CARSNEWS
AUTONEWS

e-Ναυλοσύμφωνο: Ψηφιακό εργαλείο για έλεγχο και καταγραφή, σε πραγματικό χρόνο, της δραστηριότητας των πλοίων

Με στόχο την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών για την υποβολή του ναυλοσυμφώνου στις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές και των λοιπών διαδικασιών που εμπίπτουν στον κύκλο της εκμετάλλευσης επαγγελματικών πλοίων αναψυχής στην Ελλάδα, θεσπίζεται η ηλεκτρονική εφαρμογή «e-Ναυλοσύμφωνο», με διευρυμένο πεδίο εφαρμογής περίπου 7.500 επαγγελματικά πλοία αναψυχής.

Οι διαδικασίες λειτουργίας και οι όροι χρήσης της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προβλέπονται στο πλαίσιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου (ΦΕΚ Β΄ 3798/ 1.7.2024).

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχοντας θέσει φέτος σε παραγωγική λειτουργία την ηλεκτρονική εφαρμογή «e-CharterPermission» – το πρώτο ψηφιακό εργαλείο που αφορά αμιγώς στη δραστηριοποίηση των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής στη χώρα – προχώρησε στην ανάληψη και υλοποίηση της δεύτερης νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Η Κ.Υ.Α. εκδόθηκε προς τον σκοπό επίτευξης, όχι μόνο της ψηφιοποίησης αλλά και της απλούστευσης και του εκσυγχρονισμού των διαδικασιών που προβλέπεται να διευθετούνται μέσω της εφαρμογής, προσφέροντας τη δυνατότητα της ομαλής μετάβασης από το έντυπο ναυλοσύμφωνο και την υποχρεωτικότητα για φυσική παρουσία στις Αρχές στον, σταδιακά, πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Ειδικότερα, η εφαρμογή προβλέπει:

  • Να διαλειτουργεί, κατ’ αρχήν, με έξι πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου.
  • Αυτοματοποίηση της διαδικασίας υπολογισμού της διάρκειας ναύλωσης, η οποία μέχρι σήμερα υλοποιείται μέσω μιας εξαιρετικά σύνθετης γραφειοκρατικής διαδικασίας.
  • Ψηφιοποίηση – απλούστευση των διαδικασιών υποβολής στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του Υ.ΝΑ.Ν.Π., του ΥΠ.ΕΘ.Ο.Ο. και της Α.Α.Δ.Ε. των απαιτούμενων στοιχείων (i) του ναυλοσυμφώνου ή (ii) της ιδιοχρησιμοποίησης πλοίου ή (iii) της εκτέλεσης μεμονωμένων κινήσεων πλοίου κενού επιβατών.
  • Κατάργηση υποχρέωσης υποβολής στις Λιμενικές Αρχές, με φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου, των ναυλοσυμφώνων, για τον έλεγχο και τη θεώρησή τους και της γνωστοποίησης, προς έγκριση, των κινήσεων της ιδιοχρησιμοποίησης του πλοίου ή των «empty runs», ανά ταξίδι.
  • Ψηφιοποίηση της κατάστασης των επιβαινόντων και ψηφιακή τήρηση των απαιτούμενων στοιχείων.
  • Επιβεβαίωση, από τις Λιμενικές Αρχές, της λήψης άδειας απόπλου μέσω της εφαρμογής.
  • Εκσυγχρονισμός του προτύπου του έντυπου ναυλοσυμφώνου, το οποίο θα τηρείται μεταβατικά, παράλληλα με το ψηφιακό.
  • Η εφαρμογή αποτελεί τον «προπομπό» για την σύναψη σύμβασης ολικής ναύλωσης, πλήρως, με ψηφιακό τρόπο.

Η έναρξη ισχύος ταυτίζεται με την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της εφαρμογής, δεδομένης της εν εξελίξει θερινής περιόδου. Για την διαμόρφωση του τελικού σχεδίου της Κ.Υ.Α. προηγήθηκε διαβούλευση με τα συναρμόδια Υπουργεία, το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και τους ενδιαφερόμενους Φορείς.

Related Articles

Φωκάς Ευαγγελινός: «Το “Ζάρι” είναι σαν ένα μωσαϊκό πραγμάτων» – Τι θα δούμε στην σκηνή της Eurovision

Bury

Honda PCX125. Έρχεται  

cars

Aυτά είναι τα mid season παπούτσια που θα σας βγάλουν από το δίλημμα ανοιχτά ή κλειστά

Bury

Η FIA ενέκρινε την υποψηφιότητα της Andretti Global για να γίνει η 11η ομάδα στην Formula 1

cars

Ηλεκτρικό… comeback ετοιμάζει η Jaguar

cars

Mazda RX-Vision GT3. Αποκλειστικά για το Gran Turismo!

cars

Νίκος Παπαδόπουλος: Μετά τα «χαστούκια», καταδικάζει τη βία

Bury

Ο Ορμπάν κατηγορεί τους δυτικούς συμμάχους ότι θέλουν να σύρουν τη χώρα του σε πόλεμο και τους συγκρίνει με τον Χίτλερ

cars

Τραγωδία στην Έδεσσα: Νεκρή 27χρονη σε τροχαίο – Το αυτοκίνητό της συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με φορτηγό

deleted-w9i2FI7l