CARSNEWS
NEW MODELS

Το νέο Kuga ανοίγει την ηλεκτρική εποχή της Ford

Δεν είναι τυχαίο ότι το Kuga αποτελεί το πιο δημοφιλές SUV της Ford στην Ευρώπη και ένα από τα best seller της κατηγορίας του. Η μοντέρνα εμφάνιση, οι άνετοι χώροι και η δυναμική οδική συμπεριφορά, καλύπτουν και με το παραπάνω αυτόν που θα βρεθεί πίσω από το τιμόνι του. Πόσο μάλλον τώρα, στην τρίτη πλέον γενιά του, όπου δείχνει να ανεβαίνει επίπεδο, ιδίως σε θέματα τεχνολογίας και ψηφιακής διασύνδεσης.

Το νέο Kuga πατάει σε μία νέα, εξελιγμένη, πλατφόρμα της Ford ενώ ντύνεται με ένα αισθητά διαφοροποιημένο αμάξωμα. Οι σχεδιαστές του, όχι μόνο ανέδειξαν στις γραμμές τους τη νέα στιλιστική φιλοσοφία της φίρμας, αλλά παράλληλα βελτίωσαν και την αεροδυναμική του αυτοκινήτου. Αυτό, σε συνδυασμό με τον περιορισμό -έως και 80 κιλά- του συνολικού βάρους, σε σχέση με την απερχόμενη γενιά, συνεπάγονται καλύτερες επιδόσεις και μειωμένη κατανάλωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος ακολουθεί και η γκάμα των κινητήρων. Για πρώτη φορά η Ford προσφέρει ένα μοντέλο με τρία διαφορετικά επίπεδα ηλεκτροκίνησης, mild hybrid, υβριδικό και plug-in υβριδικό. Αυτά, σε συνδυασμό με τα συμβατικά σύνολα βενζίνης (1,5 λίτρων, με 120 και 150 ίππους) και diesel (1,5 λίτρων με 120 και 2,0 λίτρων με 190 ίππους), προσφέρουν μία πραγματικά ευρεία παλέτα, για να επιλέξει κανείς την έκδοση που ταιριάζει στις δικές του ανάγκες.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε το Kuga EcoBlue Hybrid, όπου ο δίλιτρος πετρελαιοκινητήρας των 150 ίππων του, συνεργάζεται αρμονικά με ένα ήπιο υβριδικό κύκλωμα 48V, βελτιώνοντας την απόκριση του δεξιού πεντάλ και περιορίζοντας την κατανάλωση στα 4,3 λίτρα/ 100 χλμ. Το Kuga Hybrid, με τη σειρά του, το οποίο θα είναι διαθέσιμο τους επόμενους μήνες, θα προσφέρει αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία και το σύστημα Ford Intelligent All-Wheel Drive. Όσο για το Plug-in Hybrid, θα διαθέτει συσσωρευτή 14,4 kWh, ώστε να φορτίζει από οικιακό δίκτυο και να προσφέρει ηλεκτρική αυτονομία 72 χιλιόμετρα, μέση κατανάλωση 1,2 λίτρα/100 χλμ. και μοναδικές επιδόσεις, χάρη στους 225 συνολικά ίππους των δύο κινητήρων του!

Περνώντας στο εσωτερικό, πέρα από την ηλεκτρονική ολοκλήρωση του ταμπλό, εντύπωση προκαλεί η αίσθηση ευρυχωρίας και πρακτικότητας. Τα πάντα βρίσκονται εκεί που πρέπει. Οι εσωτερικές διαστάσεις έχουν αυξηθεί προς όλες τις πλευρές, χαρίζοντας έτσι άπλετο χώρο για τις μετακινήσεις μίας οικογένειας. Πρακτικοί αποθηκευτικοί χώροι και ένα έξυπνο σύστημα διαμήκους μετατόπισης (κατά 150 χλστ.) και αναδίπλωσης των πίσω καθισμάτων, χαρίζει ευκολίες πολυμορφικού σε ένα αυτοκίνητο με χαρακτήρα SUV. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορεί κανείς να προσφέρει άνεση λιμουζίνας στους πίσω επιβάτες ή, εναλλακτικά, το μεγαλύτερο διαμέρισμα αποσκευών της κατηγορίας, χωρητικότητας 645 λίτρων!

Τα χρησιμοποιούμενα υλικά είναι στο σύνολό τους ποιοτικά, ενώ η συναρμογή τους και η γενικότερη αισθητική του ταμπλό, κρίνονται ανάλογα των περιστάσεων. Αντίστοιχα όμορφα ενσωματωμένη δείχνει και η τεχνολογία που κρύβει μέσα του. Το νέο Kuga προσφέρεται για πρώτη φορά με ενσωματωμένο modem FordPass Connect, που επιτρέπει μία σειρά λειτουργιών από απόσταση, μέσω του smartphone του χρήστη. Παράλληλα, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων των 12,3 ιντσών και η οθόνη αφής του infotainment, SYNC 3, διαμέτρου 8 ιντσών, προσφέρουν ένα από τα πιο φρέσκα, πλήρη και εύχρηστα μενού, στην υπηρεσία του οδηγού.

Σε θέματα ψυχαγωγίας, οι λάτρεις της ποιοτικής μουσικής μπορούν να επιλέξουν ένα ηχοσύστημα της B&O, ισχύος 575 Watt, με 10 ηχεία και εξωτερικό subwoofer. Όσο για τα ηλεκτρονικά συστήματα του αυτοκινήτου, δεν περιορίζονται εδώ αλλά εκτείνονται επί μακρόν και σε θέματα ασφάλειας.

Άλλη μία πρωτιά στο νέο Kuga είναι η χρήση του συστήματος Intersection Assist 1.0, το οποίο επενεργεί αυτόματα στα φρένα, εάν ανιχνεύσει κίνδυνο σύγκρουσης σε μία διασταύρωση. Αισθητήρες σκανάρουν, ανά πάσα στιγμή, το κοντινό περιβάλλον, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη πεζών και ποδηλάτων. Στα πλαίσια της τελευταίας γενιάς δικτύων V2X, προσφέρει επίσης τη λειτουργία Local Hazard Information. Με βάση αυτή, ο οδηγός μπορεί να ενημερώνεται έγκαιρα για κάποια επικίνδυνη κατάσταση που θα συναντήσει στην πορεία του, ακόμα και αν αυτή δεν είναι ορατή λόγω άλλων οχημάτων ή στροφών του δρόμου!

Η λίστα όλων αυτών των συστημάτων ασφάλειας και άνεσης είναι μακρά και καθιστά το Kuga ως το πιο ψηφιακό μοντέλο της Ford. Παρόλα αυτά, το αυτοκίνητο διατηρεί ανέπαφο τον οδηγοκεντρικό του χαρακτήρα και όλα εκείνα τα στοιχεία που καθιέρωσαν την εταιρία στη συνείδηση του αγοραστικού κοινού. Όμορφο, δυναμικό και ευχάριστο οδηγικά, το νέο Kuga έχει όλα τα εχέγγυα ώστε να συνεχίσει να αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην κατηγορία του.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Η ιστορία του Mazda RX-7 και το άδοξο τέλος του Wankel

cars

Δείτε μία Porsche 911 να… σουζάρει σε αγώνα dragster (Video)

cars

«Ο Hamilton θα συνεχίσει την καριέρα του στη Ferrari»

cars

Ένα ολόκληρο γαλλικό χωρίο θα οδηγεί Renault Zoe

cars

Peugeot AutoOne: Επισκεφτείτε την έκθεση… virtual!

cars

Κακοκαιρία Eva: “12 και 1” tips για οδήγηση στη βροχή

cars

Έτσι «έκλεισε» το deal με τη Volkswagen που θα κάνει τη Θάσο smart island!

cars

Ένταλμα σύλληψης από την Interpol για τον Ghosn στο Λίβανο

cars

Πάμε για… Σεπτέμβριο (και βλέπουμε)!

cars