CARSNEWS
AUTONEWS

Το ποδήλατό μας θέλει το φρεσκάρισμα του!

Αγαπητοί φίλοι και Φίλες του ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ , ήρθε η Άνοιξη και ακολουθεί το Καλοκαίρι! Διανύουμε ήδη την πρώτη εβδομάδα που εν μέρει άρθηκαν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας όλων μας, λόγο covid 19, και το νέο ξεκίνημα ήρθε με πολύ  άθληση! Λίγο περπάτημα, λίγο τρέξιμο και πολύ ποδήλατο! Ναι δεν ακούσατε λάθος πολύ ποδήλατο, ένα σπόρ το οποίο βάλαμε στην άκρη τα τελευταία χρόνια, και επικεντρωθήκαμε κάπου.. αλλού! Δεν πειράζει όμως, γιατί το ποδήλατο είναι ένα σπόρ το οποίο εύκολα, μπορεί να ξαναρχίσει κανείς, και μάλιστα με περισσότερη όρεξη από ότι είχαμε προηγουμένως.

Το ξέρω πως το αγαπημένο σας δίτροχο παρέμεινε για μεγάλο διάστημα παρατημένο, σκονισμένο, και βρίσκεται στην πιο χειρότερή του κατάσταση από ποτέ. Η πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνετε είναι να του χαμογελάσετε, και να του πείτε με όμορφο τρόπο πως ήρθε και πάλι η ώρα για να βγεί στον δρόμο ετοιμοπόλεμο και να κινείτε ελεύθερο στο περιβάλλον το οποίο ανήκει. Ένας κουβάς με νερό, ένα σαμπουάν αυτοκινήτου, και ένα μαλακό σφουγγαράκι , είναι τα πρώτα «εργαλεία που θα χρειαστεί να επιστρατεύσετε προκειμένου να επαναφέρετε σε μια καλύτερη κατάσταση το ποδήλατό σας! Ξεκινάμε λοιπόν με μια καλή  μπουγάδα  η οποία εκτός του ότι μας φτιάχνει την διάθεση, καταφέρνει να αναδείξει τυχόν φθορές που υπάρχουν στον σκελετό του ποδηλάτου μας.

  • Με το κατάλληλο αλενόκλειδο τσεκάρουμε τιμόνι, λαιμό, σέλλα, δισκομανιβέλα και  σασμάν αλλαγής ταχυτήτων . Επίσης το ίδιο πράττουμε και στα υπόλοιπα ανταλλακτικά του ποδηλάτου μας όπως  φρένα  και  ντεραγιέ, 2 ανταλλακτικά που παίζουν μεγάλο ρόλο για την ασφάλειά μας αλλά και για την σωστή μετάδοση της κίνησης στους τροχούς.
  • Τα φρένα πρέπει να λειτουργούν με απόλυτη ευχέρεια να είναι αποτελεσματικά, ασχέτως αν είναι μηχανικά ή υδραυλικά. Αν υπάρχουν τυχόν φθορές στα τακάκια, τα αλλάζουμε χωρίς δεύτερη κουβέντα!!!
  • Οι τροχοί μας (εμπρός και πίσω) πρέπει να είναι καλά σφιγμένοι πάνω στις υποδοχές τους, να περιστρέφονται όχι μόνον ομαλά αλλά και  με απόλυτη ευκολία, και χωρίς την παραμικρή ταλάντωση . Αν έχουμε φαινόμενο ταλάντωσης τότε επισκεπτόμαστε το ποδηλατάδικο της αρεσκείας μας και δίνουμε τον τροχό μας για ακτινολόγηση! Στον πίσω τροχό δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στον επιμελή καθαρισμό των γραναζιών προκειμένου να αποφύγουμε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την σύμπλεξή τους με την αλυσίδα! Η αλυσίδα είναι η κινητήριος δύναμη του ποδηλάτου ,και γι αυτό πρέπει να είναι  πάντα καθαρή και να λιπαίνεται μόνο από λεπτόρευστο λάδι ή με το ειδικό σπρέυ αλυσίδας. Προσοχή η αλυσίδα μας δεν γρασάρετε ποτέ!!
  • Τα ελαστικά που είναι το πιο ευπαθές κομμάτι του ποδηλάτου μας, απαιτούν “στοργή” και τσεκάρισμα για τυχόν ραγίσματα ή σκισίματα. Η πίεση τους μετριέται με μανόμετρο που συνήθως βρίσκεται πάνω στην τρόμπα μας και δεν υπερβαίνει ποτέ την τιμή που αναγράφεται στα πλαϊνά των ελαστικών.
  • Τα πετάλια πρέπει να είναι καλά σφιγμένα πάνω στην δισκομανιβέλα και καλό είναι να μην έχουν τζόγο! Οι ταχύτητες  του ποδηλάτου πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένες για να λειτουργούν άνετα σε όλο το εύρος των σχέσεων τους, οι δε αλλαγές γίνονται πάντοτε εν κινήσει.

Πριν ξεκινήσουμε… Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε πάντα μαζί μας το  προστατευτικό κράνος ,τα φώτα μας, και ένα τσιμπιδάκι για τα μπατζάκια του παντελονιού μας. Επίσης ένα φωσφοριζέ γιλέκο την νύχτα μας κάνει περισσότερο εμφανείς στα μάτια των οδηγών. Σεβόμαστε τον ΚΟΚ και συνυπάρχουμε με πεζούς, οδηγούς, δικυκλιστές, και γενικός έχουμε τα μάτια μας 14 στα μέρη που σταθμεύουμε το ποδήλατό μας, καθώς  «οι κλέφτες» δεν ησυχάζουν ποτέ! Αν είστε έτοιμοι, δεν έχετε παρά να χτυπήσετε το κουδουνάκι σας και να γυρίσετε τα πετάλια σας… για μια βόλτα ξεχωριστή πάνω σε δύο τροχούς!

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Σχοινάς: Ιστορικό το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου – Mια κοινή αμυντική πολιτική πιο κοντά από ποτέ

Bury

Τελευταίες ημέρες για τα τέλη κυκλοφορίας: Σου έχουμε τη λύση για να ξενοιάσεις!

cars

Aston Martin DB5 Junior. Μία DB5 υπό κλίμακα με τιμή €39.000!

cars

Η Ioniq είναι η υπο-μάρκα της Hyundai για ηλεκτρικά μοντέλα.

cars

Opel. H ανασκόπηση του 2020 μέσα από ένα βίντεο

cars

Βίντεο με την ανάσυρση της σορού του TikToker, Tzane, από τους ιταλούς πυροσβέστες

cars

Διέρρευσε το νέο Ford EcoSport Active.

cars

Νέες εκδόσεις Audi Q3 και Q3 Sportback με πρόσθετο εξοπλισμό

cars

Νέο Hyundai Tucson. Ανέβηκε επίπεδα σε όλους τους τομείς

cars