CARSNEWS
F1 & RACES

F1 GP Μεξικού: Ο Verstappen κερδίζει τις Mercedes (+video)

Μπορεί η RB18 να ήταν το κυρίαρχο μονοθέσιο στους περισσότερους αγώνες φέτος. Όχι, όμως, στο Μεξικό. Και χρειάστηκε μία μεγάλη επίδοση του Verstappen ώστε να νικηθούν οι δύο Mercedes.

Πριν αναφερθούμε, όμως, στους λόγους που έφεραν την Mercedes για πρώτη φορά φέτος στο προσκήνιο, θα ήταν σωστό να σταθούμε στον χθεσινό poleman. Και οι δύο γύροι που έκανε ο Verstappen στο Q3 ανήκουν, αναμφίβολα, στους καλύτερους του φέτος.

Ίσως η διαφορά των τριών δέκατων του δευτερολέπτου να φαντάζει μεγάλη σε έναν γύρο μόλις 4,3 χιλιομέτρων. Δεν αντικατοπτρίζει, όμως, επακριβώς τα όσα εκτυλίχθηκαν χθες στην πίστα του Mexico City. Βλέπετε, το μεγάλο υψόμετρο και η λεία επιφάνεια του σιρκουί είχαν δημιουργήσει πολλών ειδών προβλήματα στις Red Bull ήδη από το FP1.

Τόσο ο Verstappen όσο και ο Perez δεν μπορούσαν να φέρουν τα ελαστικά τους στην ιδανική θερμοκρασία πριν από τον γρήγορο γύρο. Τις περισσότερες φορές οι δύο οδηγοί θα εγκατέλειπαν τις προσπάθειές τους από τον πρώτο τομέα, όπου θεωρητικά η Red Bull είχε το πλεονέκτημα.

Ένα πλεονέκτημα, όμως, που δεν μπορούσε να μεταφραστεί σε χρονικό κέρδος καθώς ήδη από την στροφή 3 τα μαλακά Pirelli στις RB18 βρίσκονταν πολύ μακριά από το optimum. Το δεύτερο sector ανήκε στις Ferrari την Παρασκευή και το τρίτο στις Mercedes.

Η κατάσταση βελτιώθηκε κάπως στο FP3 για τον Verstappen. Όμως, οι χρόνοι των δυο Mercedes είκοσι λεπτά πριν το τέλος έδειξαν σε όλους ότι η W13 είχε έρθει στο Μεξικό για τη νίκη. Τόσο ο Max όσο και η Red Bull έπρεπε να βρουν κάτι πολύ ιδιαίτερο για να πάρουν την pole.

Ξεκλειδώνοντας την RB18

Η ομάδα αποφάσισε να βάλει λίγο παραπάνω φτερό στα μονοθέσια της το Σάββατο. Αυτό μπορεί να μείωσε κατά τι τις, έτσι κι αλλιώς κορυφαίες, τελικές ταχύτητες των Verstappen και Perez στην μεγάλη ευθεία των pits. Όμως, τους έδωσε πολύτιμη πρόσφυση στα περάσματά τους από τον δεύτερο τομέα και κυρίως από τα Esses.

Χάρη σε αυτήν την κίνηση η Red Bull μπόρεσε να περιορίσει την ζημιά από τις Mercedes εκεί. Ουσιαστικά, ο Verstappen μπαίνοντας στο στάδιο είχε ακριβώς τον ίδιο χρόνο με τους Russell και Hamilton. Στις τέσσερις αργές τελευταίες στροφές που θυμίζουν πίστα καρτ θα κρινόταν και η pole.

Ride with @Max33Verstappen as he collects his sixth @pirellisport pole position of 2022 🚀#MexicoGP #F1 pic.twitter.com/5W0JMlasUA

— Formula 1 (@F1) October 30, 2022

Εκεί ο Max “έριξε” δύο δέκατα στους Russell και Hamilton. Η πρώτη του προσπάθεια στο Q3 ήταν εντυπωσιακή. Ακόμη πιο εντυπωσιακή, όμως, ήταν η δεύτερη, στην οποία βελτίωσε σημαντικά τον αρχικό του χρόνο. Μόνο, μία μικρή αποσταθεροποίηση στην είσοδο των Esses -την οποίαν εξουδετέρωσε αμέσως ο Ολλανδός- διατάραξε την κατά τ’ άλλα αψεγάδιαστη πορεία της RB18 με τον αριθμό 1.

Και μέσα στο στάδιο, ο Max έκανε τα πάντα να φαίνονται τόσο απλά. Η RB18 έμοιαζε κολλημένη στο έδαφος κατά τις συνεχείς αλλαγές διεύθυνσης. Ο Verstappen φαινόταν σχεδόν σαν να μην πίεζε στο σημείο εκείνο. Όμως, το χρονόμετρο είπε μία διαφορετική ιστορία. Ο Max έπαιρνε ακριβώς το 100% από το αυτοκίνητό του. Ούτε ζήτησε περισσότερο, αλλά ούτε και λιγότερο. Όπως θα περίμενε κανείς από έναν δύο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή. Έτσι, ήταν ο μόνος που έσπασε το φράγμα του 1.18 για να πάρει την έκτη -και πιο εντυπωσιακή- φετινή του pole.

Οι λόγοι που έφεραν την Mercedes μπροστά

Αντιθέτως οι οδηγοί της Mercedes δεν κατάφεραν να πάρουν το μέγιστο από την W13 στην κρίσιμη στιγμή. Ο Hamilton -που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια των κατατακτήριων κάποια μικρά προβλήματα με την οδηγησιμότητα της PU- έκανε λάθος στην πρώτη του προσπάθεια με αποτέλεσμα να ακυρωθεί ο χρόνος του.

Στην δεύτερή του προσπάθεια, ο Lewis σημείωσε χρόνο μόλις 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου αργότερο του Russell. Ίσως, χωρίς το λάθος εκείνο να μπορούσε για κάτι καλύτερο. Δύσκολα, όμως, θα έπαιρνε την pole. Και αυτό όχι μόνο λόγω Verstappen, αλλά και λόγω Russell.

The moment @Max33Verstappen become our 11th different polesitter in the last 11 trips to Mexico!#MexicoGP #F1 pic.twitter.com/FpxQze9qJ9

— Formula 1 (@F1) October 29, 2022

Ο George έδειξε ότι μπορούσε να αντλήσει λίγη παραπάνω απόδοση από την W13. Στον τελευταίο του γύρο, μάλιστα, έμπαινε στο στάδιο όντας λίγο ταχύτερος του Verstappen. Έκανε, όμως, λάθος στην είσοδο που του στέρησε την ευκαιρία για την pole.

Υπήρξαν αρκετοί παράγοντες που συνετέλεσαν στην τόσο μεγάλη άνοδο της W13. Αρχικά, ήταν οι αναβαθμίσεις που έφερε η ομάδα ήδη από το Austin. Σε αυτές προστέθηκε και μία -ελαφρώς παραλλαγμένη- έκδοση της νέας εμπρός πτέρυγας που δεν είχε χρησιμοποιηθεί στο Τέξας υπό τον φόβο ενστάσεων για τη νομιμότητά της.

Οι αναβαθμίσεις της W13 έδειξαν να λειτουργούν περίφημα. Το γερμανικό μονοθέσιο βοηθήθηκε περαιτέρω από την κατά 25% χαμηλότερη πυκνότητα αέρα στην περιοχή όπου βρίσκεται το σιρκουί. Αυτή η αλλαγή ήταν βάλσαμο για ένα αυτοκίνητο το οποίο μπορεί να παράγει υψηλή κάθετη δύναμη αλλά έχει και μεγάλη οπισθέλκουσα.

Η κάθετη ταλάντωση δεν εξαφανίστηκε τελείως. Όμως, η Mercedes δεν ήταν αναγκασμένη να ανεβάσει πολύ το πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Έτσι οι Hamilton-Russell είχαν τα καλύτερα περάσματα από τα Esses του δεύτερου τομέα. Με χαμηλότερη θερμοκρασία οδοστρώματος, μάλιστα, η W13 ήταν κυρίαρχη και στον τρίτο τομέα. Όμως, η άνοδος της θερμοκρασίας πριν τις κατατακτήριες και ο Verstappen της στέρησαν μία pole η οποία φαινόταν εντός των δυνατοτήτων της.

Η πτώση της Ferrari

Αντιθέτως, η μικρότερη πυκνότητα αέρα έδειξε να πλήττει περισσότερο από όλους την Ferrari. Κυρίως λόγω μειωμένης απόδοσης της PU. Αυτό καταδεικνύει και τις διαφορές ανάμεσα στον τρόπο που παράγουν ισχύ οι τέσσερεις μονάδες ισχύος του πρωταθλήματος. Η δύναμη της PU της Ferrari προέρχεται κυρίως από τον κινητήρα εσωτερικής καύσεως. Εκείνη της Honda υπερέχεις στο ERS και των Mercedes-Alpine βρίσκονται κάπου ανάμεσα.

Ο Leclerc αντιμετώπισε προβλήματα παρόμοια με του Hamilton και το μόνο που κατάφερε ήταν μία έβδομη θέση πίσω από τον εντυπωσιακό Bottas. Η Ferrari αρχικά παρουσιάστηκε πολύ ισχυρή στον δεύτερο τομέα. Όμως, στη Scuderia αναγκάστηκαν να “βγάλουν φτερό” για να ανεβάσουν τις τελικές ταχύτητες των δύο F1-75. Το αποτέλεσμα ήταν πολλές εντυπωσιακές πλαγιολισθήσεις των Sainz -κυρίως- και του Leclerc στα Esses. Και φυσικά, χαμένος χρόνος.

Θα πει κανείς ότι και ο Bottas έχει την ίδια PU με τον Leclerc. Όμως, φαίνεται ότι η Alfa Romeo παρά την υψηλή της οπισθέλκουσα μπορεί και παράγει αρκετή κάθετη δύναμη. Και ο Valtteri, φυσικά, οδήγησε εξαίσια σε μία πίστα η οποία ανταμείβει μία μετρημένη προσέγγιση στις εισόδους των στροφών.

Από την άλλη, ομάδες όπως οι Williams, Aston Martin και AlphaTauri ήταν στο πουθενά. Στο Μεξικό έγινε φανερή η έλλειψη downforce σε αυτά το μονοθέσια. Χαμηλό downforce παράγει και η McLaren αναλογικά με την Alpine. Όμως, ο Norris ήταν για άλλη μία φορά εκπληκτικός και πήρε κατάταξη μπροστά από τους Alonso-Ocon. Στον αγώνα, όμως, οι Alpine θα έχουν το πλεονέκτημα.

Όλα ανοιχτά για τον αγώνα

Ένας αγώνας ο οποίος έχει όλες τις προδιαγραφές για να αναδειχθεί στον πιο θεαματικό της σεζόν. Από τη μία έχουμε τον Verstappen να ξεκινάει στην pole με την RB18 η οποία παραδοσιακά τα πηγαίνει καλύτερα τις Κυριακές. Όμως, πίσω του οι δύο Mercedes απέδειξαν ότι μπορούν να διεκδικήσουν στα ίσα τη νίκη. Θα ευνοηθούν, μάλιστα, από τις θέσεις εκκίνησής τους.

Το σπριντ μέχρι την πρώτη στροφή είναι περίπου 900 μέτρα. Μία πολύ μεγάλη απόσταση που δίνει την ευκαιρία σε όσους ξεκινούν πίσω από τον poleman να ευνοηθούν από το slip-stream του. Στους έξι αγώνες που έχουν διεξαχθεί στο Μεξικό από το 2015, ο κάτοχος της pole έστριψε πρώτος στην στροφή 1 μόλις τρεις φορές.

It’s official: The Mariachi-style F1 Theme is a BOP 😍#MexicoGP #F1 pic.twitter.com/31gUYoZNEg

— Formula 1 (@F1) October 29, 2022

Οι Mercedes μπορούν να συνεργαστούν στην εκκίνηση ώστε να υποσκελίσουν τον Verstappen. Πράγμα που ,βέβαια, δεν είχαν καταφέρει πέρσι με αποτέλεσμα ο Verstappen να τους “ληστέψει” στην πρώτη στροφή. Τώρα, ο Hamilton ξεκινάει τρίτος και ο Russell δεύτερος.

Εάν κάποια από τις δύο Mercedes πάρει την εκκίνηση, τότε όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον η W13 μπορεί να φτάσει τον ρυθμό αγώνα της RB18. Τα long runs των ελεύθερων δοκιμών έδειξαν ότι μπορεί. Θα έχουμε την πρώτη φετινή νίκη της Mercedes ή μήπως ο Verstappen θα κάνει ρεκόρ με την 14η φετινή του νίκη; Και φυσικά, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και τον Sergio Perez ο οποίος θα τα δώσει όλα για μία εντός έδρας νίκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Alonso: Τα πρωταθλήματα του Verstappen έχουν μεγαλύτερη αξία από του Hamilton

F1 GP Μεξικού: Κυριαρχία Mercedes στο FP3 ( video)

F1 GP Μεξικού: Μεγάλη pole για Verstappen!

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο carsnews  

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Formula 1: “Βουίζουν” τα paddock για απομάκρυνση Χόρνερ από τη Red Bull

cars

Οι αριθμοί των νέων «παικτών» στην F1

cars

Ο Newey θεωρεί τους κανονισμούς του ’21 μία χαμένη ευκαιρία!

cars

Τελικά χωρίς θεατές το Grand Prix Τουρκίας

cars

Summer Break στην F1: Τι είναι το καλοκαιρινό διάλειμμα και πώς θεσμοθετήθηκε

cars

Formula 1: Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζει νέα πίστα

cars

F1 GP Μπαχρέιν: Πώς ο Μαξ πήρε την pole από τον Σαρλ (+video)

cars

Να πως σμπαραλιάστηκε η Pagani Zonda του Χάμιλτον! (+video)

cars

F1 GP Βελγίου: Ταχύτερος ο Verstappen στο FP2 (vids)

cars