CARSNEWS
NEW MODELS

e-4ORCE: Το πρώτο ηλεκτρικό σύστημα τετρακίνησης της Nissan

Για την ακρίβεια, η Ιαπωνική εταιρία υποστηρίζει ότι το σύστημά της προσφέρει «ισορροπημένη, προβλέψιμη ισχύ, σε κάθε περίσταση». Όπως εύκολα υποδηλώνει το όνομα e-4ORCE (το οποίο προφέρεται e-force) πρόκειται για ένα αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης, με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς. Κάτι τέτοιο είναι σίγουρο ότι θα ενισχύσει τον ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο της φίρμας στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ειδικά στις κατηγορίες των SUV.

Το όχημα-φορέας στο οποίο δοκιμάζεται η νέα αυτή τεχνολογία είναι ένα Nissan Leaf e . Οι μηχανικοί, μάλιστα, της φίρμας έχουν ενσωματώσει σε αυτό αρκετή από την τεχνογνωσία των συμβατικών συστημάτων που χρησιμοποιούν τα Patrol (Intelligent 4X4) και GT-R (ATTESA E-TS). Η εξέλιξη του e-4ORCE βρίσκεται πλέον στα τελευταία στάδια και λογικά σύντομα θα το δούμε να εφοδιάζει τα πρώτα οχήματα παραγωγής.

Σύμφωνα, δε, με τη Nissan, υπάρχουν τέσσερις τρόποι με τους οποίους το επαναστατικό αυτό σύστημα τετρακίνησης μπορεί να βοηθήσει τους οδηγούς. Καταρχήν, προσφέρει άμεση και ομαλή επιτάχυνση, καθώς και αυξημένο έλεγχο σε μία ευρεία γκάμα σεναρίων στο δρόμο, όπου ο οδηγός θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα ξαφνικό περιστατικό. Ακολούθως, βελτιώνει το handling του αυτοκινήτου και φροντίζει οι αντιδράσεις του να είναι πάντοτε ουδέτερες και να μην απαιτούν ιδιαίτερες οδηγικές ικανότητες. Ενδεικτικά, υπό φυσιολογικές συνθήκες και οι δύο κινητήρες μεταφέρουν ίση ποσότητα ισχύος στους μπροστινούς και πίσω τροχούς. Όταν όμως αυτό απαιτηθεί, το 50/50 αλλάζει άμεσα και μπορεί να φτάσει μέχρι και 100/0, στον κάθε άξονα.

Ο τρίτος παράγοντας στον οποίο η Nissan δίνει βάρος είναι αυτός της άνεσης. Η ποιότητα κύλισης παραμένει υψηλή, ανεξαρτήτως συνθηκών. Μάλιστα η φόρτιση κατά την πέδηση λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να περιορίζει τις κλίσεις του αμαξώματος, ελαχιστοποιώντας έτσι το ενδεχόμενο ζαλάδας για κάποιον επιβάτη. Τέλος, ο τέταρτος και εξίσου βασικός παράγοντας έχει να κάνει με τον έλεγχο σε επιφάνειες με μειωμένο συντελεστή πρόσφυσης. Για παράδειγμα, σε ένα χιονισμένο δρόμο, εάν ο οδηγός το παρακάνει με το γκάζι, το σύστημα θα φροντίσει ώστε να διατηρήσει τον έλεγχο, χωρίς να οδηγήσει σε κάποια επικίνδυνη κατάσταση.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Η τελευταία έκδοση της Lancia Stratos της MAT θα είναι στο Salon Prive

cars

GP Βελγίου: 1-2 και πάλι η Mercedes

cars

Δείχνουν την πόρτα της εξόδου στον Kyle Larson για ρατσιστική συμπεριφορά! (video)

cars

Οι Verstappen και Albon οδήγησαν τα πρωτότυπα της Aston Martin Valkyrie στο Silverstone (video)

cars

F1 quiz: Πόσα γνωρίζετε για τη Formula 1;

cars

Νέο ηλεκτρονικό σύστημα από την Audi

cars

Η ανανεωμένη Bentley Bentayga θα μοιάζει με την Bacalar;

cars

Η Dailmer θα πληρώσει αποζημίωση 1,86 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ

cars

Στην Ελλάδα το νέο VW Golf. Τιμές και εξοπλισμοί

cars