CARSNEWS
AUTONEWS

Όταν ο Ayrton Senna δήλωνε εμφατικά την άφιξη του!

Για τους περισσότερους, η 1η του Μαΐου είναι… εργατική. Για άλλους, είναι μία ευκαιρία για μία βόλτα στην εξοχή, μάζεμα λουλουδιών και ενδεχομένως, ένα καλό γεύμα. Για κάποιους είναι η επέτειος της αποφράδας εκείνης ημέρας του 1994 που χάσαμε τον μεγάλο Ayrton. Η καριέρα του έχει καταγραφεί πολλάκις και το ίδιο ισχύει για το ταλέντο του. Ξεκίνησε από τα karts, κατέκτησε το πρωτάθλημα F3 το 1983 και μόλις έναν χρόνο αργότερα, πραγματοποιούσε το ντεμπούτο του στα σαλόνια της Formula 1 πίσω από το τιμόνι μίας Toleman. Υπήρξε όμως μία συγκεκριμένη στιγμή στον χρόνο, πριν από εκείνο το επικό, βρεγμένο Grand Prix στο Μονακό, που ο κόσμος έμαθε ότι έφτασε ο Ayrton και πως ο Βραζιλιάνος ήταν κάτι το ξεχωριστό…

 Για να εντοπίσουμε εκείνη τη στιγμή, πρέπει να γυρίσουμε πίσω στον Μάιο του 1984. Μέχρι τότε, ο Ayrton Senna είχε εγκαταλείψει στο Grand Prix της χώρας του, είχε δύο αξιοπρεπείς τερματισμούς στην πίστα Kyalami της Ν. Αφρικής και στο Spa του Βελγίου και δεν κατάφερε ούτε καν να ξεκινήσει στην Imola λόγω των προβλημάτων αξιοπιστίας της Toleman. Τότε όμως, άνοιγε ξανά το Nurburgring έπειτα από ένα ριζικό facelift και για τον εορτασμό της περίστασης, είχε κανονιστεί ένας αγώνας στις 12 του Μαΐου. Ένας αγώνας στον οποίο θα λάμβανε μέρος ο “αφρός” των motorsports: Elio de Angelis, Jack Brabham, Phil Hill, Denis Hulme, James Hunt, Alan Jones, Jacques Laffite, Niki Lauda, Stirling Moss, Alain Prost, Carlos Reutemann, Keke Rosberg, Jody Scheckter, John Surtees, John Watson και ένας… Ayrton Senna. Ανάμεσα στους 15 οδηγούς Formula 1 εκτός του Senna, υπήρχαν 9 πρώην παγκόσμιοι πρωταθλητές και ένας που θα κατακτούσε το δικό του αργότερα. Όλοι τους όμως θα οδηγούσαν σε εκείνον τον αγώνα την ολοκαίνουρια Mercedes-Benz 190E 2.3-16, με τον κινητήρα των 185 ίππων που είχε εξελίξει για την γερμανική εταιρία η Cosworth. Ένα αυτοκίνητο που αργότερα, θα έγραφε την δική του ιστορία.

Ένας Θεός ξέρει πώς βρέθηκε ο άσημος τότε, στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον, Senna ανάμεσα σε όλους αυτούς τους καταξιωμένους οδηγούς. Μία φήμη λέει ότι ο επικεφαλής marketing της Mercedes, είχε δει τον Βραζιλιάνο σε έναν αγώνα F3 τον προηγούμενο χρόνο και τον κάλεσε στην θέση του Emerson Fittipaldi, που μαζί με τον Mario Andretti δεν μπορούσαν να παραβρεθούν καθώς λάμβαναν μέρος στον Indy 500. Όπως και να έχει όμως, ο Senna βρέθηκε εκεί και τότε ήταν που γνωρίστηκε με τον Alain Prost. Ο Γάλλος τον παρέλαβε από το αεροδρόμιο και γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της δίωρης διαδρομής μέχρι την πίστα. Οι δυο τους καταλάμβαναν και τις 2 από τις 3 πρώτες θέσεις στην εκκίνηση, με τον Prost στην pole και τον Senna ακριβώς πίσω του, στην 3η θέση – σαν prequel της μετέπειτα… σχέσης τους!

Ο αγώνας δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία και προφανώς, δεν μετρούσε πουθενά όντας καθαρά μία επίδειξη της πίστας και του νέου μοντέλου της Mercedes αλλά προφανώς κανείς δεν ενημέρωσε τον Ayrton που τον θεώρησε ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξει σε όλους ποιος είναι και τι μπορεί να κάνει απέναντι σε κάποιους από τους καλύτερους οδηγούς στον κόσμο, έχοντας το ίδιο “αγωνιστικό” με αυτούς. Λίγο μετά την εκκίνηση, ο Senna έβγαλε από την πίστα τον Prost (σύμφωνα με τον Γάλλο), ο οποίος συγκρούστηκε με τον de Angelis και από εκείνο το σημείο κι έπειτα, τα έδωσε όλα κερδίζοντας εν τέλει έπειτα από 12 γύρους μπροστά από τον Niki Lauda. Κάποιοι άλλοι απλά διασκέδαζαν αφού δεν είχαν πάρει στα σοβαρά την υπόθεση (οι φήμες κάνουν λόγο και για ένα επικό πάρτι το προηγούμενο βράδυ, οπότε μάλλον υπήρχαν αρκετά hangover στο grid), με δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Ο Lafitte παραδέχθηκε ότι δεν ήξερε ούτε καν πού πήγαινε η πίστα ενώ ο 56-χρονος Hans Hermann “βολόδερνε” στις τελευταίες θέσεις αποφεύγοντας να τραυματίσει το αυτοκίνητο που είχε κανονίσει να αγοράσει!

Όπως και να έχει, κάποιοι από τους αντιπάλους του Senna εντυπωσιάστηκαν με τις ικανότητες και την ταχύτητα του στο βρεγμένο Nurburgring. Ο John Surtees παραδείγματος χάριν, μετά το τέλος του αγώνα επικοινώνησε με τον ίδιο τον Enzo Ferrari παροτρύνοντας τον να υπογράψει τον Ayrton αν θέλει να έχει έναν μελλοντικό παγκόσμιο πρωταθλητή! Αυτός ήταν ο Ayrton Senna. Ανταγωνιστικός, αποφασιστικός και γρήγορος… πολύ γρήγορος. Ακριβώς από κάτω, παραθέτω για το αρχείο το video από τον αγώνα με γερμανικό σχολιασμό. Έτσι, για να θυμηθούμε τον Βραζιλιάνο με κάτι διαφορετικό!

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Dacia Sandero, Sandero Stepway & Logan. Ολοκαίνουρια

cars

Ρώσοι ερευνητές ανακρίνουν τις οικογένειες των υπόπτων για την επίθεση στη Μόσχα

cars

BMW 128ti. Μία καυτή, μπροστιοκίνητη 1 Series με 265 άλογα.

cars

Η Peugeot συμμετέχει στο Σαλόνι αυτοκινήτου της Σαγκάης

cars

Bugatti Chiron Super Sport. Υπερταχεία πολυτελείας.

cars

Europa League: Απίθανη 3άρα της Αταλάντα στη Λίβερπουλ, η Ρόμα πήρε τον εμφύλιο με Μίλαν

cars

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: 1-3 στο 70′ ξανά ο Ιωαννίδης

cars

Η Citroen λανσάρει άλλα 1.000 My Ami Buggy!

cars

Marseaux: Έχω κάνει σχέση και με τα δυο φύλα, ακόμα δεν έχω καταλήξει

Bury