CARSNEWS
NEW MODELS

Τι ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το κάπνισμα στο ΙΧ

Σχετικά με τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων, αλλά και την αντίστοιχη επιβάρυνση του περιβάλλοντος από αυτούς, έχει γίνει ήδη μεγάλη κουβέντα. Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που σκέφτονται ή θα έπρεπε ήδη να έχουν σκεφτεί ότι και οι οδηγοί εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα (για την ακρίβεια, μέσα στο ίδιο τους το αυτοκίνητο) βλαβερές ουσίες, όπως ο καπνός από το τσιγάρο που καπνίζουν.

Τι ισχύει στην Ελλάδα;

Το κάπνισμα στο αυτοκίνητο απαγορεύεται στην Ελλάδα, εφόσον μέσα σε αυτό βρίσκονται παιδιά κάτω των 12 ετών. Δηλαδή, τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά δεν αναπνέουν τις βλαβερές ουσίες του καπνού; Μάλιστα… Αυτή η απαγόρευση ισχύει για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα ταξί και τα δημόσιας χρήσης λεωφορεία. Το πρόστιμο, το οποίο μπορεί να επιβληθεί στους παραβάτες μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1.500 ευρώ! Αν τώρα, στα ΜΜΜ ο οδηγός ή κάποιος επιβάτης καπνίσει, τότε ο οδηγός απειλείται με πρόστιμο 3.000 ευρώ, καθώς και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για ένα μήνα, από τη στιγμή που βρίσκονται στο αυτοκίνητο παιδιά κάτω των 12 ετών.

Από εκεί και πέρα;

Δείτε τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες…

  • Ιταλία: Στη γειτονική Ιταλία ισχύει η απαγόρευση του καπνίσματος στο αυτοκίνητο, αν επιβαίνουν σε αυτό έγκυες γυναίκες ή ανήλικα. Το ύψος του προστίμου εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και κυμαίνεται από 500 έως 5.000 ευρώ, αν βρίσκονται στο αυτοκίνητο έγκυες γυναίκες ή παιδιά μικρότερα των 12 ετών, ενώ αν αυτά είναι ηλικίας από 12 έως 17 ετών, τότε το πρόστιμο ξεκινά από τα 250 και φτάνει έως τα 2.500 ευρώ.

  • Γαλλία: Το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο στη Γαλλία απαγορεύεται, ενώ είναι παρόντα παιδιά κάτω των 18 ετών, και τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 68 ευρώ. Δεν είναι μικρό αυτό το πρόστιμο;

  • Γερμανία: Συζητείται στη χώρα εδώ και καιρό η απαγόρευση του καπνίσματος στα αυτοκίνητα, ωστόσο δεν έχει τεθεί σε ισχύ κάποιος σχετικός νόμος ακόμη. «Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας», λένε οι μανιώδεις καπνιστές…

  • Αγγλία και Ουαλία: Το κάπνισμα εντός του Ι.Χ. σε αυτά τα δύο κράτη-μέλη της Μεγάλης Βρετανίας απαγορεύεται, όταν στο όχημα βρίσκονται άτομα κάτω των 18 ετών. Οι παραβάσεις έχουν κόστος 50 λιρών (ή περίπου 56 ευρώ). Μοναδική εξαίρεση: τα cabrio με την οροφή τους ανοικτή. Κι εδώ είναι πολύ μικρό το κόστος…

  • Σκωτία: Το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο στη Σκωτία δεν επιτρέπεται, εφόσον σε αυτό επιβαίνουν άτομα κάτω των 18 ετών. Η απαγόρευση ισχύει τόσο για τον οδηγό όσο και για τους υπόλοιπους επιβάτες, ανεξαρτήτως αν τα παράθυρα ή η ηλιοροφή είναι ανοικτά. Οι παραβάτες πρέπει να υπολογίζουν ότι θα τους έρθει ένα πρόστιμο της τάξης των 100 λιρών (ή σχεδόν 114 ευρώ). Η συγκεκριμένη απαγόρευση δεν αφορά στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

  • Ιρλανδία: Το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο απαγορεύεται στην Ιρλανδία, όταν στο… πλήρωμα βρίσκονται παιδιά κάτω των 18 ετών. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 100 ευρώ και άνω. Επιπρόσθετα, αν ο οδηγός αγνοήσει το σήμα των αστυνομικών, ώστε να σταματήσει, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1.000 ευρώ.

  • Κύπρος: Στη… μεγαλόνησο ισχύει επίσης η απαγόρευση του καπνίσματος στο αυτοκίνητο, αλλά όταν σε αυτό επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 16 ετών. Σε περίπτωση παράβασης, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει έως και τα 85 ευρώ. (σ.σ.: Δεν είναι λίγα, κουμπάροι;)

Εκτός Ευρώπης υπάρχουν ανάλογες απαγορεύσεις του καπνίσματος στα Ι.Χ., παρουσία παιδιών μεταξύ άλλων σε μερικές πολιτείες των ΗΠΑ, περιοχές του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νότιας Αφρικής.

Ποια είναι η γνώμη σας, λοιπόν; Πρέπει να υπάρχουν τέτοιες απαγορεύσεις και να επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα (σίγουρα πιο αυστηρά απ’ ότι στη Γαλλία ή στην Κύπρο…) ή όχι; Αν δεν καπνίζετε, έχετε μπει ποτέ μέσα σε ένα αυτοκίνητο, στο οποίο προηγουμένως έχει καπνίσει κάποιος; Και μη νομίζετε ότι αν κατά τη διάρκεια του καπνίσματος ένα ή περισσότερα παράθυρα είναι ανοικτά πως η κατάσταση σώνεται… Στην υγειά σας!

Related Articles

Τέλος εποχής για τους quad-turbo diesel της BMW

cars

H Bollinger παρουσιάζει το πατενταρισμένο E-Chassis

cars

«Δουλεύουν» ήδη τη λύση του Χόκενχαϊμ

cars

Pole position σε 55 δευτερόλεπτα στο Μπαχρέιν!

cars

To νέο Toyota GR86 μπαίνει στο Nurbugring και… πηγαίνει τάπα (video)

cars

Η μάχη των ηλεκτρικών: Το Peugeot e-208 κόντρα στο MINI Electric

cars

Audi S8 vs BMW M760i: Γιγαντομαχία για την καλύτερη business-class (video)

cars

Αυτή η Jaguar E-Type δεν είναι μόνο άριστα αναπαλαιωμένη, είναι και «φτιαγμένη»

cars

Αυτά είναι τα σχέδια του πρώτου Ford Bronco

cars