CARSNEWS
F1 & RACES

F1: Ένα ακόμα ταξίδι στο άγνωστο για τα ελαστικά

Επιστροφή στη δράση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1, ωστόσο με μία πίστα στην οποία διεξάγεται για πρώτη φορά Grand Prix!

Μετά το Μουτζέλο, έχουμε ένα ακόμα ταξίδι στο άγνωστο, αυτή τη φορά με προορισμό το Αλγκάρβε της Πορτογαλίας. Η πίστα του Πορτιμάο φιλοξενεί το δωδέκατο γύρο της σεζόν, ένα σιρκουί με συνεχείς υψομετρικές διαφορές που θυμίζουν τρενάκι τρόμου!

Θα είναι η πρώτη φορά από το 1996 που θα γίνει αγώνας στην Πορτογαλία και η Pirelli επέλεξε τις τρεις πιο σκληρές γόμες της γκάμας της: η C1 θα είναι η P Zero λευκή/σκληρή, η C2 θα είναι η P Zero κίτρινη/μέση και η C3 θα είναι η P Zero κόκκινη/μαλακή. Η επιλογή αυτή έγινε για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες απαιτήσεις αυτής της πίστας με την κυματοειδή μορφή. Μολονότι είναι μια σύγχρονη πίστα έχει αίσθηση παλιάς σχολής.

pirelli-medium-tires-2020-a1000x600

Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς περιμένει τη Formula 1 στο Πορτιμάο, Η Pirelli έχει εμπειρία από την πίστα λόγω αγώνων GT racing. Παρόλα αυτά έγινε μια συντηρητική επιλογή με τις πιο σκληρές γόμες της γκάμας ώστε να καλυφθούν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.

Για πρώτη φορά φέτος δεν θα τηρηθεί ο κλασσικός συνδυασμός από 8 μαλακές, τρεις μέσες και δυο σκληρές γόμες. Στην Πορτογαλία και στην Τουρκία (τον επόμενο μήνα) οι οδηγοί θα έχουν επτά σετ μαλακής γόμας, τρία σετ μέσης γόμας και τρία σετ σκληρής γόμας. Αυτό γίνεται για ν’ αντιμετωπιστεί η αναμενόμενη στις συγκεκριμένες πίστες, φθορά.

Παρότι βρισκόμαστε στον Οκτώβριο, στην νότια Πορτογαλία είναι πιθανό να καταγραφούν υψηλές θερμοκρασίες πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ


– Η πίστα με την κυματοειδή μορφή περιέχει 15 στροφές και μια μεγάλη ευθεία. Η τελευταία παρατεταμένη δεξιά κατηφορική στροφή (Galp) φορτίζει με μεγάλα ποσά ενέργειας τα ελαστικά.


– Υπάρχει μια ευρεία ποικιλία στροφών: Αυτό είναι ένας από τους λόγους που το Πορτιμάο επελέγη ως πίστα δοκιμών για τη F1 το 2009. Τα ελαστικά υπόκεινται τόσο σε πλευρικές όσο και σε κατακόρυφες φορτίσεις λόγω των δυνατών φρεναρισμάτων που συνιστούν μια σημαντική πρόκληση. Όπως συνήθως σε μια καινούργια πίστα τα στοιχεία που θα συλλεγούν κατά την διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών θα είναι κρίσιμα για την διαμόρφωση της σωστής στρατηγικής.


– Το πλάτος της πίστας είναι μεγάλο, φτάνει τα 14 μέτρα, αυτό θα βοηθήσει στα προσπεράσματα.


– Η πίστα στρώθηκε με νέο οδόστρωμα λίγες βδομάδες πριν και η νέα άσφαλτος αποτελεί άγνωστη παράμετρο: μπορεί να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την προηγούμενη επιφάνεια.

Ο επικεφαλής F1 και αγώνων αυτοκινήτου της Pirelli, Mario Isola, δήλωσε: «Για πρώτη φορά φέτος έχουμε μπροστά μας δυο συνεχόμενους αγώνες σε δυο πίστες νέες για τη Formula 1 της υβριδικής εποχής: Ξεκινάμε με το Πορτιμάο, που κάνει το ντεμπούτο του σε grand prix. Μολονότι η Formula 1 δεν έχει κάνει ποτέ αγώνα εδώ, έχουμε εμπειρία από τα GT και τα superbikes, οπότε αυτό μας δίνει μια καλή ιδέα για το τι να περιμένουμε. Είναι μια πολύ θεαματική διαδρομή και νομίζω πως οι οδηγοί θα αγαπήσουν τους αγώνες εδώ. Το Πορτιμάο είναι σχετικά απαιτητικό με τα ελαστικά, πράγμα που μπορεί να επηρεαστεί και από την καλοκαιρία, γι’ αυτό φέραμε τις πιο σκληρές γόμες μας. Επίσης για αυτό το Σαββατοκύριακο αλλάξαμε το στάνταρ αριθμό σετ ανά γόμα. Δώσαμε στους οδηγούς ένα επιπλέον σετ σκληρής γόμας και αφαιρέσαμε ένα σετ μαλακής γόμας».

Τέλος, κατά τη διάρκεια του πρώτου ημίωρου FP2, όλες οι ομάδες θα δοκιμάσουν για πρώτη φορά πρωτότυπα slick ελαστικά χωρίς διακριτικά της νέας χρονιάς, στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση προγράμματος δοκιμών της Pirelli. Μ’ αυτή τη δοκιμή ξεκινά το πρόγραμμα εξέλιξης των ελαστικών του 2021: Θα είναι η τελευταία χρονιά με ελαστικά 13 ιντσών για τη F1.

F1-Pirelli-18-inch-tyre-test-a1000x600

Διαβάστε ακόμα:

F1 Vlog για το Grand Prix του Άιφελ

Μιχάλης Ρωμανίδης: Ο SimRacer της Williams μιλάει στο carsnews!

Antonio Felix da Costa: Ο πρωταθλητής της Formula E, αποκλειστικά στο carsnews!

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Φόρμουλα 1: Η νέα «διαστημική» πίστα στη Σαουδική Αραβία – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

cars

Σβήνει το όνειρο του Mick Schumacher για τη Formula 1

cars

Formula 1 – GP Βραζιλίας: Απόλυτος κυρίαρχος και πάλι ο Φερστάπεν

cars

Δεν συνδυάζονται Formula 1 και Indy500

cars

Αλλάζουν τα λάστιχα στην Formula 1 -Ποιες αλλαγές έρχονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

cars

Formula 1: Ποια είναι τα νέα ονόματα των ομάδων που ανακοίνωσε η FIA για το παγκόσμιο πρωτάθλημα- Το πρόγραμμα του 2024

cars

Logan Sargeant earns first F1 point in bizarre circumstances

cars

DHL reduces Formula 1 cargo carbon emissions by 83%

cars

Brawn: Στόχος της F1 η πρεμιέρα Ιούλιο, στην Ευρώπη και χωρίς θεατές

cars