Το Denza Z9GT με 1.156 ίππους κάνει drift μόνο του (+ video)

Published:

18 Ιουνίου, 2026 17:15 -

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία εξακολουθεί να εντυπωσιάζει με τεχνολογίες που, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, παρέπεμπαν σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Η Denza, η premium θυγατρική μάρκα της BYD, παρουσίασε μια νέα λειτουργία για το εντυπωσιακό ηλεκτρικό Z9GT, η οποία δίνει στο αυτοκίνητο τη δυνατότητα να εκτελεί αυτόνομα drift, ακολουθώντας τη διαδρομή που έχει σχεδιάσει ο οδηγός στην κεντρική οθόνη.

Η νέα δυνατότητα έχει ήδη διατεθεί μέσω της πρόσφατης over-the-air (OTA) αναβάθμισης λογισμικού για τους ιδιοκτήτες του μοντέλου στην Κίνα και έχει ήδη προκαλέσει έντονες συζητήσεις στους κύκλους της αυτοκίνησης.

Το στοιχείο που ξεχωρίζει δεν είναι μόνο ότι το αυτοκίνητο μπορεί να πλαγιολισθαίνει χωρίς ενεργή παρέμβαση του οδηγού, αλλά και ότι έχει τη δυνατότητα να ακολουθεί προκαθορισμένες διαδρομές, οι οποίες ορίζονται με ένα απλό σκίτσο στην οθόνη του infotainment. Σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης, η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή: ο οδηγός σχεδιάζει έναν κύκλο, διάφορα «8άρια» ή οποιοδήποτε άλλο σχήμα στην οθόνη και το σύστημα αναλαμβάνει να αναπαραγάγει την αντίστοιχη τροχιά. Παράλληλα, ελέγχει αυτόνομα το γκάζι, τη ροπή και τη δυναμική συμπεριφορά του οχήματος, ώστε η πλαγιολίσθηση να διατηρείται σε όλη τη διάρκεια της κίνησης.

Το Denza Z9GT διαθέτει το τεχνικό υπόβαθρο που απαιτείται για μια τέτοια επίδειξη τεχνολογίας. Η αμιγώς ηλεκτρική έκδοση εφοδιάζεται με 3 ηλεκτροκινητήρες, έναν στον εμπρός άξονα και δύο στον πίσω. Ο εμπρός κινητήρας αποδίδει 312 ίππους, ενώ οι δύο πίσω προσφέρουν από 422 ίππους ο καθένας. Η συνδυαστική ισχύς φτάνει τους 1.156 ίππους, με τη ροπή να αγγίζει τα 1.210 Nm.

Την απαιτούμενη ενέργεια εξασφαλίζει μια μεγάλη μπαταρία χωρητικότητας 122,49 kWh, η οποία επιτρέπει όχι μόνο υψηλές επιδόσεις αλλά και σημαντική αυτονομία. Με αυτά τα αποθέματα ισχύος, η απώλεια πρόσφυσης των τροχών και η έναρξη μιας ελεγχόμενης πλαγιολίσθησης φαίνεται να είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία για τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα του μοντέλου.

Πέρα από την ηλεκτρική έκδοση, η Denza προσφέρει το Z9 και ως plug-in υβριδικό, συνδυάζοντας έναν υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 2,0 λίτρων με ηλεκτροκινητήρες. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν η συγκεκριμένη έκδοση θα αποκτήσει την ίδια δυνατότητα αυτόνομου drift μέσω μελλοντικής αναβάθμισης λογισμικού.

Πέρα από το εντυπωσιακό θέαμα, η τεχνολογία αυτή δείχνει τις δυνατότητες των σύγχρονων ηλεκτρικών πλατφορμών. Με τον ανεξάρτητο έλεγχο των ηλεκτροκινητήρων, το σύστημα μπορεί να κατανέμει με μεγάλη ακρίβεια τη ροπή σε κάθε τροχό, ρυθμίζοντας σε πραγματικό χρόνο τη γωνία ολίσθησης και τη συνολική συμπεριφορά του αυτοκινήτου.

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που ένα αυτοκίνητο εμφανίζεται να πραγματοποιεί εντυπωσιακές πλαγιολισθήσεις χωρίς οδηγό. Ήδη από το 2014, η BMW είχε παρουσιάσει στην έκθεση CES του Λας Βέγκας ένα πρωτότυπο μοντέλο βασισμένο στην M235i Coupe, εξοπλισμένο με εξελιγμένα συστήματα αυτόνομης οδήγησης. Το γερμανικό μοντέλο μπορούσε να εκτελεί σλάλομ υψηλής ταχύτητας, να κινείται αυτόνομα σε πίστα και να πραγματοποιεί ελεγχόμενες πλαγιολισθήσεις χωρίς καμία παρέμβαση από τον οδηγό.

Η ουσιαστική διαφορά είναι ότι εκείνο το σύστημα έμεινε σε πειραματικό στάδιο και δεν πέρασε ποτέ στην παραγωγή. Αντίθετα, η Denza κατάφερε να ενσωματώσει μια αντίστοιχη λειτουργία σε αυτοκίνητο παραγωγής, η οποία είναι μάλιστα διαθέσιμη μέσω μιας απλής αναβάθμισης λογισμικού.

READ MORE

Find us on X

Related articles

Latest articles