CARSNEWS
AUTONEWS

Audi: Ζάντες μεγαλύτερες των 23 ιντσών δεν έχουν νόημα.

Η συζήτηση για το μέγεθος των ζαντών ελαφρού κράματος είναι πολύ μεγάλη και δεν πρόκειται να εξαντληθεί σε αυτό το άρθρο. Ενώ κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την συνεισφορά μίας μεγάλης (πάντοτε αναλογικά με το μέγεθος του αυτοκινήτου) ζάντας ελαφρού κράματος στην εμφάνιση, έχουμε φτάσει στο σημείο που τα πράγματα αρχίζουν να… ξεφεύγουν. Και δεν το λέω εγώ αυτό, αν και δεν μπορώ να κρύψω το γεγονός πως όχι μόνο συμφωνώ αλλά θεωρώ πως ξεπεράσαμε τα όρια εδώ και αρκετό καιρό. Το λέει ο επικεφαλής σχεδιασμού της Audi, Marc Lichte.

Σύμφωνα με τον Lichte, οι (προαιρετικές) 23άρες ζάντες του ολοκαίνουριου RS Q8 “σαφέστατα πλησιάζουν το όριο” και ζάντες μεγαλύτερες των 23 ιντσών “δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα” καθώς το μέγεθος των αυτοκινήτων δεν πρόκειται να μεγαλώσει. Οι ζάντες θα παραμείνουν σε αυτό το άνω όριο για άλλα 5 χρόνια περίπου, όσο περιμένουμε την επόμενη αλλαγή στις τάσεις – μία αλλαγή που συνδέεται στενά με το φαινόμενου του εξηλεκτρισμού.

Αν ρωτάς εμένα, οι μεγάλες ζάντες ελαφρού κράματος δεν προσφέρουν τίποτα πέραν του γεμίσματος των θόλων. Αυξάνουν σημαντικά το μη-αναρτώμενο βάρος δυσκολεύοντας το έργο της ανάρτησης, αυξάνουν το κόστος αντικατάστασης των ελαστικών, επιδεινώνουν την ποιότητα κύλισης κ.ά. Ναι, προσφέρουν άπλετο χώρο για την τοποθέτηση ενός πανίσχυρου συστήματος πέδησης αλλά αν τα αυτοκίνητα ήταν ελαφρύτερα, δεν θα υπήρχε η ανάγκη για δίσκους 400 χιλιοστών και 8-πίστονες δαγκάνες! Αλλά η συζήτηση που αφορά στο βάρος των σύγχρονων αυτοκινήτων είναι ακόμα μεγαλύτερη… Η ουσία είναι ότι οι εταιρίες μάλλον θα κάνουν μερικά βήματα πίσω όσον αφορά στο μέγεθος των ζαντών ελαφρού κράματος. Προφανώς, δεν θα γυρίσουμε στις 15άρες/17άρες της δεκαετίας του ’90, αλλά όχι και 23άρες ρε παιδιά…

Related Articles

Με 508,73 km/h το SSC Tuatara είναι το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο!

cars

Τον Ιούνιο ο Βενιαμίν της Volvo

cars

CES: Ένα Hyundai Ioniq 5 με απίστευτη ικανότητα ελιγμών!

cars

Νέο Jeep Grand Cherokee L. Επιβλητικό, 7-θέσιο και πλούσιο σε τεχνολογία.

cars

Φρίκη στη Θεσσαλία: Μεγαλογαιοκτήμονας βίαζε 11χρονη – «Έχει μείνει χαραγμένο στην ψυχή μου»

cars

Επιστρεπτέα προκαταβολή: «Κληρώνει» τέλος Απριλίου για όσους περιμένουν τα κρατικά δάνεια

cars

Νέο Ford Puma. Με ήπια υβριδική τεχνολογία

cars

Η Ελβετία γίνεται η πρώτη μεγάλη οικονομία που μειώνει τα επιτόκια σε μια αιφνιδιαστική κίνηση

cars

Το ρεκόρ ανάπτυξης μετά τον κορονοϊό γιγάντωσε το χάσμα ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους

cars