CARSNEWS
F1 & RACES

F1 GP Στυρίας: Pole position στη βροχή για τον Hamilton (video)

Ο Lewis Hamilton επιβίωσε των πολύ δύσκολων καιρικών συνθηκών στο Σπίλμπεργκ και πανηγύρισε την τρίτη του pole position στο Red Bull Ring, φτάνοντας συνολικά τις 89!

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής επιβλήθηκε σε μία διαδικασία με συνεχείς ανατροπές, κλείνοντας τις κατατακτήριες με στιλ, σημαντική διαφορά και την pole! Δίπλα του θα εκκινήσει η Red Bull Racing του Max Verstappen.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μετά τη ματαίωση του FP3, η παύση της βροχής είχε φέρει ελπίδα πως όλα θα κυλούσαν βάσει προγράμματος. Ωστόσο, λίγο πριν την έναρξη του Q1 άρχισε πάλι να βρέχει δυνατά, με αποτέλεσμα την απόφαση της FIA να καθυστερήσει η εκκίνηση της διαδικασίας.

The weather, sadly, isn’t getting any better currently 🌧🙁#AustrianGP 🇦🇹 #F1 pic.twitter.com/dRPCedZbDF

— Formula 1 (@F1) July 11, 2020

Τελικά το πράσινο φως για «εκκίνηση» του Q1 ήρθε με καθυστέρηση 46 λεπτών, αν και τότε ακριβώς είδαμε τη βροχή να δυναμώνει εκ νέου. Και οι 20 οδηγοί παρατάχθηκαν στην έξοδο του pit lane επιδιώκοντας να γράψουν χρόνο, φοβούμενοι πως οι συνθήκες απλά θα χειροτέρευαν!

Ο Sebastian Vettel ήταν ο πρώτος που έγραψε χρόνο κι ακολούθησε, ελέω των συνθηκών, μία αρκετά ασυνήθιστη εναλλαγή στις πρώτες θέσεις. Ωστόσο, σταδιακά είδαμε τους συνήθεις πρωταγωνιστές να κερδίζουν έδαφος αλλά και πάλι, με την πίστα μούσκεμα, οι εναλλαγές ήταν πολλές.

Μάλιστα, επειδή το παράθυρο ιδανικής κατάστασης της πίστας μπορεί να είναι πολύ μικρό, είδαμε όλους τους οδηγούς να κάνουν προσπάθειες σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του Q1.

Ο μόνος που δεν σημείωσε χρόνο ήταν ο Romain Grosjean που είχε μία έξοδο με τη Haas και παρότι κατάφερε να μη κολλήσει στην αμμοπαγίδα, πλήγωσε το μονοθέσιό του.

Το ίδιο και ο Antonio Giovinazzi που λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας έχασε τον έλεγχο της Alfa Romeo στη στροφή 10 και παρά το χτύπημα στις μπαριέρες, κατάφερε να συνεχίσει.

With just under two mins to go in Q1, Giovinazzi slid off track, damaging his car. A Red Flag resulted, ending the session.#AustrianGP 🇦🇹 #F1 pic.twitter.com/itOXS6Ht2f

— Formula 1 (@F1) July 11, 2020

Ωστόσο προσωρινά, δεν μπόρεσε να επιστρέψει στα pit και πάρκαρε στην άκρη του δρόμου, προκαλώντας καθεστώς κόκκινης σημαίας. Αυτό έφερε πρόωρο φινάλε στο Q1, στο οποίο ταχύτερος ήταν ο Lewis Hamilton με χρόνο 1.18.188 και τους Max Verstappen, Lando Norris και Carlos Sainz να τον ακολουθούν.

Όσο για τη ζώνη αποκλεισμού, εκεί είχαμε εκπλήξεις αφού δεν ήταν μόνο ο πολύπειρος Kimi Raikkonen με την Alfa Romeo αλλά και ο Sergio Perez με την άκρως ανταγωνιστική φέτος Racing Point. Μαζί τους ο Nicholas Latifi με τη Williams αλλά και οι Giovinazzi-Grosjean. Για πρώτη φορά στην καριέρα του, ο George Russell περνούσε με τη Williams στο Q2.

Εκεί η βροχή άρχισε να εντείνεται στα τελευταία λεπτά, που ήταν δραματικά. Hamilton-Verstappen-Norris ήταν στην κορυφή αλλά στην ουρά έγινε χαμός. Η Ferrari έμεινε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα στις θέσεις 10 και 11, μόνο που αυτή τη φορά αποκλείστηκε ο Charles Leclerc! Μάλιστα, ο δωδέκατος Russell ήταν μόλις 8 χιλιοστά του δευτερολέπτου πίσω του!

The rain intensifies and Vettel struggles for grip #AustrianGP 🇦🇹 #F1 pic.twitter.com/K8xHNhc8dr

— Formula 1 (@F1) July 11, 2020

Μαζί τους αποκλείστηκε ο Lance Stroll με τη Racing Point που ήταν άλλα 9 χιλιοστά πιο αργός, ο Daniil Kvyat με την AlphaTauri και ο Kevin Magnussen με τη Haas.

Έτσι στο Q3 βρέθηκαν οι δύο Mercedes, οι δύο Red Bull, οι δύο McLaren, οι δύο Renault, η AlphaTauri του Pierre Gasly και η Ferrari του Vettel.

🚥 Q3 GREEN LIGHT 🚥

Time for the top 10 shootout 🍿 #AustrianGP 🇦🇹 #F1 pic.twitter.com/iJmykKdPbl

— Formula 1 (@F1) July 11, 2020

Στην πρώτη ζαριά στο κυνήγι της pole position, o Verstappen δεν είχε αντίπαλο, ήταν ο μόνος που χρειάστηκε 81 δευτερόλεπτα για το γύρο – συγκεκριμένα σταμάτησε τα χρονόμετρα στο 1.21.800, με τον Hamilton 0.265 πιο αργό.

Στην επόμενη προσπάθειά του ο Ολλανδός κατέβηκε στο 1.21.570, ο Hamilton απάντησε άμεσα, με επίδοση 1.21.272 αλλά ο Bottas εκτόπισε αμφότερους ολοκληρώνοντας το γύρο στο Red Bull Ring με χρόνο 1.21.036.

Το roller-coaster συνεχίστηκε με τον Hamilton να κατεβαίνει στο 1.20.649, τον Verstappen να απαντά, με χρόνο 1.20.489 και τον πρωταθλητή να βρίσκει κι άλλη ταχύτητα, με επίδοση στο 1.19.701.

weeeeeeee #F1 #AustrianGP #Verstappen pic.twitter.com/K6xC50mhvS

— Mattzel89 (@Mattzel89) July 11, 2020

Και σαν κερασάκι στην τούρτα, έκανε το 1.19.273 την ώρα που ο Verstappen έκανε τετ α κε! Έτσι ο οδηγός της Mercedes πήρε την pole με την εντυπωσιακή διαφορά των 1.2 δευτερολέπτων!

Lewis Hamilton’s 89th career pole was masterly #AustrianGP 🇦🇹 #F1 pic.twitter.com/nQGItrYXX5

— Formula 1 (@F1) July 11, 2020

Η Red Bull του Verstappen θα παραταχθεί δίπλα του στην πρώτη σειρά του grid, με τη McLaren του Sainz και τη Mercedes του Bottas στη δεύτερη. Πίσω τους θα είναι η Renault του Esteban Ocon αλλά όχι η McLaren του Lando Norris αφού κουβαλάει ποινή 3 θέσεων στο grid, άρα θα πέσει ένατος.

Αναλυτικά η κατάταξη:

Διαβάστε επίσης:

To F1 Vlog της πρεμιέρας της Αυστρίας

Η F1 ανακοίνωσε Grand Prix σε Μουτζέλο και Σότσι!

Η «μάχη» του Vettel με τη Ferrari SF1000 (video)

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Red Bull’s unexpected 2024 F1 threat

cars

F1 GP Τοσκάνης: Χάος, διακοπές και… νίκη Hamilton!

cars

Σειρά της Racing Point να βγάλει προσωπικό σε υποχρεωτική άδεια

cars

Τρομακτικό ατύχημα στη Formula 1 – Πήρε φωτιά το μονοθέσιο, διακόπηκε ο αγώνας

cars

Το NBA «πατάει γκάζι» με τη Formula 1

cars

F1 GP Μεξικού: Ταχύτερος για 1 δέκατο ο Hamilton FP1

cars

F1: Έτοιμοι για αποζημιώσεις στο Σίλβερστον

cars

Οι αθλητικές μεταδόσεις 26/8/2023 – Η πρεμιέρα της Εθνικής στο Μουντομπάσκετ

cars

To πρόγραμμα του Grand Prix Κατάρ της F1 αυτό το τριήμερο

cars