CARSNEWS
NEW MODELS

Audi eAWS: Ηλεκτρομηχανική Σταθεροποίηση Κλίσης για άνεση και δυναμική συμπεριφορά στα SUV

Με τη βοήθεια ενός ηλεκτρικού συστήματος 48 Volt, οι αντιστρεπτικές ράβδοι τόσο στον εμπρός όσο και στον πίσω άξονα ελέγχονται ενεργά ανάλογα με την κατάσταση οδήγησης. Ως αποτέλεσμα, τα μοντέλα που είναι εξοπλισμένα με την τεχνολογία eAWS, (Q7, SQ7, SQ8 και RS Q8), διατηρούν υψηλό επίπεδο άνεσης στην οδήγηση σε ευθεία γραμμή ενώ σε στροφές και απότομες αλλαγές φορτίου επιτυγχάνουν δυναμική συμπεριφορά σε συνδυασμό με ελάχιστη κλίση αμαξώματος.

Μία συμβατική αντιστρεπτική ράβδος λειτουργεί παθητικά, με άλλα λόγια, ισορροπεί απλώς τις κινήσεις ανάρτησης και στις δύο πλευρές μέσω μηχανικής ζεύξης. Αντίθετα, στην Ηλεκτρομηχανική Σταθεροποίηση Κλίσης – eAWS το σύστημα αποτελείται από μία αντιστρεπτική ράβδο κομμένη στη μέση ανά άξονα, με έναν ηλεκτρικό κινητήρα να λειτουργεί μεταξύ των δύο ημίσεων τμημάτων, τόσο στο μπροστινό όσο και στον πίσω άξονα. Μπορεί να περιστρέψει αυτά τα μισά τμήματα της αντιστρεπτικής σε αντίθετη κατεύθυνση το ένα από το άλλο ώστε να δημιουργήσει ροπή που αντισταθμίζει τη ροπή του αμαξώματος – ξεχωριστά για κάθε τροχό. Ως αποτέλεσμα, μειώνει τις γωνίες κλίσης του αμαξώματος και επεμβαίνει ενεργά έναντι των φυσικών νόμων της κατάστασης οδήγησης.

Το σύστημα λαμβάνει τις εντολές του μέσω μονάδων ελέγχου στο μπροστινό και στον πίσω άξονα, οι οποίες αποτελούν μέρος της Electronic Chassis Platform (ECP), που αποτελεί τον κεντρικό εγκέφαλο του πλαισίου. Μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, αξιολογείται μια ποικιλία παραμέτρων όπως ταχύτητα, ύψος οδήγησης, κλίσεις του αυτοκινήτου, ο συντελεστής τριβής της επιφάνειας του δρόμου, η τρέχουσα κατάσταση οδήγησης όπως η υποστροφή ή η υπερστροφή, συν τα δεδομένα από τα εμπλεκόμενα τμήματα του πλαισίου. Η απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια παρέχεται από ένα ισχυρό ηλεκτρικό σύστημα 48 Volt. Μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, το σύστημα υπολογίζει τις κατάλληλες τιμές στρέψης για τα επιμέρους τμήματα της αντιστρεπτικής. Οι ηλεκτρικοί κινητήρες ανάμεσα στα μισά τμήματα των αντιστρεπτικών αποδίδουν την ισχύ τους μέσω πλανητικών κιβωτίων ταχυτήτων τριών σταδίων, με επίπεδα ροπής έως 1.200 Nm.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Κόκκινο… φως για το νέο Ford Focus RS!

cars

Έτοιμο για παρουσίαση το BMW Concept i4

cars

Alfa Romeo: 110 χρόνια υπεροχής μέσα από τα “μάτια” των Giulia και Stelvio

cars

Ονομάζεται Bronco και είναι το Renegade της Ford

cars

Μέσα στο 2021 το νέο Nissan 400Z

cars

H Morgan «πλανάρει» προς την ηλεκτροκίνηση

cars

“Κινούμαι Ηλεκτρικά”: Αναλυτικά όλες οι κρατικές επιδοτήσεις για την ηλεκτροκίνηση

cars

Δείτε LIVE τη συνέντευξη του καταζητούμενου από τις ιαπωνικές αρχές Carlos Ghosn

cars

Το Audi RS Q8 έχει μεγάλο σουξέ μεταξύ των βελτιωτών

cars