CARSNEWS
F1 & RACES

F1 GP Βραζιλίας: Η πρώτη από πολλές (+video)

Το βραζιλιάνικο Grand Prix ήταν ένας από τους πιο ασυνήθιστους αγώνες της χρονιάς. Ένα πράγμα, όμως, δεν θα έπρεπε να μας παραξενεύει. Η πρώτη νίκη του George Russell.

Όλα έδειχναν ότι η στιγμή στην οποίαν ο George θα ανέβαινε στο ψηλότερο σκαλί του podium ήταν απλώς θέμα χρόνου. Μπορεί οι αγώνες στους οποίους ο Russell θα είχε μονοθέσιο ικανό για τη νίκη φέτος να ήταν ελάχιστοι. Ωστόσο, ο νεαρός Βρετανός δεν χρειάζεται και πολλές ευκαιρίες για να λάμψει.

Κάτι τέτοιο μας είχε δείξει, άλλωστε, από την αρχή της καριέρας του στην Williams. Οδηγώντας μονοθέσια τα οποία απείχαν… μίλια από τον ανταγωνισμό, κατάφερνε με εντυπωσιακή συχνότητα να πετυχαίνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Στην αρχή κυρίως στις κατατακτήριες. Έπειτα και στους αγώνες.

Το 2020 αντικαθιστώντας εσπευσμένα τον άρρωστο Hamilton στο Sakhir, είχε κυριαρχήσει, χάνοντας μόνο από ατυχία την πρώτη του νίκη. Πέρσι συνέχισε τις φανταστικές του εμφανίσεις με την Williams κάνοντας υπομονή μέχρι να φτάσει η στιγμή που θα οδηγούσε για την Mercedes.

Η ευκαιρία του δόθηκε φέτος, όμως η W13 αποδείχτηκε από τον πρώτο αγώνα της χρονιάς μη ανταγωνιστική. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει πολύ άσχημη επίδραση σε έναν νεαρό οδηγό ο οποίος δεν έχει προηγούμενη εμπειρία με κάποια μεγάλη ομάδα. Ιδίως όταν στο δεύτερο μονοθέσιο βρίσκεται ο Lewis Hamilton.

He won the Sprint on Saturday, and on Sunday he went the distance! Your newest Grand Prix winner, Mr @GeorgeRussell63!#BrazilGP #F1 pic.twitter.com/97SGdUOXig

— Formula 1 (@F1) November 13, 2022

Παρά ταύτα, ο George έβαλε το κεφάλι κάτω και ανταπεξήλθε περίφημα. Αποδείχτηκε -για φέτος τουλάχιστον- αντάξιος του Hamilton στις κατατακτήριες και ελαφρώς ανώτερος του στους αγώνες. Η Mercedes έχει κερδίσει φέτος, μία pole, ένα Sprint και ένα Grand Prix. Και στις τρεις περιπτώσεις ήταν ο Russell εκείνος που έφερε τις επιτυχίες στην ομάδα.

Ολύμπια ψυχραιμία

Στην Βραζιλία ο Russell έκανε έναν μεγάλο αγώνα. Κατάφερε την Παρασκευή να θέσει τις βάσεις για τη νίκη του επιτυγχάνοντας έναν ταχύτερο από του Hamilton γύρο στο Q3. Βέβαια, έκανε και το λάθος στην στροφή 4 που σφράγισε το εν λόγω αποτέλεσμα νωρίς. Εντούτοις είναι αμφίβολο εάν κάποιος οδηγός θα σημείωνε καλύτερο χρόνο σε εκείνο το σημείο καθώς η βροχή εντεινόταν έτσι κι αλλιώς.

There was action in Brazil from the very first lap! #BrazilGP #F1 pic.twitter.com/pMHdPX32KB

— Formula 1 (@F1) November 14, 2022

Το Σάββατο στο Sprint ο Russell οδήγησε έξοχα. Είχε μία συγκλονιστική -και απολύτως καθαρή- μονομαχία με τον Verstappen μετά τους πρώτους γύρους. Και πήρε πανάξια την νίκη και την πρώτη θέση εκκίνησης για το Grand Prix της Κυριακής.

Με την W13 να δουλεύει περίφημα στο Interlagos, παράγοντας… τόνους κάθετης δύναμης στον δεύτερο τομέα της πίστας, ο George είχε μια χρυσή ευκαιρία για την πρώτη νίκη της καριέρας του. Και δεν την άφησε να πάει χαμένη. Οδήγησε ταχύτατα, έξυπνα αλλά κυρίως ψύχραιμα.

Ακόμη και στο τέλος του αγώνα, με το πλεονέκτημά του έναντι του Hamilton να εκμηδενίζεται λόγω του Safety Car και την Mercedes να αφήνει ελεύθερους τους οδηγούς της να παλέψουν για την πρώτη θέση, ο George επέδειξε “κρύο αίμα”. Με ένα σερί ταχύτερων γύρων μετά την επανεκκίνηση εξασφάλισε ότι ο Hamilton δεν θα μπορούσε να μπει στο DRS του.

“Στην αρχή κοιτούσα πολύ στους καθρέφτες μου. Σε κάποια στιγμή, όμως, σκέφτηκα ότι πρέπει να κοιτάω μόνο μπροστά και απλώς να οδηγώ όσο πιο γρήγορα γίνεται. Πίστεψα ότι κέρδισα μόνο στον τρίτο τομέα του τελευταίου γύρου” δήλωσε ο Βρετανός. Μία έξοχη εμφάνιση για τον Russell που του έδωσε τελικά την πολυπόθητη πρώτη του νίκη.

Drama for Lewis and Max in Brazil 😱#BrazilGP #F1 pic.twitter.com/kxWTURTv8A

— Formula 1 (@F1) November 13, 2022

Και πιο πίσω το χάος

Πίσω από τον πρωτοπόρο Russell, βέβαια, υπήρξε πολύ δράμα. Αρχικά ο Ricciardo κατέστρεψε τον εξαιρετικό αγώνα του Magnussen στον πρώτο γύρο. Στην επανεκκίνηση από το SC που προκλήθηκε ήταν η σειρά των Hamilton-Verstappen να πάρουν την σκυτάλη.

Οι δύο οδηγοί ακούμπησαν στο S του Senna έπειτα από προσπάθεια του Max να προσπεράσει τον Lewis. Ο Max τιμωρήθηκε -μάλλον αυστηρά- με ποινή 5 δευτερολέπτων για μία επαφή η οποία προκλήθηκε και από τους δύο οδηγούς. Και όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι η τελευταία στις μεταξύ τους μονομαχίες.

Επαφή είχαν και οι Leclerc-Norris πριν την Ferradura έπειτα από την αρκετά αισιόδοξη προσπάθεια του Lando να κρατήσει την McLaren του στην εσωτερική της εισόδου. Ο Norris υπέστρεψε και έστειλε τον Leclerc στα προστατευτικά ελαστικά. Όμως, ο Charles κατάφερε να επανέλθει στον αγώνα.

Tension after the flag for Max and Checo 🏁#BrazilGP #F1 pic.twitter.com/hyEX5OZwa9

— Formula 1 (@F1) November 13, 2022

Τόσο εκείνος όσο και ο Verstappen είχαν πέσει στο τέλος της κατάταξης. Χάρη στο Safety Car λόγω της εγκατάλειψης του Norris, όμως, μπήκαν και πάλι στο παιχνίδι της κατάκτησης βαθμών στους τελευταίους δέκα γύρους.

Οι “μισητές” team orders

Ο Verstappen έχοντας τα soft ήταν ταχύτερος του Perez ο οποίος είχε τα medium για το τελευταίο του stint. Ο Max πέρασε μπροστά -θα το έπραττε έτσι κι αλλιώς- αλλά με την οδηγία από την ομάδα να κόψει βαθμούς από τον Leclerc για χάρη του Checo.

Όμως, πίσω από τον Leclerc βρισκόταν ο Alonso ο οποίος χθες έκανε άλλον έναν επικό αγώνα. Ο Max δεν κατάφερε να τον περάσει και παρά τις εκκλήσεις της ομάδας του να δώσει την θέση πίσω στον Checo, εκείνος παρέμεινε μπροστά του μέχρι την καρό σημαία.

Απάντησε, μάλιστα, έντονα στην ενδοεπικοινωνία λέγοντας ότι “Τα έχουμε ξαναπεί και έχω δώσει τους λόγους μου”. Μετά τον αγώνα έγινε γνωστό ότι αυτή ήταν η “πληρωμή” του Verstappen στον Perez για τις κατατακτήριες του Μονακό. Εκεί, ο Μεξικανός είχε -σύμφωνα με πηγές κοντά στην ομάδα- χτυπήσει επίτηδες στην μπαριέρα της Portier κατά το Q3 για να ανακόψει τις προσπάθειες των υπόλοιπων οδηγών. Μεταξύ αυτών και του Verstappen.

Πιστεύουμε ότι ο Max θα μπορούσε να χειριστεί πολύ καλύτερα αυτήν την κατάσταση. Το μόνο που κατάφερε -ακόμη και αν αληθεύει η ιστορία του Μονακό- ήταν να χάσει επικοινωνιακά. Από την άλλη, η Ferrari δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για κάτι τέτοιο.

Μετά την γκάφα που έκαναν την Παρασκευή με τα intermediates στον Leclerc, δίστασαν να δώσουν οδηγία στον Sainz να αφήσει τον Μονεγάσκο την Κυριακή. Δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει.

Όμως, ο χθεσινός αγώνας ανήκε στον Russell. O Βρετανός κατάφερε να πετύχει τον πρώτο μεγάλο στόχο κάθε οδηγού F1. Τη νίκη σε Grand Prix. Μία νίκη η οποία -όπως όλα δείχνουν- θα είναι η πρώτη από πολλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Marko (Red Bull): Πώς διέρρευσαν από τη FIA οι πληροφορίες για το όριο μπάτζετ;

F1 GP Βραζιλίας: Ένα απρόσμενο φαβορί ( video)

F1 GP Βραζιλίας: Ο Russell θριαμβεύει για πρώτη φορά!

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο carsnews  

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Θα δούμε την Cadillac στη Φόρμουλα 1;

cars

Formula 1: Ξεκίνησε η “silly season”

cars

Formula 1: Επιστρέφει ο Ricciardo, θα τρέχει με την AlphaTauri (video)

cars

Σπορ ηλεκτρικό με σήματα “GR” από την Toyota – Δείτε τις πρώτες εικόνες!

cars

Formula 1: Γιατί ο Φερστάπεν φοβάται ότι τα μονοθέσια του 2026 “θα είναι απαίσια”

cars

Οι πρεσβευτές της Porsche στηρίζουν το #μένουμεσπίτι (video)

cars

Ricciardo: Θα βρω τον τρόπο!

cars

Μάρκο: «Ο Χάμιλτον φταίει για την κατεστραμμένη αυτοπεποίθηση του Άλμπον»

cars

H Alfa Romeo επιβεβαίωσε τους Μπότας και Τσόου και για το 2024

cars