CARSNEWS
MARKET

Dacia Manifesto: Εργαστήριο τεχνολογίας και ιδεών της Dacia

Φτιαγμένο για μεγάλες περιπέτειες και εξορμήσεις είναι το Dacia Manifesto Concept, το οποίο όμως είναι επίσης φτιαγμένο να μην φτιαχτεί ποτέ στα αλήθεια. Τέλος πάντων αυτά είναι υψηλά νοήματα επιχειρηματικής φύσεως με τα οποία δεν ασχολούμαστε ιδιαιτέρως όταν μας αρέσει το προϊόν και το Dacia Manifesto μας αρέσει. Όχι επειδή είναι Dacia με την οποία έχουμε περάσει πολλά, αλλά μάλλον επειδή το γεγονός πως είναι Dacia θα το φέρει μοιραία και επακόλουθα σε αυτόν τον κόσμο με μια συγκεκριμένη φιλοσοφία. Αυτή του να είναι ένας ακάματος βοηθός σε όλα, προσφέρονας όλα όσα χρειάζεσαι ακόμη και όταν εσύ νομίζεις ό,τι χρειάζεσαι περισσότερα. 

Χωρίς πόρτες, παράθυρα και από ανακυκλωμένα υλικά

Μα τι λέω όμως; Είπαμε το Dacia Manifesto δεν θα έρθει σε αυτόν τον κόσμο γιατί είναι ένα εργαστήριο μελέτης τεχνολογίας για το μέλλον και για την αυτοκίνηση γενικότερα, ανεξαρτήτως κατηγοριών, διαστάσεων και οικονομικών μεγεθών. Και αυτό το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον γιατί οι ιδέες που εφαρμόζονται πάνω του διαθέτουν το βασικό χαρακτηριστικό πως δεν περιορίζονται από τέτοιου είδους στεγανά. Για παράδειγμα η Dacia χρησιμοποιεί ήδη στο Jogger και σύντομα και στο Duster τις αρθρωτές μπάρες που συνθέτουν την σχάρα οροφής και επιτρέπουν απίθανες διαμορφώσεις. Επίσης είναι φτιαγμένο σε μεγάλο βαθμό από το ανακυκλωμένο πλαστικό που χρησιμοποιεί η Dacia με την ευφάνταστη ονομασία Starkle. Πρόκειται για πλαστικό από τα σκουπίδια που έχει συμπιεστεί και ανακυκλωθεί και αποτελεί κατασκευαστικό στοιχείο και στο προσεχές Dacia Duster

Έξυπνες λύσεις

Τέτοια πράγματα μελετούν στη Dacia με Manifesto και έχεις δίκιο να σκέφτεσαι ότι τα ελαστικά χωρίς αέρα είναι μια κάπως μακρινή επιλογή ακόμη. Όμως να μας επιτρέψεις να σου πούμε ότι αν δεν έκανε κάποιος αυτή τη “βρώμικη δουλειά” ακόμη θα έπρεπε να είμαστε πάντα δύο μέσα στο αυτοκίνητο, ώστε κάποιος να κρατάει τους καφέδες. Το YouClip ας πούμε, το οποίο το διαθέτει το Manifesto και σύντομα λέει θα το διαθέτει και το Duster, είναι μια υπερποτηροθήκη, που προσαρμόζεται στο σκεύος ή και τη συσκευή που θέλει να τοποθετήσει πάνω ο οδηγός. Δεν αφορά μόνο ποτήρια και μπουκάλια δηλαδή, αλλά δίνει στιβαρότητα που την έχουμε ανάγκη, σε ό,τι του τοποθετήσεις.

Πολύ μελλοντικό μοιάζει και το 100% αδιάβροχο εσωτερικό που θα το πλένεις με το λάστιχο. Ή μήπως όλο αυτό ακούγεται λίγο άχρηστο; Σε κάθε περίπτωση το Dacia Manifesto δεν είναι κανονικό αυτοκίνητο που μαζί με τους επιβάτες του προστατεύει και το ταμπλό του από τις στάλες της βροχής, έτσι το ταμπλό του μπορεί να είναι φελλός ο οποίος συμβάλει στο εξαιρετικά χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα αφενός, αφετέρου δε είναι και μια κατάθεση φιλοσοφίας ως αγνό φυσικό υλικό. 

Στην ίδια φιλοσοφία μάλιστα θα μπορούσε να εντάξει κανείς και τα αφαιρούμενα καλύμματα των καθισμάτων. Τα οποία δεν είναι αφαιρούμενα για να τα αφήσεις στην πεθερά σου να τα πλύνει. Είναι αφαιρούμενα για να τα χρησιμοποιήσεις ως sleeping bag εκεί που θα φτάσεις. Δεν ξέρουμε ακριβώς αν αυτό θα είναι μακριά γιατί δεν έχουμε εικόνα για κινητήρες, επιδόσεις και αποδοτικότητες, αλλά δεν έχουν σημασία αυτές οι ρεαλιστικές λεπτομέρειες όταν κοιτάζεις την μεγάλη εικόνα και για την Dacia αυτή απεικονίζει ένα αυτοκίνητο περιπέτειας που θα μπορεί να φτάσει στα πιο δύσβατα σημεία, να χτίσει γύρω του έναν μικρό καταυλισμό με την ενέργεια που θα παρέχει και να τα κάνει όλα αυτά οικονομικά και με ταπεινότητα όπως μας έχει συνηθίσει η φίρμα.

Πηγή: TopGear

Related Articles

Πρώτη «γεύση» από το Dirt Games 2019

cars

Στα παρασκήνια της ηλεκτροκίνησης

cars

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Τρεις μέρες έμειναν για την πληρωμή τους

cars

Smart EQ: Το μοναδικό αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κάνει τη διαφορά

cars

Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου: Μπήκαν οι πρώτοι φορτιστές οχημάτων

cars

Πώς περνάμε ένα ρέμα με το αυτοκίνητο

cars

Η Nissan αναδεικνύει στην Αφρική τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης

cars

How To Prepare Perfect Fish Fillet

cars

Ανάκληση Volvo με δίλιτρο diesel κινητήρα

cars