CARSNEWS
NEW MODELS

Το Mazda RX-9 σχεδιασμένο από τη… ΜcLaren!

Το πρωτότυπο RX-Vision της Mazda είναι όχημα που πολλοί θα ήθελαν να μπει σε διαδικασία παραγωγής. Το όμορφο σχήμα του και τα εν δυνάμει τεχνικά χαρακτηριστικά και οι επιδόσεις που θα μπορούσε να προσφέρει το κάνουν ένα από τα πιο επιθυμητά αυτοκίνητα. Από την εταιρεία δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις για το όποιο μέλλον του. Μάλιστα, η πρόσφατη ένταξη του Mazda RX-Vision GT3 στον ψηφιακό κόσμο του γνωστού παιχνιδιού «Gran Turismo» αναζωπύρωσε τις ελπίδες και το επανέφερε στο προσκήνιο. Μάταια, όμως.

Το RX-9, όπως θα ονομαζόταν το μοντέλο εάν κατασκευαζόταν, έχει την αισθητική που είναι αποτέλεσμα της σχεδιαστικής φιλοσοφίας «Kodo» την οποία εφαρμόζει η Mazda σε όλα τα μοντέλα της. Ωστόσο, αυτό αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον João Dias, τον επικεφαλής Εξωτερικού Σχεδιασμού της McLaren, ο οποίος επιμελήθηκε την Elva, το καινούργιο μοντέλο της βρετανικής εταιρείας. Ο Πορτογάλος σχεδιαστής δημιούργησε σκίτσα για το πώς θα έμοιαζε το RX-9 με βάση τις σχεδιαστικές αρχές της βρετανικής εταιρείας, αλλά διατηρώντας την αρχική φόρμα του αμαξώματος. 

Από το σχήμα καταλαβαίνουμε ότι ο Dias το δημιούργησε με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ένα supercar με τον κινητήρα εμπρός. Τα ανοίγματα στο πλάι του αμαξώματος είναι μπροστά και όχι πίσω, όπως απαιτούνται για τη ψύξη του όταν ο κινητήρας είναι στο κέντρο ή πίσω, ενώ στον πίσω προφυλακτήρα έχει διαμορφωθεί αεροδυναμικός διαχύτης. Άλλα στοιχεία είναι το φωτιζόμενο εμπορικό σήμα της Mazda στο κέντρο των δεκάκτινων τροχών, οι δαγκάνες της Brembo και οι μεγάλης διαμέτρου διάτρητοι αεριζόμενοι δίσκοι. Όταν ρωτήθηκε για το τι κινητήρα θα προτιμούσε, ο Dias απάντησε ότι θα ήθελε να έχει Wankel. Όμως, ο περιστροφικός κινητήρας θα έχει μέλλον μόνο ως γεννήτρια για να φορτίζει τις μπαταρίες στα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα της ιαπωνικής εταιρείας. Πάντως, εάν στη Mazda αποφασίσουν να κατασκευάσουν κάποτε το RX-9, τον αντικαταστάτη του RX-8, τότε πιθανότατα θα έχει κινητήρα τεχνολογίας «Skyactiv-X» και ίσως να είναι εξακύλινδρος σε σειρά.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Αυτό είναι το νέο Peugeot 3008

cars

Koenigsegg: Το Jesko Absolut θα είναι το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο!

cars

Κορονωϊός: Γεωπολιτικές ανακατατάξεις και θεωρίες συνωμοσίας

cars

Πωλείται μια συλλεκτική McLaren F1 GTR Longtail

cars

10 λόγοι που πρέπει να χαλαρώσουμε με το αυτοκίνητο του Ερντογάν

cars

Συγκλονίζει η επιστροφή του Juan Manuel Correa στη δράση!

cars

Η Renault θα επικεντρωθεί στα μικρομεσαία μοντέλα

cars

To ηλεκτρικό Fiat 126 καίει καρδιές

cars

Πρωταθλητής στις ατέλειες το Tesla Model Y (Video)

cars