CARSNEWS
NEW MODELS

Στην πίστα με την McLaren Senna (Video)

Μερικοί κατασκευαστές περιγράφουν τις ισχυρότερες προτάσεις τους ως αγωνιστικά οχήματα για το  δρόμο, ωστόσο, η McLaren έρχεται να αποδείξει ότι ψεύδονται. Το χρονόμετρο στον πρώτο γρήγορο γύρο με την Senna σταμάτησε στο 2:40, σχεδόν ένα δευτερόλεπτα ταχύτερος από την επίδοση του επαγγελματία οδηγού αγώνων Andre D’ Cruze.

H ΜcLaren έστειλε τον Andre D’ Cruze στο Lighting Lap, ώστε να σιγουρευτεί ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί ένας αντιπροσωπευτικός των δυνατοτήτων του αυτοκινήτου γύρος, σε περίπτωση που εμείς αποτύχουμε -πώς να το πω ευγενικά- να ξεδιπλώσουμε τις αρετές του στην άσφαλτο.

Η McLaren έκανε κάποιους υπολογισμούς προβλέποντας ότι ο χρόνος της Senna στο Virginia International Raceway θα είναι 2:35. Ο δεύτερος γύρος μας που πραγματοποιήθηκε με το Track Mode ενεργοποιημένο ήταν στο 2:39. Ο D’Cruze δοκίμασε και το ακόμα πιο επιθετικό πρόγραμμα Race στις πρώτες του προσπάθειες, ωστόσο, εξαιτίας κάποιων κακοτεχνιών στο οδόστρωμα της πίστας θεώρησε ότι το Race δεν είναι το ιδανικό.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα οδήγησης ενεργοποιείται από έναν διακόπτη που βρίσκεται τοποθετημένος στην κεντρική κονσόλα και αυτομάτως περιορίζει την απόσταση που χωρίζει το μπροστινό τμήμα του αμαξώματος από το έδαφος κατά 3,84 cm και το πίσω μέρος κατά τρία cm, ενισχύοντας εκτός των άλλων την αποτελεσματικότητα των αεροδυναμικών βοηθημάτων.

Αντιλαμβανόμενος ότι δεν είμαστε όλοι… θεωρητικοί σε αυτή την πίστα, ο D’ Cruze πρότεινε να δοκιμάσουμε και εμείς στο Race, ώστε να διαπιστώσουμε αν μπορούμε να το κάνουμε να αποδώσει. Έχοντας αποκτήσει πλέον την απαραίτητη εξοικείωση με τη  McLaren Senna, αλλά και την ενίσχυση των κάθετων αεροδυναμικών δυνάμεις που εξασφαλίζει το πρόγραμμα Race, καταφέραμε να ρίξουμε τον χρόνο κατά δύο δευτερόλεπτα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι ακόμα περισσότερα, αν τα ελαστικά της Pirelli δεν είχαν αρχίσει να εμφανίζουν σημάδια φθοράς.

Αυτός ο χρόνος από μόνος του αποτελούσε ένα νέο ρεκόρ για το Lighting Lap, αλλά εξακολουθούσαμε να πιστεύουμε ότι υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης. Η Senna τέθηκε εκτός μάχης τη δεύτερη ημέρα, ώστε να επισκευαστεί. Το 2:34.9, το οποίο και κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, σημειώθηκε την τελευταία ημέρα. Στη  Στροφή 1 η Senna έφτασε το 1.24 g ισοφαρίζοντας την επίδοση της GT3 RS, η οποία, εκτός των άλλων, είναι και η κορυφαία στην ιστορία του Lighting Lap. Στην είσοδο των διαδοχικών στροφών των ανηφορικών «S» εισήλθε με 248,2 km/h που, επίσης, αποτελεί ρεκόρ και μετά επιβράδυνε ελάχιστα, ώστε να σημειώσει την υψηλότερη μέση ταχύτητα αυτού του σκέλους με 216,5 km/h.

Στην μπροστινή ευθεία της πίστας  το αυτοκίνητό μας άγγιξε τα 278,3 km/h στο πρόγραμμα Race, σημειώνοντας ένα ακόμα ρεκόρ, παρά το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη ρύθμιση αυξάνονται οι κάθετες αεροδυναμικές δυνάμεις και μειώνεται η μέγιστη ταχύτητα του αυτοκινήτου σε σχέση με το πιο φιλικό αεροδυναμικά Track Mode.

H Senna ξεχωρίζει με την ταχύτητά της στα περισσότερα τμήματα της πίστας: 209 km/h στη στροφή του Δρυ και 195,7 km/h στην έξοδο του Hog Pen. Εξίσου εντυπωσιακός, βέβαια, είναι και ο τρόπος που επιβραδύνει. Τα μεγάλα δισκόφρενα και τα Trofeo R ελαστικά της Pirelli επιτρέπουν σε αυτό το αυτοκίνητο να μειώνει την ταχύτητά του όπως  κανένα άλλο.

Τα φρένα στη Στροφή 1 της πίστας στριμώχνουν τον οδηγό στη ζώνη ασφαλείας με τη δύναμη του 1,8 g:   αισθάνεσαι σαν    ζύμη  που περνά από τη μηχανή ζυμαρικών. Χάρη στα αποτελεσματικά αεροδυναμικά βοηθήματα, αλλά και την αναλογία των 1,72 kg/PS, η Senna αναδεικνύεται στο ταχύτερο αυτοκίνητο που έχουμε δοκιμάσει ποτέ στο Virginia International Raceway.

Η διαφορά από τo κορυφαίο τετράτροχο της περσινής χρονιάς, την Porsche GT2 RS Weissach, είναι 2,9 δευτερόλεπτα, η οποία μεταφράζεται σε μια απόσταση περίπου 213 μέτρων, τη στιγμή που η Senna περνά τη γραμμή του τερματισμού με την ταχύτητα των 269,2 km/h.

Υποθέτουμε ότι το συγκεκριμένο ρεκόρ θα κρατήσει για αρκετά χρόνια. Θα χρειαστεί να βρεθεί κάτι πολύ ιδιαίτερο για το σπάσει. Τα συγχαρητήρια ανήκουν στη McLaren. Και στο αυτοκίνητο, φυσικά, που στέκεται αντάξιο του ονόματός του.

Χρόνος: 2:34.9

Βασική τιμή/Τιμή δοκιμής: $964.966/$982.816

789 PS – 1.374 Kg – 1,72 Kg/PS

Ελαστικά: Pirelli PZero Trofeo R – F: 245/35-19 93Y R: 315/30-20 104Y

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Νέα Mercedes-Benz S-Class: Η επιτομή της τεχνολογίας και της πολυτέλειας!

cars

To ηλεκτροκίνητο BYD Han έρχεται στη Ευρώπη

cars

H Porsche γιόρτασε το Gay Pride με τον δικό της τρόπο

cars

Ατελείωτο μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Αττικής, απροσπέλαστος ο Κηφισός

cars

Το Land Rover Defender σε χαμηλές πτήσεις στα χέρια του James Bond (Video)

cars

Η Skoda συμβάλλει στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών

cars

Πέρασαν και… δεν ακούμπησαν από τη Formula 1!

cars

Αναβολή όλων των αγώνων αυτοκινήτου εξαιτίας του κορονοϊού

cars

Η BMW στην CES 2020

cars