CARSNEWS
F1 & RACES

Φεύγει από την F1 η Mercedes;

Μπορεί η πρωταθλήτρια Mercedes να έχει έως τώρα διαψεύσει τα σενάρια αποχώρησής της από τη Formula 1, ωστόσο σε λίγες ημέρες το διοικητικό συμβούλιο της Daimler θα αποφασίσει αν θα μείνει ή θα φύγει!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του racefans.net, η ημέρα της… κρίσης, είναι η Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου. Εκεί θα ληφθεί η τελική απόφαση σχετικά με το αν τα ασημί βέλη θα συνεχίσουν στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού μετά το τέλος του 2020.

Προφανώς η εντυπωσιακή επιτυχία της ομάδας, με τα έξι συνεχόμενα νταμπλ -κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του σπορ- αποδεικνύει πως η σημαντική οικονομική επένδυση που γίνεται στο εν λόγω project, έχει οφέλη.

Ωστόσο, η Daimler βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, με την εξοικονόμηση πόρων να φαντάζει μονόδρομο. Τα έσοδα μειώθηκαν σημαντικά πέρυσι ενώ η φημολογία χιλιάδων απολύσεων εργαζομένων στον όμιλο, αποτελεί τροχοπέδη για το αγωνιστικό πρόγραμμα.

Ίσως θυμάστε πρόσφατο άρθρο που φιλοξενούσε λόγια του επικεφαλής αγωνιστικών δραστηριοτήτων της Mercedes, Toto Wolff. Χαρακτηριστικά, ο Αυστριακός έλεγε μεταξύ άλλων: «Είμαι ο πρώτος που αποδέχεται πως τα πράγματα στην αυτοκινητοβιομηχανία αλλάζουν και όλες οι δραστηριότητες χρίζουν επανεξέτασης. Πιστεύουμε στη Formula 1 και γενικά στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, θεωρούμε πως είναι κομμάτι του DNA της μάρκας μας. Η πρώτη Mercedes ήταν αγωνιστικό όχημα. Όμως πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Πρέπει να έχει νόημα η επένδυση. Να μειώσουμε την οικονομική συνεισφορά της Daimler στις δραστηριότητες μας».

Προσθέστε στα παραπάνω το γεγονός πως ο Wolff και κυρίως ο Lewis Hamilton, ακόμα δεν έχουν υπογράψει νέο συμβόλαιο συνεργασίας. Μάλιστα ο παγκόσμιος πρωταθλητής αναφέρθηκε δημόσια στο θέμα μέσω των λογαριασμών του στα social media, λέγοντας πως αυτή τη στιγμή δεν είναι σε διαπραγματεύσεις με την ομάδα. Κοινώς, όλοι περιμένουν αυτή την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Ποια θα είναι όμως η επόμενη ημέρα αν αποφασιστεί να τραβηχτεί η πρίζα από την ομάδα της F1; Η Mercedes θα συνεχίσει την παροχή υβριδικών μηχανών σε άλλες ομάδες – τομέας αρκετά προσοδοφόρος για εκείνη εδώ και πολλά χρόνια. Τα υβριδικά θηρία που γεννιούνται στις εγκαταστάσεις του Μπρίξγουορθ θα δίνουν ώθηση στις Williams έως και το 2025, από του χρόνου θα υπάρξει αναβίωση της συνεργασίας με τη McLaren. Οι πιστοί μας αναγνώστες ίσως θυμάστε την αντίδρασή μας σε εκείνες τις απανωτές ανακοινώσεις που αποτελούσαν ίσως τους πρώτους καπνούς της φωτιάς που φοβόμασταν πως θα ξεσπάσει.

Επίσης, υπάρχει -προς το παρόν- συνεργασία με τη Racing Point ενώ η λογική λέει πως θα συνεχίσει η παροχή κινητήρων στην ομάδα ακόμα κι αν αυτή αλλάξει χέρια. Κι εδώ πάμε σε ένα πολύ ενδιαφέρον σενάριο. Θυμάστε πως γεννήθηκε αυτή η ομάδα που σαρώνει τα πάντα από το 2014 και μετά; Όταν η Honda είχε αποφασίσει στα τέλη του 2008 τη ξαφνική αποχώρησή της από τη Formula 1, ο Ross Brawn πήρε έναντι του συμβολικού ποσού της μίας λίρας τον οργανισμό που είχε στηθεί στο Μπράκλει. Αναζήτησε χορηγούς και προσπάθησε να βγάλει τη σεζόν πιστεύοντας σε όσα είχαν δημιουργήσει.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Η Brawn GP εκμεταλλεύτηκε ιδανικά τις αλλαγές κανονισμών και με την έξυπνη ερμηνεία της χρήσης διπλού διαχύτη, σάρωσε τον ανταγωνισμό. Λίγους μήνες μετά, η Mercedes που είχε δώσει τους κινητήρες της για να σωθεί η ομάδα, την εξαγόρασε και την εξέλιξε σε αυτό που είναι σήμερα.

Αν φύγει λοιπόν η Mercedes, δύο «παίκτες» φέρονται έτοιμοι να αναλάβουν την επόμενη ημέρα. Ο ένας είναι ο ίδιος ο Wolff, που έχει άλλωστε ήδη μετοχές της και όπως είναι σαφές, η παραμονή του στη διοίκησή της θα ήταν ιδανική εξέλιξη. Ο άλλος είναι ο πάμπλουτος Lawrence Stroll που εξαγόρασε τη Force India, τη μετονόμασε σε Racing Point και έδωσε και ένα μονοθέσιό της στο γιο του, Lance, για να τρέχει.

Δεδομένης της προσπάθειάς του να εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της Aston Martin, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το σενάριο η ομάδα να εξαγοραστεί, να μετονομαστεί σε Aston Martin και να συνεχίσει έχοντας υβριδικές μηχανές της Mercedes, στο πλέον αναίμακτο deal τόσο για τους εμπλεκόμενους, όσο και για το σπορ.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Leclerc: Η Mercedes σίγουρα θα παλέψει για τον τίτλο του χρόνου

cars

F1 GP Στυρίας: Pole position στη βροχή για τον Hamilton (video)

cars

Grand Prix θα γίνει μόνο με τη συμμετοχή όλων των ομάδων

cars

Η Μαδρίτη ετοιμάζεται και θέλει αγώνα F1

cars

H F1 ζητά άμεση επίλυση της «υπόθεσης Χόρνερ»

cars

Formula 1: Το υπόλοιπο πρόγραμμα των παρουσιάσεων

cars

F1 GP Μ. Βρετανίας: Ταχύτερος ο Verstappen στο FP1

cars

Θα βρει τον Vettel σε άλλη ομάδα το 2021;

cars

F1 2024 – H Alpine παρουσιάζει την Α524

cars