CARSNEWS
AUTONEWS

Στους .. Καλλαρύτες με Jeep Renegade 4X4. Στο χωριό του BVLGARI!!

Ένα από τα ωραιότερα ταξίδια που μπορεί να απολαύσει κάποιος, δεν είναι άλλο από το να οδηγεί ένα suv στις δυτικές πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου, οι οποίες μάλιστα, διασχίζουν μεγάλο τμήμα του Νομού των Ιωαννίνων! Τα περισσότερα χωριά είναι χτισμένα σε υψόμετρο 1000μ, ακριβώς πάνω στο χείλος των γκρεμών. Από εκεί κανείς αγναντεύει τον ορίζοντα, και όταν ο καιρός το επιτρέπει, μπορεί να δει ακόμη και την θάλασσα! Οδηγώντας λοιπόν στους δρόμους της περιπέτειας, το τετρακίνητο Renegade με τους  ίππους, έφτασα πάνω στα Τζουμέρκα εκεί στα ψηλά λημέρια της άγνωστης Ελλάδας, στην οποία γεννήθηκαν μερικοί από τους σημαντικότερους  ανθρώπους πάνω στην γη!

Η μέρα ήταν βροχερή, και εγώ διέσχιζα ένα υποτυπώδες τούνελ το οποίο έμοιαζε πολύ περισσότερο με σήραγγα του μετρό, παρά για τούνελ!  Στην έξοδο το σκηνικό αλλάζει, καθώς τις δύο απότομες πλαγιές, ενώνει εδώ και χρόνια μια σιδερένια στρατιωτική γέφυρα τύπου Belie, η οποία αποτελεί την μοναδική επικοινωνία της περιοχής, με το κεφαλοχώρι Πράμαντα. Σκαρφαλώνοντας για τους  Καλλαρύτες, χαιρόμουν πραγματικά που οδηγούσα ένα γνήσιο jeep, γιατί η ψηλή θέση οδήγησης που διαθέτει μαζί με τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειές του, επέτρεπαν να μην χάσω ούτε μία στιγμή να απολαμβάνω την ατέλειωτη ομορφιά ενός τοπίου, το οπαίο ξετρελαίνει τον επισκέπτη. «Εδώ πάνω στα ψηλά» οι παλιοί… έλεγαν πως για να ανέβει ένα αυτοκίνητο, θέλει ψυχή , δύναμη, και πολλά κυβικά! Το Renegade είναι σκληροτράχηλο, περιπετειώδες, ταξιδιάρικο και με αρκετά κρυφά χαρίσματα κάτω από το σκάφος του, τα οποία, μόνο μια περιπέτεια είναι ικανή να ξεδιπλώσει!

Πάει όπου το πας! «Δηλαδή εκεί που το λέει η περδικούλα σου», όπως μας εξηγεί λίγο αργότερα ο κ. Ναπολέων Ζαγκλής στην Μπακαλοταβέρνα που διατηρεί εδώ και χρόνια στην πλατεία των Καλλαρυτών.  Το ορεινό χωριό  εκτός από τις ψηλές κορυφές που το περιτριγυρίζουν, έχει ακόμη ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα που ξετρελαίνει τον επισκέπτη, που φτάνει στην είσοδό του. Τα τρεχούμενα νερά! Τα οποία ακούει κανείς μόλις σβήσει τον κινητήρα του αυτοκινήτου , και αφεθεί στον λεπτό αέρα της φύσης, και των έρημων ψηλών χωριών, που δίνουν μάχη με τον χρόνο!

 Άραγε πως να πιστέψει κανείς ότι, μόλις το 1992 οι Καλλαρύτες ενώθηκαν με τον Νομό Ιωαννίνων, ενώ τον 18ο αιώνα, αποτελούσαν αναπτυξιακό κέντρο, καθώς οι κάτοικοί του ασχολούνταν με το εμπόριο υφαντών, και την Αργυροχοία. Μάλιστα  διατηρούσαν, «εμπορικούς οίκους σε ευρωπαϊκά κέντρα» όπου κλεινόταν συμφωνίες οι οποίες έφταναν για να θρέψουν όλες τις οικογένειες του χωριού.  Σήμερα στους Καλλαρύτες, δεν ζουν περισσότεροι από 15 κάτοικοι. Από εδώ κατάγεται και ο γνωστός Βούλγαρης, «BVLGARI» των γνωστών ωρολογίων, όπου μαζί με άλλες οικογένειες το 1821 έφυγε από το χωριό και πήγε στην Παραμυθιά, όπου έμεινε αρκετά  χρόνια.

Το 1874 ο Σωτήριος Βούλγαρης μετανάστευσε στη Ρώμη, όπου άνοιξε αργυροχρυσοχοίο με τον γιαννιώτη Π. Κρέμο. Λίγα χρόνια μετά οι δύο συνέταιροι διέκοψαν τη συνεργασία τους, και άνοιξαν δύο πανομοιότυπα μαγαζιά. Η επιχείρηση του Βούλγαρη, προόδευσε και λίγο αργότερα έκανε την εμφάνισή της ως «Bulgari» όπου στα εργαστήριά της μαθήτευσαν πολλοί αργυροχόοι οι οποίοι λίγα χρόνια αργότερα έβαλαν την δική τους υπογραφή στα ξακουστά παγκοσμίως κοσμήματα BVLGARI!

Οι Καλλαρύτες αποτελούν έναν ξεχωριστό προορισμό γιατί διατηρούν ακόμη κάτι από την αίγλη της εποχής εκείνης. Αυτό αισθάνθηκα και εγώ το βράδυ καθώς έγινα ένα με την παρέα των ολίγων, οι οποίοι δίνουν το παρών στου Ναπολέων, με την συνοδεία Τσίπουρου και εκλεκτών μεζέδων, αναπολώντας αρκετές στιγμές του παρελθόντος! Ακόμη και ο Ναπολέων η ψυχή στους Καλλαρύτες, κάποτε, κατηφόρισε προς την Αθήνα για να μάθει γράμματα, αλλά όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, επέστρεψε στο χωριό, με την κυρά Λαμπρινή, …την αγάπη του, η οποία τον συντροφεύει και έκτοτε, στηρίζει την ζωή του! Αν ο δρόμος σας βγάλει εκεί πάνω στους Καλλαρύτες…να τους βρείτε!  Και αφού γνωρισθείτε, αφεθείτε στην απόλυτη απλότητα, ενός φιλόξενου «σπιτιού» που ο καθένας απολαμβάνει την ζεστασιά του!

Τα αυτοκίνητα δεν χωράνε μέσα στο χωριό! Τα δύο πετρόχτιστα πάρκινγκ, στις εισόδους του χωριού, είναι τα σημεία όπου αφήσαμε τα δύο Renegade της παρέας μας και απολαύσαμε μια ωραία βόλτα στα σοκάκια του χωριού, τα οποία κρύβουν πολλές ιστορίες. Δύο αγωγιάτες ο Γιώργος και ο Κώστας, ήταν πρόθυμοι να κουβαλήσουν τα υπάρχοντά μας μέχρι τον ξενώνα που διανυκτερεύσαμε. Αν και κουρασμένοι από το ταξίδι των 4 ωρών, μόλις ακούσαμε τον ήχο των πετάλων πάνω στις πέτρες, νιώσαμε πως κάποια δύναμη μας απομόνωσε από τον έξω κόσμο και ο χρόνος έπαψε να τρέχει καθώς η δίνη του λεπτού αέρα, έφτανε να σταματήσει τα πάντα!

Την επόμενη μέρα βάλαμε πλώρη για το Γαρδίκι, οδηγώντας στα ψηλά πάνω από τα 1100μέτρα υψόμετρο, όπου αν δεν είχαμε στην διάθεσή μας το έξυπνο σύστημα τετρακίνησης Jeep Select-Terrain, με την ευχέρεια επιλογής  5 διαβαθμίσεων του εδάφους, ακόμη θα παιδευόμασταν! Το Renegade οπτικά εκπέμπει έναν δυναμισμό με την ανατρεπτική σχεδίαση του χωρίς όμως να κρύβει τον κρυφό του χαρακτήρα που όλοι μας γνωρίζουμε ποιος είναι. Οι Κοντοί πρόβολοι τόσο μπροστά όσο και πίσω του δίνουν μια δυνατότητα να σκαρφαλώνει ακόμη και σε κλίσεις 34 μοιρών. Βέβαια κατά την διάρκεια της κατάβασης προς στιγμήν τα χρειάστηκα, καθώς βρέθηκα σε ένα τερέν, ιδιαίτερα ολισθηρό και αμφίβολο. Εκεί ήταν που επιστράτευσα το απίστευτο σύστημα ελεγχόμενης κατάβασης Hill-descent Control που κατέβασε εμένα και την παρέα μου με απόλυτη ασφάλεια και μας έβαλε και πάλι στον ίσιο δρόμο!

 

Το ταξίδι πάνω στα Τζουμέρκα, ήταν το κάτι άλλο. Ευτυχώς που επέλεξα να ταξιδέψω με το Renegade, γιατί συνάντησα τόσους πολλούς χωματόδρομους, που οδηγούν εκεί που δεν φαντάζεστε! Αγαπητοί μου φίλοι μιάς και εφέτος μένουμε Ελλάδα, εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες του αγαπημένου σας SUV και χαράξτε μια οικονομική πορεία για την «Άλλη Ελλάδα» η οποία ζει και αναπνέει μέσα στην δίνη του καθαρού αέρα, της μοναδικής παράδοσης και ιστορίας, η οποία δυστυχώς ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί!

Καλό σας Ταξίδι

 

 

 

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Η στιγμή φονικής έκρηξης σε εστιατόριο στην Κίνα – Βομβαρδισμένο τοπίο ο χώρος γύρω του

cars

Kia – Τα πήγε εξαιρετικά και στα Good Design Awards 2023

cars

Τι θα δείξει η Daihatsu στο Τόκιο;

cars

Η Skoda πατεντάρει την έξυπνη, φωτιζόμενη ζώνη ασφαλείας.

cars

Νέα Mercedes-Benz EQA. Ηλεκτρική, αθλητική και πρακτική!

cars

Skoda Enyaq iV. Διαθέσιμο στη χώρα μας από 29.942 Ευρώ

cars

Μπλίνκεν: Μια χερσαία επίθεση στη Ράφα κινδυνεύει να απομονώσει περαιτέρω το Ισραήλ σε όλο τον κόσμο

cars

Η Lister επέλεξε την ηλεκτρική I-Pace ως το επόμενο μοντέλο της!

cars

Έτσι εξηγείται το κόστος

cars