CARSNEWS
NEW MODELS

Το BMW eDrive Zones δημιουργεί ηλεκτρικό δακτύλιο σε 80 ευρωπαϊκές πόλεις (video)

Αυτό, προφανώς, αφορά τα plug-in υβριδικά της μοντέλα, αφού τα αμιγώς ηλεκτρικά κινούνται πάντα έτσι, ενώ τα συμβατικά, απλά, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Με τη νέα λειτουργία eDrive Zones η BMW αξιοποιεί τα δεδομένα από τους σταθμούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης που βρίσκονται εγκατεστημένοι σε διάφορες πόλεις και με βάση αυτά οριοθετεί γεωγραφικά τις περιοχές αμιγούς ηλεκτροκίνησης. Αυτές μπορεί να συμπίπτουν με το κέντρο των πόλεων ή να καλύπτουν μία περιοχή όπου παρατηρείται εντονότερη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.

Το eDrive Zones βασίζεται επάνω στη γενικότερη νέα στρατηγική της φίρμας, D ACES (Design, Automated Driving, Connectivity, Electrification and Services). Ήδη έχει δοκιμαστεί, σε πιλοτικό επίπεδο, στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Εκεί 50 οδηγοί plug-in υβριδικών αυτοκινήτων προσέφεραν δεδομένα από τις καθημερινές τους μετακινήσεις, τα οποία καταγράφονταν για μία περίοδο αρκετών μηνών. Όταν εισέρχονταν στην προκαθορισμένη ζώνη, η λειτουργία του eDrive Zones τους ζητούσε να επιλέξουν το οδηγικό πρόγραμμα MAX eDrive. Χάρη σε αυτή τη λειτουργία, σε μικρό χρονικό διάστημα, το 90% των συνολικών μετακινήσεων εντός ζώνης γινόταν αμιγώς ηλεκτρικά.

Αυτή τη στιγμή, τα μοντέλα της εταιρίας που ενσωματώνουν τη λειτουργία eDrive Zones είναι τα 745e, BMW X5 xDrive45e και 330e. Σύντομα όμως θα ακολουθήσουν και άλλα. Όσο για τις πόλεις, περισσότερες από τις μισές ανήκουν στη Γερμανία. Σιγά σιγά όμως ο αριθμός τους θα αυξάνεται, καλύπτοντας περισσότερες περισσότερα ευρωπαϊκά αστικά κέντρα.

Ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση έχει το γεγονός ότι η BMW, προς τα τέλη του χρόνου, θα λανσάρει και ένα πρόγραμμα επιβράβευσης των οδηγών που συμμορφώνονται με τη φιλοσοφία της ηλεκτροκίνησης στις πόλεις. Για κάθε «ηλεκτρικό» χιλιόμετρο θα κερδίζουν πόντους, τους οποίους θα μπορούν να εξαργυρώσουν σε διάφορες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα σε δωρεάν φόρτιση των οχημάτων τους.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Οδηγούμε στην Ελλάδα το αναβαθμισμένο Mazda 2 σε έκδοση Mild Hybrid

cars

Η Fiat δημιουργεί το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης V2G στον κόσμο

cars

Η τεχνολογία OLED στα νέα φωτιστικά σώματα της Audi

cars

H Ford Mustang Mach-E σπάει τη… σιωπή της και βρυχάται σαν muscle car με V8 κινητήρα (video)

cars

Η BMW Σειρά 4 Coupe με περίσσευμα θυρών και γοητείας

cars

H Liberty Walk παρουσίασε body kit για το Nissan GT-R αξίας σχεδόν 74.000 δολαρίων

cars

HER0: To Tesla των αιθέρων

cars

Δωρεάν σταθμός φόρτισης με την αγορά κάθε ηλεκτρικού smart

cars

Το Opel Corsa-e Rally σε εντατικές δοκιμές εξέλιξης (video)

cars