammate του, Τζορτζ Ράσελ, και πέρασε στην πρωτοπορία στα μισά του αγώνα, ενώ ο Ράσελ εγκατέλειψε εξαιτίας μηχανικού προβλήματος. Ο Χάμιλτον κράτησε πίσω του τον Μαξ Φερστάπεν της Red Bull Racing, ο οποίος τον πίεζε, και κατέκτησε την 104η νίκη της καριέρας του και την ένατη στο Σίλβερστοουν, καταρρίπτοντας το ρεκόρ για τις περισσότερες νίκες σε μία πίστα. Η επιτυχία αυτή ήταν η πρώτη του έπειτα από 56 αγώνες και είχε έντονη συναισθηματική φόρτιση, με τον Χάμιλτον να πανηγυρίζει μπροστά στο ενθουσιώδες βρετανικό κοινό, σε μια εμφάνιση που επιβεβαίωσε την αντοχή και το ταλέντο του.

Φωτογραφίες: Mercedes-AMG F1 media

READ MORE

Find us on X

Related articles

Latest articles