CARSNEWS
F1 & RACES

F1 GP ΗΠΑ: Εξαίρεση ή μία νέα τάση; (+video)

Ο Carlos Sainz πήρε την πρώτη πραγματική pole της καριέρας του σε στεγνό οδόστρωμα. Πρόκειται για την εξαίρεση στο δύσκολο για εκείνον 2022 ή μήπως γίναμε μάρτυρες μίας αλλαγής στη Ferrari;

Πριν το ξεκίνημα της φετινής σεζόν, πολλοί θεωρούσαν ότι ο Carlos Sainz Jr θα προβλημάτιζε σημαντικά τον Leclerc εντός της Ferrari. Η εξαιρετική πρώτη του σεζόν με την Scuderia -είχε τερματίσει πάνω από τον Leclerc στη βαθμολογία- είχε αφήσει πολλές υποσχέσεις.

Επιπλέον, ο Carlos είχε σταθεί αξιοπρεπώς απέναντι στον Charles στις κατατακτήριες δοκιμές του 2021. Το μεταξύ τους σκορ μπορεί να ήταν 13-9 υπέρ του Μονεγάσκου. Όμως, τα αρκετά λάθη του Leclerc είχαν αναδείξει την σταθερότητα του Sainz σε σημαντική παράμετρο για την μονομαχία των δύο οδηγών της Ferrari.

Το αισιόδοξο σενάριο για τον Sainz ήθελε τον Ισπανό να βελτιώνεται τα Σάββατα και χάρη στην πιο ψύχραιμη προσέγγισή του στους αγώνες να παίρνει βαθμολογικό προβάδισμα από νωρίς. Όμως, το σενάριο του Sainz να γίνεται team-leader στην Ferrari διαψεύστηκε ήδη από τον τρίτο αγώνα της σεζόν.

Γρήγορη αλλά δύσκολη

Η F1-75 αποδείχτηκε ταχύτατη ήδη από τις χειμερινές δοκιμές της Βαρκελώνης. Ήταν βέβαιο ότι ο Sainz θα είχε στα χέρια του ένα πολύ ισχυρό όπλο. Ένα μονοθέσιο το οποίο θα έπρεπε από νωρίς να του φέρει την πρώτη νίκη της καριέρας του. Ίσως και να τον αναδείξει σε διεκδικητή του πρωταθλήματος.

Δυστυχώς για τον Ισπανό, η φετινή Ferrari αποδείχθηκε ένα ιδιαίτερα δύσκολο αυτοκίνητο. Μπορεί να είχε μεγάλο δυναμικό, αλλά ο Carlos δεν μπορούσε να το ξεκλειδώσει. Την ίδια στιγμή, ο Leclerc έπαιρνε την μία pole μετά την άλλη. Οδηγούσε φανταστικά σε κάθε αγώνα και ήταν ο μόνος ουσιαστικός αντίπαλος για τον Max Verstappen.

Η πίεση στον Sainz ήταν μεγάλη. Και τα λάθη δεν άργησαν να έρθουν. Έπειτα από δύο άχρωμους αγώνες σε Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία, ο Carlos φάνηκε να χάνει τον έλεγχο. Οι απανωτές αστοχίες του Ισπανού σε Αυστραλία, Imola και Μαϊάμι ήταν αρκετές για να ανατρέψουν πλήρως το κλίμα εναντίον του.

It’s his third pole of the year! 👏

Join @Carlossainz55 as he secures @pirellisport Pole Position around the Circuit of the Americas#USGP #F1 pic.twitter.com/B9WMnPNy8w

— Formula 1 (@F1) October 23, 2022

Ξαφνικά, ο Sainz είχε γίνει ο επιρρεπής στο λάθος οδηγός της Scuderia. Και το ότι δεν μπορούσε να βρεθεί στο ίδιο δέκατο με τον Leclerc στα δοκιμαστικά έκανε χειρότερη την κατάσταση. Σχόλια του τύπου “βρίσκεται στην F1 λόγω του μπαμπά” ή “θέλει να γίνει πρωταθλητής με τα λεφτά της Santander” έκαναν όλο και συχνότερα την εμφάνισή τους.

Η πρώτη πραγματική pole

Βέβαια, ο Sainz είχε κάποιες εκλάμψεις στη διάρκεια της χρονιάς. Όπως οι δύο poles του σε Μεγάλη Βρετανία και Βέλγιο. Όμως η πρώτη ήρθε στο βρεγμένο υπό ειδικές συνθήκες ενώ κληρονόμησε την δεύτερη λόγω των ποινών που είχαν πάρει οι Verstappen και Leclerc.

Saturday belongs to @Carlossainz55! 💪#USGP #F1 pic.twitter.com/vFsz2wwkW1

— Formula 1 (@F1) October 22, 2022

Ακόμη και η πρώτη νίκη της καριέρας του ήρθε κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Προβληματικός αγώνας για τις Red Bull και λάθος στρατηγικής της Ferrari με τον Leclerc. Οι επικριτές του Sainz εξακολουθούσαν να θεωρούν τον Ισπανό κατώτερο των περιστάσεων.

Όμως, η pole που κατέκτησε ο Carlos στις ΗΠΑ χθες, είναι η πρώτη πραγματική φετινή του νίκη. Κατάφερε να κερδίσει στα ίσια τόσο τον Leclerc όσο και τον Verstappen. Η μεταξύ τους μάχη ήταν συγκλονιστική σε όλη τη διάρκεια του Q3.

Ο Sainz κατάφερε επιτέλους να χρησιμοποιήσει όλα τα πλεονεκτήματα του για να επικρατήσει. Είχε κατανοήσει καλύτερα όλων την ιδιαίτερη μεταχείριση που απαιτούσε η soft γόμα κατά τον γύρο προετοιμασίας. Και ήταν εκείνος που έφερνε τα ελαστικά του στην καλύτερη δυνατή κατάσταση πριν το φρενάρισμα για την πρώτη στροφή.

Η μεγάλη αναλυτική ικανότητα που διαθέτει ο Sainz τον βοήθησε να αποφύγει την υπερθέρμανση των πίσω ελαστικών στον τρίτο τομέα. Ήταν ένας από τους ελάχιστους οδηγούς που δεν πάλευε με το τιμόνι στις τελευταίες αργές στροφές της πίστας. Και ανταμείφθηκε με την πρώτη θέση εκκίνησης.

Η απειλή του Verstappen

Με τους Perez και Leclerc να ξεκινούν από τις θέσεις 9 και 12 αντίστοιχα ο Sainz έχει ήδη ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Όμως, η μεγάλη απειλή για εκείνον ξεκινάει δίπλα του και ακούει στο όνομα Max Verstappen. Επιπλέον και οι δύο Mercedes από την δεύτερη σειρά εκκίνησης καραδοκούν για ένα λάθος του Ισπανού με το σβήσιμο των κόκκινων φώτων.

Η Red Bull έχει λογικά ένα μικρό πλεονέκτημα στην διαχείριση των ελαστικών. Ιδίως σε ένα σιρκουί στο οποίο τα εμπρός ελαστικά τείνουν να φθείρονται νωρίτερα. Η λογική υπαγορεύει ότι οι γόμες που θα δούμε σήμερα θα είναι κυρίως οι medium και hard.

Και ιδίως με τα medium ο Sainz έχει κάνει εξαιρετικό stint στο FP3. Όμως και πάλι θα πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσει την εκκίνηση με κάθε τρόπο ώστε να έχει ελπίδες για νίκη. Και έπειτα να κάνει τον αγώνα της ζωής του για να κερδίσει έναν αντίπαλο τόσο δύσκολο όσο ο Max Verstappen. Θα πείσει ο Carlos ότι η χθεσινή του pole δεν ήταν απλώς η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

FIA: Προσφορά στην Red Bull σχετικά με την παραβίαση του ορίου μπάτζετ

Red Bull: Πέθανε ο Dietrich Mateschitz

F1 GP ΗΠΑ: Η pole στον Sainz!

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο carsnews  

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Χωρίς αναβαθμίσεις στην Αυστρία η Ferrari!

cars

F1 GP Μπαχρέιν – Ανάλυση: Η επιστροφή του ασώτου (+ video)

cars

Ζει ο Μίκαελ Σουμάχερ;

cars

Formula 1: Το καλεντάρι του 2025

Bury

F1 GP 70ης Επετείου: Ταχύτερος ο Hamilton στο FP2

cars

Οι πέντε καλύτερες πόλεις για να ζήσεις το 2023

cars

Στις 9 Δεκεμβρίου η αλλαγή θέσεων Rossi-Hamilton

cars

F1: Έως το 2032 στο Πρωτάθλημα το GP Ουγγαρίας

cars

James Key arrival “refreshing” as Alfa Romeo F1 must make “big step” in 2024

cars