CARSNEWS
AUTONEWS

Alfa Romeo Giulia GTA. Η επιστροφή ενός θρύλου!

Όπως έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν, στις 24 Ιουνίου η Alfa Romeo θα γιορτάσει ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της. Η ιταλική φίρμα κλείνει 110 χρόνια ζωής. Μίας ζωής που περιλαμβάνει πολλά εμβληματικά μοντέλα, ιστορικά ονόματα και οχήματα που έχουν αφήσει το σημάδι τους στην ιστορία της αυτοκίνησης. Ένα από αυτά αποφάσισε να αναβιώσει η Alfa Romeo ως μέρος των εορτασμών των γενεθλίων της και η επιλογή ήταν τόσο λογική, όσο και προφανής: Giulia GTA. Μία ειδική έκδοση που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1965 με αλουμινένιο αμάξωμα και έναν βενζινοκινητήρα 1.570 κ.εκ. και 115 ίππων που δεν είχε να κινήσει περισσότερα από 745 κιλά. Η επιτυχία της GTA ήταν τόσο μεγάλη και εμφατική που το αρκτικόλεξο έγινε πολύ σύντομα συνώνυμο με την ταχύτητα. Η Gran Turismo Allegerita λοιπόν, επιστρέφει το 2020 με την νέα Giulia αλλά την ίδια φιλοσοφία.

Η Alfa Romeo πήρε την “βασική” Giulia Quadrifoglio και αύξησε την ένταση στο “11”. Καταρχάς, τοποθέτησε ένα νέο, σαφώς πιο ακραίο bodykit που εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Sauber Engineering ώστε να αυξηθεί η αεροδυναμικά παραγόμενη κάθετη δύναμη (downforce).  Από το “ενεργό” εμπρός splitter στα πλαϊνά μαρσπιέ και από την ανασχεδιασμένη αεροτομή στον ανθακονημάτινο διαχύτη, όλα είναι σχεδιασμένα ώστε να κάνουν την Giulia GTA ταχύτερη. Το ίδιο ισχύει για την νέα εξάτμιση από τιτάνιο της Akrapovic καθώς και τις μονομπούλονες ζάντες ελαφρού κράματος 20 ιντσών. Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι η Giulia GTA διαθέτει κατά 50 χιλιοστά μεγαλύτερα μετατρόχια εμπρός και πίσω καθώς και νέα ελατήρια και αμορτισέρ στην ανάρτηση ώστε να ανταπεξέλθει στα διαφορετικά φορτία.

Και υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους τα φορτία θα είναι διαφορετικά. Αφενός, έπειτα από τις επεμβάσεις της ιταλικής εταιρίας στην Giulia Quadrifoglio, το βάρος της στην GTA έκδοση είναι 100 κιλά χαμηλότερο! Αφετέρου, ο Bi-Turbo V6 των 2,9 λίτρων που στην standard έκδοση απέδιδε “μόλις” 510 ίππους, στην GTA έχει φτάσει να παράγει 540! Έτσι, η Alfa Romeo Giulia GTA είναι ελαφρύτερη και ισχυρότερη από το μοντέλο στο οποίο βασίζεται ενώ και η downforce που παράγει είναι αυξημένη – με ότι αυτό συνεπάγεται για την ικανότητα της στις στροφές. Στην ευθεία δε, η Giulia GTA ολοκληρώνει το σπριντ στα 100km/h από στάση σε μόλις 3,6 δευτερόλεπτα. Για όποιον όλα αυτά δεν είναι αρκετά, η Alfa Romeo λανσάρει παράλληλα και την GTAm έκδοση που εξοπλίζεται με ακόμα μεγαλύτερο splitter εμπρός, μεγάλη ανθακονημάτινη αεροτομή πίσω και δεν “επιβαρύνεται” από την ύπαρξη των πίσω καθισμάτων καθώς αυτά έχουν αφαιρεθεί. Στην θέση τους βρίσκεται ένα roll-bar, οι πίσω πόρτες δεν έχουν καλύμματα και οι ζώνες είναι 6 σημείων. Είναι ένα πραγματικό αγωνιστικό μόνο που μπορεί να κυκλοφορήσει απολύτως νόμιμα και σε δημόσιους δρόμους!

Δυστυχώς, η Alfa Romeo ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να κατασκευάσει περισσότερες από 500 Giulia GTA και GTAm. Ωστόσο θα εξασφαλίσει σε κάθε έναν ιδιοκτήτη μία μοναδική εμπειρία καθώς αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των κρατήσεων, η διαδικασία της αγοράς θα είναι 1 προς 1 με κάθε πελάτη να μιλάει απευθείας με έναν “Brand ambassador” της Alfa Romeo. Ο κάθε πελάτης θα παραλάβει επίσης ένα κράνος της Bell, ένα πλήρες αγωνιστικό σετ της Alpinestars και ένα κάλυμμα της Goodwool για το πανάκριβο νέο απόκτημα του.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Renault Megane 1.5 dCi GT Line. Απολαυστικό και οικονομικό

cars

Ford. Με χρηματοδοτικό που κάνει την απόκτηση αυτοκινήτου, εύκολη

cars

Νέο Opel Grandland X Plug-in-Hybrid. Με κίνηση στους εμπρός μόνο τροχούς

cars

Η Mazda σκέφτεται το μέλλον του MX-5.

cars

Οδηγούμε το Mercedes GLE 300d 4MATIC Coupe

cars

Το NBA σκέφτεται τη δημιουργία μίας νέας ευρωπαϊκής λίγκας σε συνεργασία με τη FIBA

cars

BMW M8 Gran Coupe. Στιλ με επιδόσεις και μία δόση πρακτικότητας!

cars

Ford Explorer: Καινοτόμο, με φόρτιση επόμενης γενιάς και αποδοτικά συστήματα μετάδοσης κίνησης

cars

Skoda Scala Spider. Είναι αυτή η εποχή του χρόνου…

cars