CARSNEWS
NEW MODELS

Τα 10 πιο εμπορικά μοντέλα του κόσμου

Στην προκειμένη περίπτωση συγκεντρώσαμε στοιχεία από την παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου για το έτος 2019. Το να εστιάζουμε στα της γειτονιάς μας είναι κατά κανόνα σωστό. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες όμως δεν χαράσσουν τη στρατηγική τους με βάση το τι ισχύει αποκλειστικά στην Ελλάδα ή, έστω, στην Ευρώπη. Μία ματιά στην ευρύτερη εικόνα, μπορεί να μας δώσει ενδιαφέροντα στοιχεία τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον της αυτοκίνησης.

Από τα δέκα μοντέλα που παρουσιάζουμε, κάποια πωλούνται σε περισσότερες από μία αγορές, ενώ κάποια άλλα όχι. Είναι όμως τόσο δημοφιλή στον τόπο τους, που καταφέρνουν να κάνουν τη διαφορά. Αφήνοντας, λοιπόν, έξω μοντέλα όπως το Toyota Yaris ή το Volkswagen Golf να κοιτάνε με κιάλια τη δεκάδα, πάμε να δούμε τους παγκόσμιους πρωταθλητές των πωλήσεων.

Θέση 10: Volkswagen Polo – 724.508 ταξινομήσεις

Παρότι το 2018 το Polo βρισκόταν στην όγδοη θέση, το 2019 έπεσε στη δέκατη, με μία μείωση των πωλήσεων της τάξης του 14,1%. Αυτό, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στην άνοδο της δημοτικότητας των μικρών SUV, που κλέβουν πωλήσεις από τα Supermini. Το ίδιο το μοντέλο, πάντως, δεν στηρίζεται μόνο στις πωλήσεις του στην Ευρώπη αλλά και σε παλαιότερες εκδόσεις, όπως το Polo Vivo, που κυκλοφορούν στη Νότιο Αφρική.

Θέση 9: Nissan  Sylphy – 729.218 ταξινομήσεις

To Nissan Sylphy απευθύνεται κυρίως στην Ιαπωνική αγορά, κυκλοφορεί όμως και αλλού, με το όνομα Sentra. Στην πρώτη του γενιά το γνωρίσαμε στην Ευρώπη με το όνομα Almera, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία… Στην πράξη, το compact αυτό μοντέλο είναι αρκετά δημοφιλές στην Ασία, εξ ου και η ένατη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των πωλήσεων.

Θέση 8: Dodge Ram – 754.172 ταξινομήσεις

Το best seller του ομίλου FCA κυκλοφόρησε στην τελευταία του γενιά εντός του 2019 και αυτό οδήγησε σε μία εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων, της τάξης του 17,6%. Αυτό αποτελεί και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μοντέλου επικεντρωμένου σε μία αγορά, το οποίο όμως πουλάει τόσο καλά που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ενδεικτικά, το 99% των Ram που πωλούνται, απευθύνονται στην αγορά της βόρειας Αμερικής.

Θέση 7: Nissan X-Trail – 761.081 ταξινομήσεις

Μπορεί στη χώρα μας το Qashqai να είναι αυτό που διαπρέπει, σε διεθνές όμως επίπεδο, οι αγορές επιλέγουν το αμέσως μεγαλύτερο μοντέλο. Παρότι το 2019 έπεσε η δημοτικότητά του, το X-Trail παραμένει σταθερά στα πιο δημοφιλή οχήματα παγκοσμίως, με παρουσία σε πολλές διαφορετικές αγορές. Το 2021 αναμένεται η επόμενη γενιά του, οπότε λογικά θα μεταβληθούν ανάλογα και οι ταξινομήσεις του,

Θέση 6: Volkswagen Tiguan – 770.084 ταξινομήσεις

Το δυνατό χαρτί του ομίλου VW πλασάρεται παραδοσιακά ψηλά στις αγορές της Ευρώπης και της Ρωσίας. Δεν είναι τυχαίο που ξεπερνά αισθητά σε πωλήσεις τόσο το Polo, όσο και το Golf, το πάλαι ποτέ αγαπημένο παιδί του κοινού. Αντίστοιχη εμπορική επιτυχία σημειώνει και στη χώρα μας, όπου παίζει στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων της κατηγορίας του.

Θέση 5: Honda Civic – 817.902 ταξινομήσεις

Το δεύτερο καλύτερο σε πωλήσεις μικρομεσαίο στον κόσμο είναι άμεσα αναγνωρίσιμο σε κάθε μεγάλη αγορά. Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Κίνα, Ιαπωνία και -τα τελευταία χρόνια- Αυστραλία. Παρότι για το 2019 σημείωσε μία μικρή πτώση στις πωλήσεις, συνολικά η πορεία του είναι ανοδική. Καθόλου άσχημα για ένα μοντέλο με τόσο ιδιαίτερη αισθητική.

Θέση 4: Honda CRV – 823.237 ταξινομήσεις

Το να καταφέρει μία εταιρία να έχει όχι ένα αλλά δύο μοντέλα στο top-5 των παγκοσμίων πωλήσεων είναι μάλλον αξιοθαύμαστο. Η έμφαση της Honda στην ποιότητα, στην τεχνολογία και στην οδική συμπεριφορά, ανέβασαν το CR-V στην τέταρτη θέση, από την έβδομη που κατείχε το 2018. Παρόλα αυτά, το μοντέλο της Ιαπωνικής εταιρίας έχει πολύ δρόμο ακόμα για να καταφέρει να κοιτάξει στα μάτια το νο 3 της λίστας και άμεσο ανταγωνιστή του, Toyota RAV4.

Θέση 3: Toyota RAV4 – 961.918 ταξινομήσεις

Λίγο πριν περάσει σε επταψήφια νούμερα πωλήσεων ετησίως, το RAV4 αποτελεί τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη της κατηγορίας των SUV. Για την ακρίβεια, εάν είχε κυκλοφορήσει λίγο νωρίτερα η τελευταία γενιά του στην Κινεζική αγορά, θα μπορούσε ίσως να έχει φτάσει αυτό το νούμερο. Όπως και να έχει, το μοντέλο της Toyota έχει ξεπεράσει τα 10 εκ. πωλήσεις, από το 1994 που πρωτοπαρουσιάστηκε. Αυτό τα λέει όλα.

Θέση 2: Ford F Series – 1.070.348 ταξινομήσεις

Για τους Ευρωπαίους που δεν το γνωρίζουν, η δεύτερη θέση για το μοντέλο αυτό μπορεί να αποτελέσει έκπληξη. Σε άλλες αγορές, ωστόσο, όπως η Αμερικάνικη, η σειρά pickup της Ford αποτελεί το σημείο αναφοράς. Όπως ακριβώς και με το Dodge Ram, το 99% των πωλήσεων του επικεντρώνεται στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά. Και αυτό αρκεί για να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, όντας στη 13η πλέον γενιά του.

Θέση 1: Toyota Corolla – 1.482.932 ταξινομήσεις

Με το «θάνατο» του Auris και την επαναφορά του ονόματος Corolla, η Toyota έφερε το παιχνίδι εκεί που ήθελε. Το αγαπημένο μικρομεσαίο της είναι ένα πραγματικά παγκόσμιο best seller, αναγνωρίσιμο και δημοφιλές σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Δεν θα αργήσει μάλιστα η ώρα που η παραγωγή της Corolla θα ξεπεράσει τα 50 εκ. αυτοκίνητα, με τους Ιάπωνες να έχουν κάθε λόγο να καυχώνται ότι διαθέτουν στα χέρια τους το πιο εμπορικό αυτοκίνητο όλων των εποχών.  

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Volvo: Παγκόσμια ανάκληση 2,2 εκατομμύριων αυτοκινήτων

cars

Διαθέσιμο το νέο Ford Kuga στην ελληνική αγορά

cars

H Porsche ψάχνει συνεργάτες για την εξέλιξη συνθετικών καυσίμων

cars

Αυτή είναι η ιδανική πίστα Formula 1! (video)

cars

Wankel κινητήρας σε ρόλο γεννήτριας από τη Mazda

cars

Αυτή είναι η πιο τριανταφυλλένια Rolls-Royce που έχετε δει ποτέ (video)

cars

Πλησιάζουν τα αποκαλυπτήρια της νέας Porsche Panamera!

cars

H Tesla γιορτάζει την παραγωγή 1.000.000 οχημάτων

cars

Δοκιμή νέο Ford Kuga 1.5 lt 150 PS: Ολοκληρωμένη πρόταση στα SUV!

cars