CARSNEWS
MOTONEWS

Όταν το Yamaha Tenere οδηγήθηκε στα όρια της…τροπόσφαιρας

Όταν το Yamaha Tenere οδηγήθηκε στα όρια της...τροπόσφαιρας
  • Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/4/2023

Μόλις 6 μήνες έχουν περάσει από στιγμή που η Yamaha Tenere 700 και ο Ελβετός αναβάτης Jiri Zak έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ οδήγησης σε υψόμετρο με δικύλινδρη μοτοσυκλέτα, ανεβαίνοντας στα 6.501 μέτρα χωρίς καν τη βοήθεια συμπληρωματικού οξυγόνου!

YAMAHA: Εύχρηστο, ευρύχωρο και οδηγείται με δίπλωμα αυτοκινήτου!

Έχει το παγκόσμιο ρεκόρ και με Yamaha WR 450F

Πάντα η κατάκτηση των βουνών ήταν μια πρόκληση για τους ανθρώπους, κι αφού το κατάφεραν με τα πόδια, αποφάσισαν να το κάνουν και με μοτοσυκλέτες. Μεταξύ αυτών και ο Jiri Zak, ένας Ελβετός αναβάτης που φαίνεται να γεννήθηκε για να σπάει ρεκόρ. Την αρχή είχε κάνει το 2020, όταν και σημείωσε το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ υψομέτρου με την Yamaha WR 450F, φτάνοντας σε ύψος 6.546 μέτρων ανεβαίνοντας στο υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο, το Ojos del Salado στη Χιλή. Ένα χρόνο αργότερα το έσπασε φτάνουν τα 6.646 μέτρα, αλλά όπως φαίνεται η όρεξη του μόλις είχε ανοίξει.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Έφτασε τα 6.501 μέτρα χωρίς τη βοήθεια οξυγόνου

Πριν 6 μήνες αποφάσισε να ανέβει κατηγορία και να προσπαθήσει να καταρρίψει το αντίστοιχο παγκόσμιο ρεκόρ οδήγησης σε υψόμετρο στην κατηγορία των βαρύτερων δικύλινδρων μοτοσυκλετών, με ένα Yamaha Tenere. Το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να ξεπεράσει τον  Ισπανό επαγγελματία αναβάτη και πρεσβευτής της μάρκας Yamaha, τον Pol Tarres που το Μάρτιο του 2022 είχε φτάσει τα 6.157 με τη βοήθεια συμπληρωματικού οξυγόνου και τα κατάφερε. Συγκεκριμένα έπιασε τα 6.501 μέτρα, επίσης στο Ojos del Salado,  χωρίς καν τη βοήθεια συμπληρωματικού οξυγόνου!

Έμενε ένα μήνα σε μεγάλο υψόμετρο για να συνηθίσει ο οργανισμός

«Χάρη στην καλή προετοιμασία, δεν χρειαζόμουν επιπλέον οξυγόνο από τη μπουκάλα», εξηγεί ο Jiri Zak. Εκτός από την εντατική ποδηλασία, οι προετοιμασίες περιελάμβαναν και πεζοπορίες με την κόρη του ως επιπλέον βάρος. Προκειμένου να προετοιμαστεί για τις συνθήκες λεπτού αέρα, ο Zak επέλεξε επίσης μια ρεαλιστική προσέγγιση. «Κοιμόμουν σε μια σκηνή σε μεγάλο υψόμετρο για ένα μήνα ώστε να διεγείρω το σώμα για να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια», λέει ο Zak. Αυτά είναι υπεύθυνα για την παροχή οξυγόνου στο σώμα. Όσο περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια έχετε, τόσο περισσότερη ικανότητα έχετε να προσλάβετε οξυγόνο.

Μια απότομη πλαγία του στέρησε το κάτι παραπάνω

«Το πιο επικίνδυνο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί σε μεγάλο υψόμετρο είναι να πάθεις ασθένεια του υψομέτρου», συνεχίζει ο Ελβετός. Το πνευμονικό οίδημα εμφανίζεται κυρίως κατά την αναερόβια υπερένταση, δηλαδή υπερένταση χωρίς οξυγόνο σε μεγάλα ή ακραία υψόμετρα. Η κύρια αιτία της ασθένειας του υψομέτρου είναι η έλλειψη οξυγόνου στους ιστούς του σώματος. Γι αυτό οι δύο τελευταίοι μήνες πριν την έναρξη της αποστολής είναι οι πιο σημαντικοί, όπου θα πρέπει να γίνουν όλες οι κατάλληλες ενέργειες ώστε το σώμα να «σχηματίσει» την κατάλληλη ποσότητα ερυθρών αιμοσφαιρίων. Χωρίς αυτά, κανείς δεν μπορεί να έχει κορυφαία απόδοση σε υψόμετρο. «Το να οδηγείς μια μοτοσυκλέτα 200 κιλών σε υψόμετρο 6.300 μέτρων και να χρειαστεί να κάνεις αλλαγές κατεύθυνσης ή να την σηκώσεις από το έδαφος απαιτεί λίγο περισσότερη θέληση και σωματική δύναμη από μια πεζοπορία στο βουνό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Zak

 

Όμως ο Zak φαίνεται να μην επαναπαύεται, αφού και την στιγμή που είχε ήδη σπάσει κατά 344 μέτρα το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ ήθελε να πάει ακόμα ψηλότερα, με το όνειρο του να το σταματάει  μια εξαιρετικά απότομη πλαγία. Πάντως  σύμφωνα με πληροφορίες ίσως σύντομα μας ξαναπασχολήσει το όνομά του.

 

 Έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ, έφτασε τα 6.501 μέτρα και θα μπορούσε και παραπάνω.

Το ρεκόρ έγινε στο ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο.

Ο αναβάτης της ήταν ο Ελβετός Jiri Zak!

Έμεινε ένα μηνά στο βουνό για να συνηθίσει την έλλειψη οξυγόνου.

Ποιο πιστεύεις θα είναι το επόμενο ρεκόρ;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Related Articles

H νέα Yamaha Tenere 700 World Rally στην Ελλάδα – Πόσο κοστίζει

cars

Η Ducati έρχεται ακόμα γρηγορότερη, ακόμα τρομακτικότερη

cars

Ταξινομήσεις-ανάλυση: Τι δίκυκλα αγόρασαν οι Έλληνες το πρώτο εξάμηνο του 2023

cars

Σε scrap εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ. κλεμμένη μοτοσυκλέτα

cars

Πάτρα: “Φούντωσε” μοτοσυκλέτα

cars

Μια ανακατασκευή πραγματικό χάδι για τα μάτια

cars

Βρήκε την κλεμμένη μοτοσυκλέτα του μέσω συσκευής γεωεντοπισμού αλλά δε

cars

VIDEO: Πήγε να το παίξει μοιραία αλλά το σταντ είχε άλλη άποψη

cars

Ένα custom αριστούργημα σαν αυτά που σπανίως βλέπουμε

cars