CARSNEWS
NEW MODELS

30 χρόνια από τη γέννηση της Mercedes-Benz 190E 2.5 16 Evolution II (Video)

Για την 190 Ε, κανένας δεν μπορεί να πει ότι εντυπωσίαζε. Ναι, δεν παύει να αποτελεί μία Mercedes-Benz, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για την εποχή, παρόλα αυτά όμως αποτελούσε το εισαγωγικό μοντέλο της φίρμας. Μέχρι που η συγκεκριμένη, 190E 2.5 16 Evolution II, άλλαξε εν μία νυκτί την άποψη του κοινού  για τη «Baby Benz».

Παρότι δεν κατασκευάστηκε σε ευρεία παραγωγή, μόλις 502 αντίτυπα βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής, η Evolution II αποτελούσε μία υψηλών επιδόσεων 190 Ε, ουσιαστικά την έκδοση δρόμου του αγωνιστικού που έτρεχε εκείνο το διάστημα στο Γερμανικό πρωτάθλημα τουρισμού, DTM. Μάλιστα, οι άνθρωποι της Mercedes-Benz φρόντισαν να βάψουν και τα 502 αυτοκίνητα στο ίδιο χρώμα, ένα μεταλλικό σκούρο μπλε, ώστε να ξεχωρίζει από μακριά.

Το κόστος, για εκείνη την εποχή, κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο ήταν. Οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να αποταμιεύσουν 115.259,70 γερμανικά μάρκα, κατ’ ελάχιστο, ώστε να βάλουν στο χέρι μία Evolution II. Τρείς φορές ακριβότερη από την 190 Ε 1.8, που στόχευε σε ένα νεανικό για τη φίρμα κοινό.

Την εξέλιξη του κινητήρα, Μ102, ο οποίος βασιζόταν στο αντίστοιχο σύνολο της Evolution I, του 1984, είχε αναλάβει ο Dr Jörg Abthoff, επί κεφαλής του τμήματος ανάπτυξης εξελιγμένων κινητήρων. Ο συγκεκριμένος διέθετε μικρότερη διαδρομή και μεγαλύτερη διάμετρο στους θαλάμους καύσης, αποδίδοντας 235 ίππους. Διέθετε μάλιστα στάνταρ δύο μεταλλικούς καταλυτικούς μετατροπείς, ενώ μπορούσε να περιστρέφεται μέχρι το όριο των 7.700 σ.α.λ.

Χαρακτηριστική, φυσικά, ήταν και η πίσω αεροτομή, η οποία ακόμα στοιχειώνει τους παλιούς φίλους της εταιρίας. Πέρα από επιβλητική, σε μία εποχή που δεν υπήρχαν πολλά τέτοια, κατάφερνε να προσφέρει 57,1 κιλά αρνητικής άντωσης, βελτιώνοντας έτσι την πρόσφυση των πίσω τροχών.

Σήμερα, μία οικογενειακή Mercedes-Benz μπορεί να πάει σαφώς πιο γρήγορα από εκείνη την 190E 2.5 16 Evolution II. Παρόλα αυτά, για την εποχή της, η κορυφαία αυτή πρόταση κατάφερε να αλλάξει την άποψη μίας ολόκληρης γενιάς ως προς το positioning της φίρμας. Πόσο μάλλον, στάθηκε απέναντι στη BMW Μ3, η οποία εκείνη την εποχή έπαιζε ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε αυτοκίνητα, συνεργεία και πρατήρια καυσίμων

cars

Το σύγχρονο Audi Quattro είναι ένα καλογυμνασμένο SUV

cars

Σε συνεργασία με την Uber το ιπτάμενο ταξί της Hyundai

cars

Για πρώτη φορά δίχως βρετανικό γκραν πρι!

cars

Ζαλίζουν τα ποσά που κοστίζει η συντήρηση πανάκριβων supercars (Video)

cars

H BMW σού μαθαίνει να οδηγείς στο όριο τη M2 μέσω της εικονικής πραγματικότητας (video)

cars

Συνέντευξη – G. Hall, MoneyGram: «Ήρθαμε να μείνουμε με τη Haas»

cars

H Mitsubishi θα μπορούσε να αποκτήσει το 10% της Renault

cars

Η Polestar επεκτείνει το δίκτυό της στην Κίνα

cars