CARSNEWS
NEW MODELS

Τα supercars που σημάδεψαν την ιστορία της Porsche (Video)

Αν σας ζητούσαν να ονοματίσετε τον διασημότερο κατασκευαστή supercars η Porsche δεν θα βρισκόταν ανάμεσα στις πρώτες επιλογές σας. Δικαίως, καθώς η εμβληματική 911 και η αδιατάραχτη συνέχειά της στον χώρο και τον χρόνο έχει καταφέρει να επισκιάσει οποιοδήποτε άλλο τετράτροχο έχει βγει από τις γραμμές παραγωγής του Τσουφενχάουζεν.

Φυσικά υπάρχουν και ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις τις οποίες η Porsche φροντίζει να μας υπενθυμίσει, εστιάζοντας σε εκείνα τα υπεραυτοκίνητα που σημάδεψαν την ιστορία της.

H παρουσία της Porsche σε αυτήν την πολύ ιδιαίτερη κατηγορία αυτοκινήτων ξεκινά το 1964 με την Carrera GTS -γνωστή και ως 904- ένα αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε από τον εγγονό του Ferdinand Porsche και είχε την τιμή να εφοδιαστεί με τον ίδιο οκτακύλινδρο κινητήρα που η γερμανική φίρμα τοποθετούσε στα μονοθέσια της Formula 1.

Στη συγκεκριμένη έκδοση (904/8) η απόδοση της Carrera GTS έφτανε τους 225 ίππους, η οποία δεν απείχε σημαντικά από την δίλιτρη-τετρακύλινδρη εκδοχή του αυτοκινήτου, η ισχύς της οποίας άγγιξε τους 200 ίππους.

Η παραγωγή της Carrera GTS ξεκίνησε το 1964 και τερματίστηκε σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, παρά το γεγονός ότι το ζωηρό ενδιαφέρον που είχε δείξει το αγοραστικό κοινό τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Μια δεκαετία μετά, η Porsche παρουσιάζει την 930 Turbo, η οποία επί της ουσίας ήταν η κορυφαία έκδοση της 911 εκείνης της εποχής. Για την κίνηση της Porsche 930 Turbo επιλέχθηκε ο εξακύλινδρος boxer κινητήρας των 3,0 λίτρων στον οποίο προσαρμόστηκε ένας στοβιλοσυμπιεστής.

Η ιπποδύναμη του εξακύλινδρου μοτέρ έφτασε στους 260 ίππους, τρία χρόνια μετά την εμφάνιση του μοντέλου, ο κινητήρας αναβαθμίστηκε αγγίζοντας τους 300 ίππους.

Ακολούθησε το 1983 η έκδοση Performance, η οποία εξελίχθηκε για την ευρωπαϊκή αγορά και απέδιδε 330 ίππους, διαθέτοντας μεταξύ άλλων ένα πρόσθετο ψυγείο λαδιού και σύστημα εξαγωγής καυσαερίων με τέσσερις απολήξεις.

Το 1986 ήταν η σειρά της εμβληματικής 959 να δώσει συνέχεια στον θρύλο της Porsche, όντας κατά πολλούς το πλέον προηγμένο τετράτροχο της εποχής του. Και το ταχύτερο, καθώς η τελική του ταχύτητα έφτανε τα 317 χλμ./ώρα.

Όλα ξεκίνησαν από την πρόθεση της Porsche να εμπλακεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ και ειδικότερα στην κατηγορία του Group B στην οποία όλα επιτρέπονταν. Επί της ουσίας, η 959 αποτέλεσε την πολιτική εκδοχή του αυτοκινήτου που θα εκπροσωπούσε την Porsche στις ειδικές διαδρομές του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ.

Το γεγονός αυτό δικαιολογεί την επιλογή ενός διπλά υπερτροφοδοτούμενου εξακύλινδρου κινητήρα χωρητικότητας 2,8 λίτρων και απόδοσης 450 ίππων, όπως άλλωστε και ενός ιδιαίτερα προηγμένου συστήματος τετρακίνησης για τη μετάδοση της ισχύος στους τροχούς.

Τα πρώτα αυτοκίνητα παραδόθηκαν στους πελάτες το 1987 στην τιμή των 225.000 δολαρίων, η οποία κάλυπτε μόλις το μισό από το κόστος κατασκευής της Porsche 959.

Συνολικά κατασκευάστηκαν 337 αντίτυπα του αυτοκινήτου συμπεριλαμβανομένων και των 37 πρωτοτύπων.

Χρειάστηκαν να περάσουν άλλα δέκα χρόνια ώστε η Porsche να παρουσιάσει το νέο της υπερόπλο. Ο λόγος για την 911 GT1, η οποία παράχθηκε σε μόλις 25 αντίτυπα για τις ανάγκες της homologation του αγωνιστικού τετράτροχου με το οποίο η Porsche συμμετείχε στο GT Series.

Με έναν εξακύλινδρο διπλά υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 3,2 λίτρων τοποθετημένο στο κέντρο, 544 ίππους και 600 Nm ροπής, η street legal 911 GT1 είχε την ικανότητα να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 3,9 δευτερόλεπτα, τιμή κορυφαία για τα δεδομένα εκείνης της εποχής.

Αρκετά από τα σχεδιαστικά και όχι μόνο στοιχεία της Porsche 911 GT1 τα είδαμε να επαναλαμβάνονται σχεδόν οκτώ χρόνια αργότερα στην Carrera GT.

Η αντικατάσταση του εξακύλινδρου boxer κινητήρα με έναν V10 αποτέλεσε μια δύσκολη απόφαση για την Porsche και την αιτία καθυστέρησης στη υλοποίηση του όλου project.

Με τους δέκα κυλίνδρους συνολικής χωρητικότητας 5,7 λίτρων να αποδίδουν 612 ίππους και το βάρος του αυτοκινήτου να μην ξεπερνά τα 1.400 κιλά, η Carrera GT επιτάχυνε από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 3,9 δευτερόλεπτα, ενώ ανεπισήμως η τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου ξεπερνούσε τα 330 χλμ./ώρα.

Η παραγωγή της Carrera GT ολοκληρώθηκε το 2007 με τον συνολικό αριθμό των αντιτύπων να φτάνει τα 1.270.

Η επόμενη δεκαετία έχει βρει την Porsche αναζητά τον τρόπο με τον οποίο θα βρεθεί για μία ακόμα φορά μπροστά από τον ανταγωνισμό της. Και το πετυχαίνει περνώντας στην παραγωγή ένα υβριδικό supercar, το οποίο συνδυάζει τη λειτουργία ενός ατμοσφαιρικού V8 κινητήρα 4,6 λίτρων με δύο ηλεκτρικά μοτέρ.

Πρόκειται για την 918 Spyder, η οποία με συνδυαστική απόδοση 887 ίππων και 1.280 Nm ροπής, κατακτά τον τίτλο της ταχύτερης και ισχυρότερης Porsche που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Μάλιστα, αποτέλεσε το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που έπεσε κάτω από τα επτά λεπτά στη θρυλική διαδρομή του Nurburgring, πετώντας στο γάντι στους ανταγωνιστές της οι οποίοι δεν άργησαν να απαντήσουν.

Τα 918 αντίτυπα της Porsche 918 Spyder σύντομα έγιναν ανάρπαστα παρά το γεγονός ότι για την απόκτηση του υβριδικού supercar της γερμανικής φίρμας όφειλε να καταβάλλει κανείς το ποσό των 611.000 ευρώ.

Τον κύκλο των λατρεμένων supercars της Porsche κλείνει η 911 GT2 RS. Η κορυφαία έκδοση της 991 αποκαλύφθηκε επισήμως το 2017, κρύβοντας πίσω από τις επιφάνειές του αμαξώματός της έναν διπλά υπερτροφοδοτούμενο boxer κινητήρα 3,8 λίτρων, απόδοσης 700 ίππων.

Η εκτεταμένη χρήση ανθρακονήματος, τιτανίου και συνθετικών υλικών ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά που υπογράμμιζαν την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης έκδοσης, η οποία διέθετε τις επιδόσεις ενός αυθεντικού supercar.

Για του λόγου το αληθές, για τη διαδικασία του 0-100 χλμ./ώρα η 911 GT2 RS απαιτούσε μόλις 2,8 δευτερόλεπτα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα ακουμπούσε τα 340 χλμ./ώρα.

Σε ό,τι αφορά στην παραγωγή της, ο αρχικός σχεδιασμός της Porsche προέβλεπε την κατασκευή 1.000 μονάδων.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο αναφλέγεται και σκορπά την καταστροφή (Video)

cars

Δείτε τον Ken Block να ντριφτάρει ένα Ford F-450 των 4 τόνων! (Video)

cars

Ένας άγνωστος θρύλος: Το Mitsubishi Evo IX σε έκδοση station wagon

cars

«Οδοστρωτήρας» ο George Russell (video)

cars

Οι νέες ψηφιακές εφαρμογές της Mercedes-Benz

cars

«Περνάει δύσκολα ο Schumacher»

cars

Tesla Model Y: Το πιο αποδοτικό ηλεκτρικό SUV στον κόσμο

cars

Οδηγοί προσοχή: Έρχεται κακοκαιρία την Παρασκευή

cars

Πάρε θέση – Θα αγόραζες το νέο Hyundai Accent;

cars