Η Geely θα παρουσιάσει φορτιστές 1.800 kW – Φόρτιση σε μόλις 5 λεπτά

Published:

7 Σεπτεμβρίου, 2026 7:00 -

Η Geely φαίνεται πως ετοιμάζει φορτιστές ισχύος 1.800 kW, περνώντας στην αντεπίθεση με στόχο η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου να μην ξεπερνά τα πέντε λεπτά. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των Κινέζων κατασκευαστών για τη μέγιστη ταχύτητα φόρτισης αποκτά έτσι έναν νέο πρωταγωνιστή. Ο όμιλος προετοιμάζει την απάντησή του στη BYD και, όπως όλα δείχνουν, επιδιώκει όχι απλώς να ακολουθήσει τον ανταγωνισμό, αλλά να βρεθεί μπροστά του.

-

Ο κινεζικός όμιλος αναπτύσσει ήδη υποδομές υπερταχείας φόρτισης με ισχύ έως 1.800 kW, αισθητά υψηλότερη από τα 1.500 kW των νέων φορτιστών Flash Charging της BYD. Με τη νέα τεχνολογία, η Geely στοχεύει να περιορίσει τον χρόνο φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε περίπου πέντε λεπτά, προσεγγίζοντας τον χρόνο που απαιτεί ο ανεφοδιασμός ενός συμβατικού αυτοκινήτου.

Την αποκάλυψη έκανε ο Michael Yang, διευθύνων σύμβουλος της Geely στη Βρετανία, στην παρουσίαση του νέου EX2. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία εργάζεται ήδη στην Κίνα για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων υπερταχείας φόρτισης με απόδοση 1.800 kW, τονίζοντας τον ιδιαίτερα γρήγορο ρυθμό εξέλιξης της τεχνολογίας.

Η Geely έχει στο στόχαστρό της έναν συγκεκριμένο ανταγωνιστή: τη BYD. Η τελευταία παρουσίασε τον περασμένο Μάρτιο τη δεύτερη γενιά του συστήματος Flash Charging, με φορτιστές που μπορούν να παρέχουν έως και 1.500 kW μέσω ενός συνδέσμου. Σύμφωνα με τη BYD, σε συμβατό αυτοκίνητο η φόρτιση από 10% έως 70% μπορεί να ολοκληρωθεί σε μόλις πέντε λεπτά, ενώ από 10% έως 97% σε εννέα λεπτά. Η Geely, ωστόσο, επιδιώκει να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα.

Ο ανταγωνισμός, πάντως, δεν περιορίζεται στην ισχύ των φορτιστών. Η αξιοποίηση τέτοιων επιπέδων φόρτισης προϋποθέτει και αυτοκίνητα με την αντίστοιχη τεχνολογία. Ο όμιλος Geely διαθέτει ήδη μοντέλα της Zeekr με δυνατότητα φόρτισης έως 600 kW, ενώ η επόμενη γενιά συστημάτων υψηλής τάσης θα βασίζεται σε αρχιτεκτονικές έως και 900V και 1.000V. Η «κούρσα», επομένως, αφορά πλέον το σύνολο του οικοσυστήματος της ηλεκτροκίνησης.

Το γεγονός ότι ένας φορτιστής μπορεί να προσφέρει 1.800 kW δεν σημαίνει ότι μια μπαταρία μπορεί και να τα δεχθεί. Απαιτούνται κατάλληλα ηλεκτρονικά ισχύος, καλωδιώσεις και σύστημα θερμικής διαχείρισης, αλλά κυρίως μπαταρίες σχεδιασμένες ώστε να υποστηρίζουν εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς φόρτισης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και η αναφορά της Geely στις μπαταρίες στερεάς κατάστασης. Σύμφωνα με τον Yang, η τεχνολογία αυτή απέχει μόλις λίγους μήνες από την εμπορική της εμφάνιση στην Κίνα. Η Βρετανία, που αποτελεί σημαντική αγορά για τη Geely, θα μπορούσε να συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που θα την υποδεχθούν στη συνέχεια.

Παραμένει, ωστόσο, ένα ουσιαστικό πρακτικό εμπόδιο: το ηλεκτρικό δίκτυο. Η παροχή ισχύος της τάξης του 1,5 ή 1,8 MW σε έναν σταθμό φόρτισης δεν είναι εύκολη υπόθεση σε οποιαδήποτε τοποθεσία. Γι’ αυτό, η Geely υιοθετεί την ίδια προσέγγιση με τη BYD και σχεδιάζει τη χρήση μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας μέσα στους ίδιους τους σταθμούς φόρτισης.

Η μπαταρία του σταθμού φορτίζεται από το δίκτυο με πιο διαχειρίσιμο ρυθμό και έπειτα μπορεί να παρέχει πολύ μεγάλη ισχύ στο αυτοκίνητο για λίγα λεπτά. Έτσι περιορίζεται η άμεση επιβάρυνση του ηλεκτρικού δικτύου και γίνεται τεχνικά πιο εφικτή η εγκατάσταση φορτιστών ισχύος πολλών εκατοντάδων kW ή ακόμη και άνω του 1 MW. Η BYD χρησιμοποιεί ήδη αυτή την προσέγγιση στο Flash Charging.

Η BYD έχει ήδη κάνει το βήμα από τις ανακοινώσεις στην υλοποίηση. Έως τα τέλη Αυγούστου είχε συμπληρώσει 10.000 εγκαταστάσεις Flash Charging στην Κίνα, με στόχο να φτάσει τις 20.000 μέχρι το τέλος του 2026. Η Geely, ωστόσο, δεν επιδιώκει να αναπτύξει ένα κλειστό δίκτυο μόνο για τα δικά της αυτοκίνητα. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι οι μελλοντικοί φορτιστές θα μπορούν να εξυπηρετούν και ηλεκτρικά οχήματα άλλων κατασκευαστών. Το σκεπτικό της απόφασης είναι καθαρά επιχειρηματικό: ένας σταθμός φόρτισης πρέπει να λειτουργεί περισσότερο ως πρατήριο καυσίμων και λιγότερο ως αποκλειστική υπηρεσία μιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Όσο περισσότερα αυτοκίνητα έχουν τη δυνατότητα να τον χρησιμοποιούν, τόσο αυξάνονται και οι δυνατότητες αξιοποίησης της επένδυσης.

Στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται και η Ευρώπη. Η Geely συγκαταλέγει τη Βρετανία στις σημαντικές αγορές για την παγκόσμια ανάπτυξή της και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εισαγάγει τη συγκεκριμένη τεχνολογία τα επόμενα χρόνια. Παραμένει, ωστόσο, πιο συγκρατημένη σε σύγκριση με την Κίνα, καθώς η ανάπτυξη δικτύων υπερταχείας φόρτισης στην Ευρώπη προϋποθέτει συνεργασίες με εταιρείες υποδομών και προσαρμογή στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε αγοράς.

Το μήνυμα, πάντως, παραμένει σαφές: η επόμενη μεγάλη μάχη στην ηλεκτροκίνηση δεν θα κριθεί μόνο στην αυτονομία ή στην τιμή των αυτοκινήτων, αλλά και στον χρόνο που απαιτείται για να αποκτήσει ένα ηλεκτρικό όχημα αρκετή ενέργεια ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του. Σε αυτό το πεδίο, οι Κινέζοι κατασκευαστές έχουν ήδη θέσει τον πήχη σε επίπεδα που μέχρι πρόσφατα φάνταζαν εξωπραγματικά.

Η BYD έχει ήδη φτάσει στα 1.500 kW, ενώ η Geely αναφέρεται πλέον σε 1.800 kW. Εφόσον η συγκεκριμένη τεχνολογία βγει από τα εργαστήρια και περάσει στους δρόμους, σε συνδυασμό με μπαταρίες που θα μπορούν πράγματι να αξιοποιήσουν αυτή την ισχύ, τα πέντε λεπτά για μια ουσιαστική φόρτιση θα πάψουν να είναι τεχνολογικό πείραμα. Θα αποτελούν τη νέα πραγματικότητα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Έτσι θα είναι το Ford Fathom, το νέο προσιτό ηλεκτρικό pick-up

Πού θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο υπόγειο πάρκινγκ στην Αθήνα

Η Hyundai προετοιμάζει πιο αποδοτικές και φθηνότερες μπαταρίες

Ακολουθήστε το newsauto.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

READ MORE

Jaguar Land Rover: Χιλιάδες θέσεις εργασίας στο στόχαστρο του σχεδίου αναδιάρθρωσης

Πρόσθεσε το Newsbeast στις πηγές που προτιμάς στη Google.Η Jaguar Land Rover προχωρά στην κατάργηση 4.000 θέσεων εργασίας, σε μια περίοδο που δέχεται πιέσεις...

Find us on X

Related articles

Latest articles