CARSNEWS
AUTONEWS

Datsun Fairlady 1200 Roadster: Ένα σπάνιο μοντέλο από τα πέτρινα χρόνια της Ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Η πλούσια κληρονομιά των σπορ αυτοκινήτων Nissan στις Η.Π.Α. χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, με το τότε λανσάρισμα του Datsun Fairlady 1200 Roadster. Αυτό το μικρό κάμπριο μπορεί να μην πρωταγωνίστησε σε όγκο πωλήσεων στην συγκεκριμένη αγορά, ωστόσο έφερε αρκετές σημαντικές πρωτιές για τη μάρκα στην τότε μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων του κόσμου.

Το Fairlady 1200 Roadster, ήταν για τη Nissan η πρώτη εξαγωγή σπορ μοντέλου Datsun στη Βόρεια Αμερική. Το Fairlady ήταν μια σθεναρή επιλογή για την συγκεκριμένη αγορά του Yutaka Katayama, γνωστού ως «Mr. K» και “πατέρα” του σπορ αυτοκινήτου Z της Nissan.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αυτό το αυτοκίνητο είναι το πρώτο που χρησιμοποίησε το όνομα «Fairlady», ένα εμπορικό σήμα που συνεχίζει να κοσμεί εδώ και δεκαετίες αρκετά σπορ αυτοκίνητα της Ιαπωνικής φίρμας (εκτός της αγοράς των Η.Π.Α). Η προέλευση δε του ονόματος, «κρύβει» μια ιστορία λυρικής προέλευσης: ο Katsuji Kawamata, τότε Πρόεδρος της Nissan Motors, είδε το μιούζικαλ του Broadway «My Fair Lady» σε μια επίσκεψη στις Η.Π.Α. και εμπνεύστηκε να ονομάσει έτσι ένα αυτοκίνητο.

Βασισμένο μηχανικά στο σύγχρονο φορτηγό Datsun 223, το Fairlady έχει 4κύλινδρο κινητήρα 1,2 λίτρων ισχύος 59 ίππων και χειροκίνητο κιβώτιο τεσσάρων ταχυτήτων. Το κυρτό αμάξωμά του κρύβει ένα 4θέσιο εσωτερικό, ενώ τα μηχανικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν ταμπούρα, μπροστινή ανάρτηση με ράβδο στρέψης και πίσω ανάρτηση με φύλλα σούστας.

Φυσικά, αυτό το αυτοκίνητο ήταν μόνο η αρχή σε μια μακρά σειρά σπορ αυτοκινήτων που τράβηξε την προσοχή των θαυμαστών της σπορ οδήγησης στα Datsun και αργότερα Nissan. Σύντομα ακολούθησε το πιο ισχυρό Fairlady 1500, ενώ το 1969 η άφιξη του αυθεντικού σπορ αυτοκινήτου Z, γνωστού ως «Fairlady Z», σηματοδότησε επτά γενιές σπορ αυτοκινήτων, φτάνοντας στο σημερινό Nissan Z.

Related Articles

Μεταβίβαση ΙΧ μόνο με πλήρη πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας

cars

Hyundai Kona Electric. Έχει επιχειρήματα

cars

Οι κρέμες σώματος που θα ενυδατώσουν πραγματικά το δέρμα σας

cars

Η Volkswagen φρεσκάρει και το “R” λογότυπο!

cars

Kia EV6. Το νέο ηλεκτρικό crossover είναι σχεδόν έτοιμο.

cars

Ford. Πειραματίζεται με τετράποδα ρομπότ

cars

Η Ντέμι Μουρ τιμήθηκε για τη δράση της κατά του καρκίνου του μαστού – Συγκίνησε η ιστορία της «ατρόμητης» θείας της

Bury

Αudi Q4 e-tron & Q4 Sportback e-tron. Αποκαλύφθηκαν

cars

Το ID. Buzz– Έφτασε στη χώρα μας και ανακοινώθηκαν και οι τιμές του

cars