CARSNEWS
AUTONEWS

Στην Λίμνη Κερκίνη, με το νέο Renault Clio. Εκεί που ο χρόνος ..πατάει φρένο!

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναζητώ τη χαμένη μαγεία μιας απλής, και ήρεμης, ζωής. Η τελευταία απόδραση της «διπλανής μας πόρτας» την οποία έζησα, απέχει μόλις 85 χλμ από την Θεσσαλονίκη και δεν είναι άλλη από την λίμνη Κερκίνη, τον σπουδαιότερο υδροβιότοπο της χώρας μας. Εδώ o επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει έναν από τους καλύτερους  προορισμούς στην Ελλάδα, οδηγώντας το αυτοκίνητό του, όπως κάναμε εμείς με το All new Renault Clio 1.0TCe 100ps.!

Όταν οδηγείς ένα αυτοκίνητο που ανήκει στο μέλλον, δεν σκέφτεσαι πόσο μακριά ή κοντά θα απομακρυνθείς από την βάση σου, γιατί η οδηγική απόλαυση που σου χαρίζει είναι τόσο μοναδική, που δεν θέλεις να κατέβεις από πάνω του! Κάπως έτσι αισθάνθηκα και εγώ αντικρίζοντας, και οδηγώντας, το νέο Renault Clio, το οποίο εδώ και τρείς δεκαετίες αποτελεί ένα από τα νεανικότερα και προκλητικά αυτοκίνητα, που εξιτάρουν θετικά τον κάτοχο τους που επιθυμεί να ζει με όλο του το είναι τον σύγχρονο τρόπο ζωής!

Μόνο που κάποιες φορές, η καθημερινότητα καλό είναι να χαιρετάει την «σημαία» και να ανοίγει την πόρτα των αποδράσεων έτσι ώστε να φορτίζονται εκ νέου οι ψυχικές μπαταρίες του καθενός! Χάρηκα που με 30 ευρώ βενζίνης που πρόσθεσα στο ρεζερβουάρ του νέου Renault Clio 1.0TCe με τα 100 dynamic αλογάκια, είδα τον δείκτη να ορθώνεται αρκετά ψηλά και να μου στέλνει το πρώτο του θετικό μήνυμα!

Μια μικρή Ιστορία για την Λίμνη Κερκίνη!

Η ιστορία της περιοχής  πέριξ της Λίμνης Κερκίνης ξεκινά από πολύ παλιά!. Στα μέρη αυτά επιβίωναν ανέμελα οι κάπροι, τα ελάφια, οι αρκούδες, οι ταύροι οι λεοπαρδάλεις αλλά και τα λιοντάρια. Ο ιστορικός Ηρόδοτος αναφέρει για την επίθεση που δέχτηκαν οι καμήλες του Ξέρξη όταν αυτός διέσχιζε το όρος Δύσωρον (Κρούσια). Από τις αρχές, όμως, του 20ου αιώνα και ιδιαίτερα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή χιλιάδες πρόσφυγες εγκαθίστανται στην περιοχή, ζώντας σε άθλιες συνθήκες και χωρίς τις κατάλληλες υποδομές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μεταξύ 1922-1924 πεθαίνει το 20% των 85.000 συνολικά προσφύγων. Τότε η ελληνική κυβέρνηση αναγκάζεται να σχεδιάσει μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις και το 1928, αναθέτει σε μια αμερικανική εταιρία την υλοποίηση έργων εξυγίανσης στην πεδιάδα του Στρυμόνα. Σε διάστημα ρεκόρ για την εποχή αποστραγγίζεται η λίμνη του Αχινού και οι ελώδεις εκτάσεις, ενώ το 1932 παραδίδεται το πρώτο φράγμα στο χωριό Λιθότοπο, (που αποτελεί πρώτο σταθμό στο ταξίδι μας), δημιουργώντας την τεχνητή λίμνη Κερκίνη, η οποία παίρνει το όνομά της από το όρος Κερκίνη ή Μπέλλες. Στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης έχουν καταγραφεί 58 είδη θηλαστικών, 12 είδη ερπετών, 31 είδη ψαριών και περισσότερα από 300 είδη πουλιών.

Από την Θεσσαλονίκη επιλέξαμε την νέα κάθετη της Εγνατίας Οδού η οποία οδηγεί προς την πόλη των Σερρών, και αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για ξεδιπλώσουμε τις οδηγικές αρετές του νέου Renault Clio! Και στρίβει και δεν πλαγιάζει, και σε κρατάει συνεχώς «στον ίσιο δρόμο», και εσύ απολαμβάνεις το ήσυχο ταξίδι σου με οποιαδήποτε ταχύτητα επιλέξεις, φτάνει να το λέει η περδικούλα σου!! Προσωπικά επιλέγω τις μουσικές που θέλω να ακούω στα ταξίδια μου ιδιαίτερα όταν γνωρίζω πως τα αυτοκίνητα που θα οδηγήσω διαθέτουν καλό ηχοσύστημα, γεγονός που με βοηθά να χαλαρώσω και να απολαύσω την μαγεία της διαδρομής.

Οδηγώντας το νέο Clio στον περιφερειακό δρόμο της Λίμνης, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω πως κανένας ήχος δεν κατάφερνε να χαλάσει την πολύ ωραία ατμόσφαιρα που ζούσα την ώρα εκείνη! Τα στενά και πολύ απότομα εσάκια πριν το χωριό Κερκίνη ήταν σκέτη απόλαυση για το Clio καθώς ένιωσε πως όχι μόνο διάβαζε τον δρόμο άλλα γινόταν ένα με αυτόν! Ολόκληρος ο φωτογραφικός και αναρριχητικός μας εξοπλισμός βρήκε την θέση του στον βαθύ χώρο αποσκευών που βολεύει για να μεταφέρει κανείς 4 ή και 5 σακίδια των 45 λίτρων.

Οι πρόσφατες πινελιές που έγιναν πέριξ της Λίμνης και εντός των χωριών μαρτυρούνε πως το ενδιαφέρων της πολιτείας είναι έμπρακτο! Η Κερκίνη προστατεύεται από την σύμβαση Ramsar, μια και είναι ένας από τους ομορφότερους ελληνικούς υδροβιότοπους. Για αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πλησιάζουμε τα σημεία που συγκεντρώνονται τα πουλιά! Μια σειρά από ξύλινους πύργους δηλώνουν τα σημεία όπου κανείς έχει δυνατότητα να δει τα πουλιά! Επίσης πηγαίνοντας για το λιμανάκι της Κερκίνης περάστε από το Κέντρο πληροφόρησης υγροτόπου Κερκίνης: 2327028004- 28005 για μια μικρή ξενάγηση ,και πάρτε μαζί σας το έντυπο υλικό του φορέα Διαχείρισης, για την ορθή ενημέρωσή σας. Mην παραλείψετε να κάνετε μια βαρκάδα με τις παραδοσιακές πλάβες, είτε από τον Λιθότοπο, είτε από το Λιμανάκι της Κερκίνης, και να δείτε τα πτηνά από πολύ κοντά! Τιμές πολύ προσιτές!

Κάπου εκεί θα βρείτε και βενζινάδικο για να ανεφοδιαστείτε! Εγώ απλά το αναφέρω γιατί το είδα να εμφανίζεται στην οθόνη του infotainment με την αναγραφόμενη τιμή ανά λίτρο, μιας και το νέο Clio διαθέτει on line ενημέρωση! Δεν το επισκέφθηκα όμως καθώς το ρεζερβουάρ μου είχε αρκετά λίτρα καυσίμου, και για την επιστροφή! Η Επιστροφή μας έγινε από την παλιά εθνική οδό που οδηγεί προς το γειτονικό Κιλκίς , περνώντας δίπλα από έναν άλλο μαγευτικό προορισμό την Λίμνη Δοϊράνη, με τα καθαρά νερά της, στην οποία θα σας ταξιδέψω μιαν άλλη, φορά!

Tου Παντελή Τζερτζεβέλη

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Το νέο “παιχνίδι” της Lamborghini είναι για την πίστα και έχει 830 ίππους!

cars

Volvo Car Hellas. Αναβαθμίζει και την τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πελατών της

cars

NIO ET7. Ένα τεχνολογικά προηγμένο, ηλεκτρικό premium sedan.

cars

Celebrity nails: 5 κομψά μανικιούρ κατευθείαν από το Hollywood

cars

800 Νίκες Honda. Μεγάλο ρεκόρ αλλά δεν είναι το μόνο!!

cars

Mazda. Με νέες χαμηλότερες τιμές

cars

Οι ετοιμασίες των αγροτών στο Κιλελέρ για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

cars

Volkswagen. Αποκάλυψε τα ID.4 και ID.3 παραγωγής

cars

Η νέα BMW M2 πήρε το πράσινο φως!

cars