CARSNEWS
AUTONEWS

Το νέο supercar του Gordon Murray συνδυάζει το “fan car” με την F1!

Όσα χρόνια δραστηριοποιείται στον χώρο των motorsports και του αυτοκινήτου ο Gordon Murray, έχει αναπτύξει μία φήμη για καινοτομία και αντικομφορμισμό. Τα σχέδια του είχαν πάντοτε να προσφέρουν κάτι νέο με κορυφαία και πιο γνωστά, την Brabham BT46, το μονοθέσιο που έγινε γνωστό ως “fan car” για προφανείς λόγους και την McLaren F1. Ο Murray όμως δεν έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ετοιμάζει για το 2020 ένα ολοκαίνουριο supercar το οποίο απ’ ότι φαίνεται θα είναι ένα είδος “best of” της καριέρας του βρετανού σχεδιαστή.

Το supercar του Murray ονομάζεται προς το παρόν T.50 και θα παρουσιαστεί από την Gordon Murray Automotive τον Μάιο του 2020. Τώρα όμως, έχουμε στη διάθεση μας τα πρώτα επίσημα σχέδια που δείχνουν το πιο ενδιαφέρον ίσως, κομμάτι του T.50 – το πίσω μέρος με τον ανεμιστήρα των 400 χιλιοστών! Ο Murray γνωρίζει πολύ καλά για την σημασία της αεροδυναμικής στα σύγχρονα αυτοκίνητα και γι’ αυτό συνεργάζεται με την Racing Point (πρώην Force India) που του παρέχει πρόσβαση όχι μόνο στην τεχνογνωσία της, αλλά και στην μεγάλη αεροδυναμική σήραγγα της. Εκεί εξελίχθηκε το concept με τον ανεμιστήρα, ο οποίος όπως και στην Brabham BT46 εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς: βοηθά στην ψύξη των μηχανικών μερών, βελτιώνει το efficiency του αυτοκινήτου και ανάλογα με τις προτιμήσεις του οδηγού, είτε μειώνει δραστικά το αεροδυναμικό drag είτε συνεισφέρει στην παραγωγή μεγάλων “ποσοτήτων” downforce. Και λέω ανάλογα με τις προτιμήσεις του οδηγού γιατί το T.50 προσφέρει 6 διαφορετικά modes όσον αφορά στην αεροδυναμική του, από το “Streamline” έως το “High Downforce”!

Κατά τα άλλα, μαθαίνουμε ότι το T.50 χρησιμοποιεί έναν 4-λιτρο V12 που κατασκευάζει η Cosworth ειδικά για την Gordon Murray Automotive. Αυτός παράγει 650 ίππους και 450 Nm ροπής ενώ μπορεί να στροφάρει μέχρι και τις 12.100 σ.α.λ. Κι αν η ιπποδύναμη και η ροπή δεν σε εντυπωσιάζουν, τότε επέτρεψε μου να σε καθησυχάσω λέγοντας ότι ο ατμοσφαιρικός V12 της Cosworth έχει να κινήσει μόλις 980 κιλά, οπότε οι επιδόσεις αναμένονται καταιγιστικές τόσο στην ευθεία, όσο και στις στροφές χάρη στην αεροδυναμική διαμόρφωση του T.50! Φυσικά, η νέα δημιουργία του Gordon Murray δεν θα είναι ιδιαίτερα προσιτή. Καταρχάς, θα κατασκευαστούν μόλις 100 αυτοκίνητα με άλλα 25 που προορίζονται αποκλειστικά για χρήση σε πίστα, να προστίθενται μετά. Έπειτα, η τιμή του T.50 ξεκινά από τα 2 εκατομμύρια λίρες ή 2,37 εκατομμύρια ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία. Το ξεχωριστό όμως είναι πάντοτε ακριβό και κάτι μου λέει ότι ο Murray δεν θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα να ξεπουλήσει – αν δεν το έχει κάνει ήδη!

Related Articles

Renault Clio. Ακόμη πιο ελκυστικό

cars

Κρίσιμη η κατάσταση του Alex Zanardi έπειτα από ατύχημα με handbike!

cars

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας 18/3/2024

cars

Nέο Ford Kuga. Σύγχρονο σε όλα του

cars

Νέο Audi RS4 Avant. Ο καλός φίλος του “ανήσυχου” οικογενειάρχη έγινε καλύτερος!

cars

Toyota Land Cruiser. Ανανεωμένο και με καινούριο πετρελαιοκινητήρα

cars

Στις 15 Ιουνίου το Seat Ateca facelift!

cars

Νέα Skoda Fabia. Εντελώς καινούρια  

cars

Οδηγούμε το ID.5 Pro Performance: Με ηλεκτροκινητήρα 204 ίππων και μέγιστη ροπή 310 Nm που κινεί τους πίσω τροχούς

cars