CARSNEWS
AUTONEWS

Audi. Μας δείχνει το μέλλον στη CES 2020

Από τα φουτουριστικά πρωτότυπα, στις τεχνολογίες ένα βήμα από τη γραμμή παραγωγής: στο Consumer Electronics Show (CES) 2020, η Audi δίνει μια γεύση της αυτοκίνησης του αύριο ενώ παράλληλα επιδεικνύει πώς ενσωματώνει ήδη μελλοντικές τεχνολογίες, στα τρέχοντα μοντέλα της.  Στη σημαντικότερη ετήσια έκθεση παγκοσμίως για την τεχνολογία και τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, που πραγματοποιείται στο Λας Βέγκας, η Audi επιδεικνύει το πρωτότυπο  AI:ME ως έναν προσωπικό συνεργάτη κινητικότητας. Παράλληλα, παρουσιάζονται το project Audi Intelligence Experience, μία νέα τεχνολογία 3D head-up display μικτής πραγματικότητας, αληθινά τρισδιάστατος ήχος καθώς και καινοτόμες εξελίξεις στο φωτισμό, μέσα και έξω από το αυτοκίνητο.  Το Audi AI:ME είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό πρωτότυπο. Ένα αυτόνομο, πλήρως συνδεδεμένο σαλόνι ευεξίας για τις μεγαλουπόλεις του αύριο. Με το AI:ME η Audi επιδεικνύει πώς οι πελάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν απόλυτα ελεύθερα το χρόνο τους σε ένα αυτόνομο αυτοκίνητο στο μέλλον και πώς αυτό θα είναι ένας προσωπικός συνεργάτης κινητικότητας.

Το AI:ME αποτελεί μέρος της οικογένειας των πρωτότυπων που ξεκίνησε να παρουσιάζει η Audi το 2017. Κάθε ένα από τα τέσσερα ηλεκτρικά πρωτότυπα είναι ειδικά σχεδιασμένο για ένα σαφώς καθορισμένο τομέα χρήσης: Το Audi AI:CON για οδήγηση σε μεγάλες αποστάσεις, το AI:RACE για την πίστα και το AI:TRAIL για οδήγηση σε κάθε έδαφος.Στο CES 2020, η Audi παρουσιάζει δύο νέες τεχνολογίες head-up display. Για την πρώτη, η Audi συνεργάστηκε με τη Samsung και παρουσιάζει στο CES 2020 3D head-up display μικτής πραγματικότητας. Ομοίως με τις τρέχουσες head-up display, η νέα τεχνολογία είναι εγκατεστημένη στον πίνακα οργάνων. Οι εικόνες προβάλλονται πάνω στο παρμπρίζ μέσω φακών και καθρεφτών. Ακριβώς όπως και στην τεχνολογία 3D τηλεόρασης, η οθόνη παράγει δύο εικόνες κάθε στιγμή: ένα εικονοστοιχείο στην οθόνη προορίζεται για το αριστερό μάτι και το γειτονικό για το δεξιό μάτι. Μια κάμερα παρακολούθησης ανιχνεύει τη θέση των ματιών και στη συνέχεια καθοδηγεί τα εικονοστοιχεία σε διαφορετικές κατευθύνσεις, έτσι ώστε να φτάνουν με ακρίβεια στο αντίστοιχο μάτι.

Στον οδηγό, οι εικόνες που εμφανίζονται στη 3D head-up display οθόνη της Audi εμφανίζονται να κυματίζουν σε απόσταση περίπου 8 έως 10 μέτρων μακριά. Χάρη σε μια ειδική μορφή απεικόνισης, αυτή η φαινομενική απόσταση μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο από τα 70 μέτρα.  Στη δεύτερη τεχνολογία, το παρμπρίζ μετατρέπεται σε μία τεράστια οθόνη, μερικά ενσωματωμένη στον πίνακα οργάνων. Το ύψος της είναι 15 εκατοστά ενώ το πλάτος 122. Κατά την παρακολούθηση μιας ταινίας, η οθόνη μπορεί να επεκταθεί προς τα πάνω έως και 25,5 εκατοστά, επιτρέποντας στους επιβάτες να απολαμβάνουν την εμπειρία τους σε μορφή 16:9, σε οθόνη 21 ιντσών. Με το project Audi Intelligence Experience, η Audi δίνει μία εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες της θα αλληλοεπιδρούν με το αυτοκίνητο στο μέλλον, μέσω έξυπνων λειτουργιών και χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Για να γίνει αυτό, το αυτοκίνητο εξοικειώνεται με τους χρήστες και τις συνήθειες τους και προσαρμόζει τα συστήματα άνεσης και ψυχαγωγίας ώστε να ταιριάζουν στις προτιμήσεις τους.

Στο CES 2020, η Audi παρουσιάζει την εμπειρία του τρισδιάστατου ήχου σε ένα Audi Q8. Ο τρισδιάστατος ήχος στα σημερινά αυτοκίνητα παράγεται από συμβατικά στερεοφωνικά ακουστικά σήματα. Ο πραγματικά τρισδιάστατος ήχος, αποτέλεσμα της συνεργασίας της Audi με τη Sony και το Ινστιτούτο Fraunhofer, για ολοκληρωμένα κυκλώματα IIS, βασίζεται στο ανοιχτό πρότυπο MPEG-H 3D Audio. Η νέα, επαναστατική μορφή μουσικής παρουσιάστηκε μόλις το τελευταίο τρίμηνο του 2019, από τη Sony, κατά την επίσημη κυκλοφορία του 360 Reality Audio στη Νέα Υόρκη. Ο ανθρωποκεντρικός φωτισμός χρησιμοποιεί το γεγονός ότι η ανθρώπινη διάθεση επηρεάζεται σε κάποιο βαθμό από το φως. Το μπλε, ψυχρό-λευκό φως έχει αναζωογονητικό αποτέλεσμα, ενώ το θερμό-λευκό, κοκκινωπό φως, δρα ηρεμιστικά. Αυτές οι επιδράσεις προκαλούνται συνήθως από το φυσικό φως του ήλιου, αλλά μπορούν να δημιουργηθούν και τεχνητά.

Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, ο φωτισμός αυτός τονώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη των επιβατών. Ακαδημαϊκές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τέτοιες τεχνολογίες φωτός, μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμα θετική επίδραση σε αυτό που είναι γνωστό ως ο κιρκάδιος ρυθμός, δηλαδή το εσωτερικό ανθρώπινο ρολόι. Η τεχνολογία DMD (digital micromirror device, σε ελεύθερη απόδοση διάταξη ψηφιακών μικροκατόπτρων) που χρησιμοποιείται σε πολλούς βιντεοπροβολείς, είναι ήδη διαθέσιμη στην Audi. Στην καρδιά του συστήματος υπάρχει ένα μικρό τσιπ το οποίο περιέχει ένα εκατομμύριο μικροσκοπικά κάτοπτρα (micromirrors), με το καθένα από αυτά να μην ξεπερνά σε μήκος μερικά εκατοστά του χιλιοστού. Με τη βοήθεια ηλεκτροστατικών πεδίων, κάθε μεμονωμένο μικροκάτοπτρο μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση μέχρι 5.000 φορές ανά δευτερόλεπτο. Ανάλογα με τη ρύθμιση, η LED δέσμη είτε κατευθύνεται μέσω των κατόπτρων στο δρόμο είτε απορροφάται ώστε να αποκρύπτεται μέρος της και να φωτίζεται συγκεκριμένη μόνο περιοχή.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Κάτι… “ψήνεται” μεταξύ Rimac και Bugatti.

cars

Το Peugeot 208 Rally 4 είναι ένα “παιχνίδι” 208 ίππων!

cars

Το VW Group “ανταλάσσει” την Bugatti;

cars

Τιμήθηκαν οι πεσόντες των Οχυρών Ρούπελ με αφορμή την 83η επέτειο από τη γερμανική εισβολή

Bury

Παράνοια! Το νέο GMC Hummer ζυγίζει πάνω από 4 τόνους!

cars

Συγκλονιστικές μαρτυρίες ατόμων που σώθηκαν από το μακελειό στη Μόσχα – «Έπεσα στο πάτωμα και προσποιήθηκα την νεκρή»

cars

H Formula 1 ήρθε στη Θεσσαλονίκη – Μονοθέσιο της Red Bull θα τρέξει σήμερα στη Νέα Παραλία

cars

Renault Megane 1.5 dCi GT Line. Απολαυστικό και οικονομικό

cars

Νέο Mini Countryman: Μεγαλύτερο, με πλήρη γκάμα θερμικών και ηλεκτρικών κινητήρων

cars