CARSNEWS
NEW MODELS

Υπήρχαν αυτοκίνητα με κινητήρες τζετ;

Πολλά περίεργα και παράξενα έχει να επιδείξει η αυτοκινητοβιομηχανία και ένα από τα αυτά είναι τα αυτοκίνητα με αεριοστρόβιλο ή κινητήρα μετάκαυσης ή πιο γνωστό ως κινητήρα τζετ. Η Chrysler είχε πειραματιστεί με ένα τέτοιο αυτοκίνητο πάνω σε μια Plymouth της δεκαετίας του 1960 και αργότερα σε Dodge.

Κάποια Turbine Cars, όπως λέγονταν, πωλήθηκαν αλλά είχαν τρομερά προβλήματα με τον θόρυβο, τις εκπομπές ρύπων και πολλά άλλα ώστε ποτέ να μην τελεσφορήσουν αυτού του τύπου τα αυτοκίνητα. Η Jaguar είχε παρουσιάσει πριν από μια δεκαετία ένα παρόμοιο πρωτότυπο αυτοκίνητο, το Jaguar C-X75.

Στην περίπτωση που δεν το γνωρίζετε με τους αεριοστρόβιλους είχε πειραματιστεί και η Toyota. To 1977 και στην περίοδο της πετρελαϊκής κρίσης είχε παρουσιάσει μια ειδική έκδοση του Sports 800 που κάτω από το καπό δεν είχε ένα συμβατικό κινητήρα αλλά ένα τζετ που κινούσε μια γεννήτρια που παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια για μια μπαταρία.

Ουσιαστικά εδώ μιλάμε για ένα υβριδικό που έστελνε την ροπή στους πίσω τροχούς μέσω ενός κιβωτίου δύο σχέσεων. Η ισχύς έφτανε τους 30 PS και κινούσε το αυτοκίνητο μήκους 3,58 μέτρων με απόβαρο στον περίπου ένα τόνο. Το πρωτότυπο Toyota είχε παρουσιαστεί στην έκθεση του Τόκιο το 1977 και η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν στην ίδια διοργάνωση το 2009.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Ξεπουλάει το Ram 1500 TRX με τα 712 άλογα (video)

cars

VW Golf MK1 Project: Για πάντα νέο

cars

Εξαιρετικός χρόνος από την Mercedes-AMG A45 S στο Nurburgring (Video)

cars

H SportsX δείχνει την SUV όψη της Alpine A110

cars

Αυτή η BMW έζησε μια ολόκληρη ζωή μέσα σε μια… φούσκα

cars

Το Dacia Logan επιστρέφει και μας διαψεύδει

cars

Το πρόγραμμα επιδότησης «Κινούμαι ηλεκτρικά» ξεκινά!

cars

H επόμενη Ford Mustang θα είναι τετρακίνητη και υβριδική

cars

Γιατί θα αργήσει να βγει μία πλήρως ηλεκτρική Ferrari;

cars