CARSNEWS
F1 & RACES

F1 GP Άμπου Ντάμπι: Ο Verstappen κλείνει με νίκη τη σεζόν

Ο Max Verstappen έκλεισε με στιλ την φετινή του σεζόν κερδίζοντας για 15η φορά φέτος. Εξαιρετικό αγώνα έκανε και ο Leclerc τερματίζοντας δεύτερος.

Ήταν μία σεζόν κυριαρχίας για τους Verstappen και Red Bull. Και έκλεισαν την σεζόν τους κυριαρχώντας και πάλι έπειτα από τον κακό αγώνα του Interlagos. Ο Leclerc κατάφερε να κερδίσει τον Perez στην μάχη για τη δεύτερη θέση στον αγώνα αλλά και στο πρωτάθλημα οδηγών.

Η γόμα επιλογής των περισσότερων οδηγών για την εκκίνηση ήταν η μεσαία. Εξαιρέσεις αποτέλεσαν οι Bottas-Magnussen (πήραν την hard) και ο Gasly που επέλεξε τα soft. Το πρώτο stint με τα medium έδινε ευελιξία στην επιλογή μίας ή δύο στάσεων στα pits.

Εκκίνηση

Οι δύο Red Bull κράτησαν τις θέσεις τους μετά το σβήσιμο των κόκκινων φώτων. Όμως πιο πίσω ο Hamilton κατόρθωνε να πάρει την τέταρτη θέση από τον Sainz. Ο Ισπανός προσπάθησε να απαντήσει στην στροφή 6 σε ένα στιγμιότυπο που θύμισε την περσινή μάχη των Verstappen-Hamilton στο ίδιο σημείο.

Όπως και πέρσι, ο Hamilton βρέθηκε εκτός πίστας και επανήλθε μπροστά από τον Sainz. Σε αντίθεση με τον περσινό αγώνα, όμως, το race control έδωσε οδηγία στην Mercedes για αλλαγή θέσεων, θεωρώντας ότι ο Βρετανός είχε κερδίσει παράτυπα από την κίνησή του αυτή.

Στον πέμπτο γύρο ο Hamilton άφησε τον Sainz να περάσει. Θα έπαιρνε, όμως, και πάλι την θέση του πίσω στην στροφή εννιά με την Mercedes να έχει καλύτερο ρυθμό από την F1-75 του Sainz στην αρχή του αγώνα. Σύντομα ο Ισπανός θα βρισκόταν υπό την πίεση και του Russell.

Προβλήματα για τον Hamilton

Ο Hamilton θα είχε μία ακόμη μικρή έξοδο στην αρχή του όγδοου γύρου και στην στροφή 9 θα έχανε την τέταρτη θέση από τον Sainz. Το ίδιο θα συνέβαινε δύο γύρους αργότερα και με τον Russell με τον Lewis να παραπονιέται ότι χάνει ισχύ.

Ταυτόχρονα, ο Βρετανός λάμβανε προειδοποίηση για τα όρια της πίστας. Αντιθέτως, στην κορυφή ο Verstappen βρισκόταν ήδη 6 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Perez στον 15ο γύρο, με τον Leclerc να κλείνει την διαφορά από τον Checo.

Ο Perez μπήκε στον αμέσως επόμενο γύρο για αλλαγή σε hard, όπως και οι Russell-Norris.Η στάση του Russell ήταν προβληματική και κράτησε 5,2 δευτερόλεπτα. Επιπλέον, η Mercedes τον έβγαλε πάνω στον Norris με αποτέλεσμα στον George να επιβληθεί ποινή 5 δευτερολέπτων για unsafe release.

Στον 18ο γύρο ήταν η σειρά του Sainz να περάσει στην σκληρή γόμα ενώ ένα γύρο μετά θα ακολουθούσε ο Hamilton. Οι Verstappen, Leclerc και Vettel παρέμεναν οι μόνοι από τους πρώτους 10 χωρίς pit-stop.

Διαφορετικές στρατηγικές

Αυτό θα άλλαζε στον 21ο γύρο με τον Max να περνάει στην hard γόμα. Έναν γύρο μετά ήταν η σειρά του Leclerc. Ήταν εξαιρετικά πιθανό οι Verstappen και Leclerc να επιχειρούσαν να βγάλουν τον αγώνα με μία στάση στα pits. Τελευταίος θα σταματούσε από το top-10 ο Vettel, ο οποίος σίγουρα δεν θα σταματούσε ξανά.

Έτσι στα μισά του αγώνα η σειρά ήταν: Verstappen, Perez, Leclerc, Sainz, Russell, Hamilton, Norris, Ocon, Stroll και Tsunoda. Στο ίδιο χρονικό σημείο θα λάμβανε τέλος και ο αγώνας του Alonso με πρόβλημα στην Alpine του.

Καθώς η θερμοκρασία οδοστρώματος έπεφτε ο ρυθμός του Leclerc βελτιωνόταν. Ο Μονεγάσκος ψαλίδιζε συνεχώς την διαφορά του από τον Checo, με τον Μεξικανό να παραπονιέται ότι τον καθυστερεί ο Verstappen. Η διαφορά θα έφτανε μέχρι και το 1,5 δευτερόλεπτο στον 33ο γύρο.

Τότε, η Red Bull αποφάσισε να φωνάξει τον Perez για την δεύτερη στάση του, παίρνοντας και πάλι την hard γόμα. Ο Leclerc παρέμεινε στην πίστα προσπαθώντας να πετύχει το overcut ή τουλάχιστον να εξασφαλίσει πιο φρέσκα ελαστικά για το τελευταίο του stint.

Φυσικά, ο Charles θα μπορούσε και να μην σταματήσει μέχρι το τέλος και αυτό ακριβώς ρώτησε η Ferrari τον Μονεγάσκο ενώ πλησιάζαμε στον 40ο γύρο. Ο Leclerc δήλωσε ότι θα μπορούσε να το καταφέρει και όλα έδειχναν ότι οι δύο πρώτοι στην πίστα δεν θα έκαναν άλλη στάση.

Deja vu

Στον 39ο γύρο θα είχαμε άλλη μία φάση που θύμισε… επικίνδυνα τον περσινό αγώνα. Οι Latifi και Scumacher ακούμπησαν -αυτή τη φορά στην στροφή 9- με τον Καναδό να ακουμπάει στα προστατευτικά ελαστικά. Χωρίς περαιτέρω συνέπειες, όμως, για την ροή του αγώνα.

Στον 40ο γύρο οι Russell και Sainz θα σταματούσαν για δεύτερη φορά στα pits. Ο Βρετανός θα εξέτιε και την ποινή του και καθώς μπαίναμε στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα η σειρά ήταν: Verstappen, Leclerc, Hamilton (κανείς τους δεν είχε σταματήσει δεύτερη φορά) με τους Perez, Sainz και Russell να ακολουθούν.

Ο Perez κατάφερε να φτάσει και να προσπεράσει τον Hamilton κατά τον 45ο γύρο στην στροφή 6 με τον Βρετανό να απαντάει στην στροφή 9! Μία αντιστροφή ρόλων στην περσινή τους μονομαχία! Ένα γύρο αργότερα, ο Checo θα ολοκλήρωνε το προσπέρασμα στην στροφή 9, περνώντας στην 3η θέση.

Ο δρόμος προς τον Leclerc και την δεύτερη θέση ήταν ανοιχτός για τον Checo. Εν τω μεταξύ στη Ferrari, ο Leclerc πίεζε ώστε να μην κάνουν δεύτερη στάση καθώς δεν πίστευε ότι θα προλάβαινα να επανέλθει εάν σταματούσε. Ο Charles θα έπρεπε να αμυνθεί εναντίον του Perez στους τελευταίους γύρους έχοντας φθαρμένα hard.

Τελευταίοι γύροι

Με δέκα γύρους να απομένουν ο Leclerc διατηρούσε διαφορά 8 δευτερολέπτων από τον Perez. Ο Checo μείωνε την διαφορά συνεχώς από τον Charles. Όχι, όμως, με αρκετά γρήγορο ρυθμό. Επτά γύρους πριν την καρό σημαία, ο Leclerc ήταν 6 δευτερόλεπτα μπροστά.

Στον 52ο γύρο το race control θα έδειχνε στον Hamilton την προειδοποιητική ασπρόμαυρη σημαία για επανειλημμένη παραβίαση των ορίων της πίστας. Ο Βρετανός πάλευε να κρατηθεί μπροστά από τον Sainz ο οποίος έχοντας πιο φρέσκα ελαστικά τον πλησίαζε.

Όμως, τρεις γύρους πριν το τέλος ο αγώνας του Lewis θα λάμβανε τέλος με πρόβλημα στα υδραυλικά. Η ευκαιρία για έναν πολύ καλό τερματισμό στην πρώτη πεντάδα είχε χαθεί. Εν τω μεταξύ στην Red Bull ειδοποιούσαν τον Perez ότι θα έφτανε τον Leclerc στον τελευταίο γύρο.

Η διαφορά των δύο οδηγών ήταν κάτω από τα δύο δευτερόλεπτα ενώ ξεκινούσαν τον τελευταίο γύρο. Όμως, ο Leclerc είχε τον έλεγχο και δεν απειλήθηκε ουσιαστικά μέχρι τον τερματισμό.

O Verstappen πήρε την 15η νίκη του φέτος με τον Leclerc να εξασφαλίζει την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα οδηγών. Οι Perez, Sainz και Russell συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα. Οδηγός της ημέρας αναδείχθηκε, φυσικά, ο Seb Vettel στο τελευταίο GP της καριέρας του.


Η βαθμολογούμενη δεκάδα στο GP του Άμπου Ντάμπι

Θέση Αριθμός Οδηγός Αυτοκίνητο Γύροι Χρόνος
1 1 Max Verstappen RED BULL RACING RBPT 58 1:27:45.914
2 16 Charles Leclerc FERRARI 58 8.771s
3 11 Sergio Perez RED BULL RACING RBPT 58 10.093s
4 55 Carlos Sainz FERRARI 58 24.892s
5 63 George Russell MERCEDES 58 35.888s
6 4 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 58 56.234s
7 31 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 58 57.240s
8 18 Lance Stroll ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 58 76.931s
9 3 Daniel Ricciardo MCLAREN MERCEDES 58 83.268s
10 5 Sebastian Vettel ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 58 83.898s

Η τελική βαθμολογία στο πρωτάθλημα οδηγών

Θέση Οδηγός Αυτοκίνητο Βαθμοί
1 Max Verstappen RED BULL RACING RBPT 454
2 Charles Leclerc FERRARI 308
3 Sergio Perez RED BULL RACING RBPT 305
4 George Russell MERCEDES 275
5 Carlos Sainz FERRARI 246
6 Lewis Hamilton MERCEDES 240
7 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 122
8 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 92
9 Fernando Alonso ALPINE RENAULT 81
10 Valtteri Bottas ALFA ROMEO FERRARI 49

Η τελική βαθμολογία στο πρωτάθλημα κατασκευαστών

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 RED BULL RACING RBPT 759
2 FERRARI 554
3 MERCEDES 515
4 ALPINE RENAULT 173
5 MCLAREN MERCEDES 159
6 ALFA ROMEO FERRARI 55
7 ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 55
8 HAAS FERRARI 37
9 ALPHATAURI RBPT 35
10 WILLIAMS MERCEDES 8

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Formula 1: Τιμώντας τον Seb Vettel

F1 GP Άμπου Ντάμπι: Η τελευταία pole της χρονιάς στον Verstappen

F1 GP Άμπου Ντάμπι: Ένας αντιπροσωπευτικός επίλογος ( video)

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο carsnews  

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Yuki Tsunoda and Daniel Ricciardo to race for AlphaTauri in 2024

cars

Η Haas «κλείνει» τον πρώτο της οδηγό για το 2024

cars

Η F1 ανακοίνωσε τις πίστες που θα φιλοξενήσουν τους 6 Αγώνες Σπριντ

cars

Είναι αυτό το καλεντάρι της F1 για το 2021;

cars

F1 GP Μονακό: Στον τοίχο αλλά και στην pole ο Leclerc!

cars

GP Γαλλίας: Ταχύτερος και στο FP3 ο Verstappen

cars

Επίσημο: Για δύο χρόνια στη Ferrari o Sainz

cars

Η νέα Aston Martin AMR24 πάτησε πίστα για πρώτη φορά (vid)

cars

Formula 1: Σε πίστα μεταμορφώνεται η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

cars