CARSNEWS
AUTONEWS

Στην άκρη της.. Χαλκιδικής με Skoda Kamiq. No mans land!

Αλήθεια, ποιος θα το πίστευε πως το 480 π.χ, ο τότε Βασιλιάς των Περσών Ξέρξης, θα έβαζε τεχνικούς να ανοίξουν μία διώρυγα σκάβοντας από τα Νέα Ρόδα μέχρι την Τρυπητή , προκειμένου να παρακάμψει έναν μεγάλο κύκλο του 3ου ποδιού της Χαλκιδικής, προκειμένου να οδηγήσει τον πολυπληθή του στόλο, από την Αρχαία Άκανθο… στη Θέρμη, την σημερινή Θεσσαλονίκη! Πραγματικά η εν λόγο κατασκευή αποτελούσε ένα μεγαλειώδες επίτευγμα για την εποχή εκείνη το οποίο έλαβε χώρα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο θα άξιζε να δοθεί ως παράδειγμα στους κατασκευαστές του Μετρό Θεσσαλονίκης! Πάντοτε όταν οδηγώ ένα νέο μοντέλο από την μεγάλη γκάμα της Τσέχικης εταιρίας Skoda, για κάποιο λόγο αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος, καθώς μέσα στα χρόνια, παρακολούθησα με ενδιαφέρον την τεχνολογική εξέλιξη η οποία κατάφερε στην κυριολεξία να φέρει τα πάνω κάτω στην κατασκευή των suv μοντέλων της.

Έτσι και έγινε με το νέο compact SUV της Skoda το ευρύχωρο Kamiq, με το οποίο είχα την ευκαιρία να καλύψω μεγάλες αποστάσεις , σε σημεία όπου πραγματικά δεν θα ταξίδευα με ένα Χιλιαράκι αυτοκίνητο! Επιστρέφοντας στην Θεσσαλονίκη, από τον ακριτικό Εχίνο, που πήγα να καλύψω τα γεγονότα εξάπλωσης του Κορονοιού, μπήκα στο «τρυπάκι» να διανύσω λίγα χιλιόμετρα παραπάνω, και να φτάσω σε ένα όμορφο μέρος, όπου η Ιστορία είναι άρρηκτα δεμένη μαζί του, και χάνετε μέσα στον  χρόνο. Το Skoda Kamiq είναι ένα ιδιαίτερα ευρύχωρο suv, το οποίο διαθέτει ικανοποιητικούς χώρους, τόσο για τα πόδια, όσο και τα κεφάλια των πίσω επιβατών, που απολαμβάνουν το οικονομικό τους ταξίδι, χάρις τις επιδόσεις του τρικύλινδρου TSi μοτερ των 116 ίππων, όπως και τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, τα οποία φροντίζουν ακόμη και για τις μικρότερες λεπτομέρειες!

Η Διώρυγα του Ξέρξη

Η διώρυγα σήμερα είναι θαμμένη. Έχει εντοπιστεί ανάμεσα στα χωριά Νέα Ρόδα και Τρυπητή και το τοπίο μεταξύ των χωριών σε τίποτα δε θυμίζει την αρχαία τεράστια κατασκευή, αν εξαιρέσει κανείς μια μικρή κοιλάδα στο κέντρο του ισθμού. Έχει μήκος 2 χιλιόμετρα και πλάτος 30 μέτρα. Το μέγιστο βάθος της υπολογίζεται στα 15 μέτρα. Είναι ορατή από μεγάλο ύψος, αφού το σημείο έχει υποστεί  καθίζηση. Το 2008 έγιναν έρευνες από Βρετανούς και Έλληνες μηχανικούς που έδειξαν την ακριβή θέση και τις διαστάσεις της.

Road book

Από την Θεσσαλονίκη για τα Νέα Ρόδα φτάνει κανείς αν ακολουθήσει την Ε.Ο που ενώνει τον Πολύγυρο με την Ουρανούπολη. Είναι μια διαδρομή η οποία «φτιάχνει» ευχάριστα την οδηγική διάθεση ενός οδηγού, γιατί καθ οδών, το τοπίο κάνει πολλά χρωματικά παιχνίδια, καθώς ενώνει τον Χολομώντα  με το γαλάζιο του Αιγαίου και του Αγίου Όρους. Η μεγάλη κατηφόρα που οδηγεί στην πόλη της Ιερισσού, αποκαλύπτει την κρυμμένη ομορφιά του τρίτου ποδιού της Χαλκιδικής. Από την Αρχαία Άκανθο, στα Νέα Ρόδα και από εκεί στην Κομίτσα, όπου βρίσκεται και τμήμα των χερσαίων συνόρων του Αγίου όρους. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε, που ο Ιστορικός Ηρόδοτος έγραψε τόσα πολλά για αυτή την περιοχή της Αρχαίας Ελλάδας, τα οποία αξίζει όχι μόνον να μάθουμε, αλλά και να επισκεφθούμε!

Η γλίστρα, εμπρός από την Εκκλησιά του Αγίου Νικολάου, στο λιμάνι των Νέων Ρόδων, αποτελεί ένα από τα καλύτερα σημεία που μπορεί κανείς θαυμάσει την ατέλειωτη θέα της Παρθένας περιοχής της Μπροστόμνιτσας, των Κερδυλλίων, καθώς και του Παγγαίου Όρους που υψώνεται στα Ανατολικά επιδεικνύοντας την κορυφή του η οποία μοιάζει με αρχαίο Δόρυ. Από εδώ αν ακολουθήσει κανείς την παραλιακή οδό έχοντας στα αριστερά του την Θάλασσα, μπορεί εύκολα να προσεγγίσει την Ιερά μονή Ζυγού, στην Ουρανούπολη, οδηγώντας  κατά μήκος ενός βατού χωματόδρομου, που περνάει από σημεία άγνωστα, τα οποία μόνο Χαλκιδική δεν θυμίζουν. Άλλωστε γι αυτό σαν την Χαλκιδική δεν έχει! Το τελευταίο διάστημα ο Δήμος Αριστοτέλη, έχει τοποθετήσει εμφανή σήμανση, η οποία ενημερώνει για το πώς να κινηθείτε απροβλημάτιστα!

Εδώ κάπου είναι που απολαύσαμε την ευελιξία αλλά και την αυξημένη απόσταση του Skoda Kamiq από το έδαφος, η οποία βοήθησε να κινηθούμε  ανεπηρέαστοι από οποιοδήποτε ψηλό αντικείμενο εξείχε πάνω στον χωματόδρομο, και  να βγούμε «ατσαλάκωτοι» από την καμπίνα των επιβατών. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που με τραβάει, κάθε φορά που επισκέπτομαι αυτήν την περιοχή, η οποία πάντα παίζει με τα όνειρα φυγής που κάνω, συχνά πυκνά, σε τούτη τη ζωή! Η Ιερά Μονή Ζυγού αποτελεί την πρώτη μονή του Αγίου Όρους που συναντά ένα ταξιδιώτης , βρίσκεται ακριβώς πάνω στην γραμμή των χερσαίων Συνόρων, τελεί κάτω από την προστασία της UNESCO, και αξίζει να επισκεφθεί κανείς συνδυάζοντας μία ξενάγηση και στον παρακείμενο Αρχαιολογικό Χώρο.

Αλήθεια δεν ξέρω πόσες φορές σας έχει τύχει να φτάσετε στον προορισμό σας, και να θέλετε να εξερευνήσετε την γύρο περιοχή, η οποία κρύβει σε κάποια σημεία της μέρη που ούτε καν είχατε φανταστεί? Ξέρετε, Κάπως έτσι την πάτησα και εγώ!  Κατέβηκα από το απροβλημάτιστο Kamiq, περπάτησα προς την δύση του ηλίου, όπου μόλις έφτασα στα πρώτα βραχάκια και ανέβηκα πάνω τους, κατάλαβα τι γούστα έβγαζε ο «Ηρόδοτος» και δεν το κουνούσε από την περιοχή!

Το Καλοκαίρι είναι προ των πυλών, και αποτελεί μία από τις καλύτερες ευκαιρίες που μπορεί κανείς να αποδράσει απολαμβάνοντας το ταξίδι αρκεί να οδηγεί να αυτοκίνητο απροβλημάτιστο, ένα αυτοκίνητο που δεν κουράζει, ένα αυτοκίνητο- SUV που δεν σε κάνει να το βαρεθείς ακόμη και όταν επιστρέψει πίσω στην βάση, καθώς μέσα την καθημερινότητα θα θυμίζει τις ωραίες στιγμές των αποδράσεων, οι οποίες κρατούν για μια ζωή!

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

H Continental κατασκευάζει το πρώτο ελαστικό  με νέο δείκτη φορτίου“HL”

cars

Η BMW σειρά 5 Sedan παίρνει άριστα στον τομέα της ασφάλειας

cars

Το νέο Opel Astra έρχεται με “φρέσκο” design και υβριδική, OPC έκδοση!

cars

Νέο Peugeot 208 με νέους υβριδικούς κινητήρες και αυτονομία 400+ χιλιόμετρα στην αμιγώς ηλεκτρική έκδοση

cars

Daytona 155 U1. Eνδιαφέρουσα πρόταση από κάθε άποψη

cars

Η Porsche 911 Turbo S κοιτά στα μάτια την McLaren 720S.

cars

Toyota Yaris Cross Adventure. Ακόμα πιο περιπετειώδες.

cars

Jeep. Με ενεργή περιβαλλοντική συνείδηση

cars

60 χρόνια συνεργασίας της ΝΙΚ. Ι. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε με την Nissan

cars