CARSNEWS
F1 & RACES

F1 GP Τουρκίας: 1-2 η Red Bull στο FP1

Max Verstappen και Alex Albon έκαναν το 1-2 στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών του Grand Prix Τουρκίας.

Σε μία σεζόν όπου συνήθως οι Παρασκευές ανήκουν στη Mercedes, οι οδηγοί της Red Bull Racing κινήθηκαν ταχύτερα όλων, σε μία περίοδο που όμως δεν ήταν αντιπροσωπευτική, λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος στο Istanbul Park.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η πίστα της Κωνσταντινούπολης φιλοξενεί τον δέκατο-τέταρτο γύρο του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1. Υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς με ηλιοφάνεια αλλά χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτή του αέρα ήταν στους 14 βαθμούς Κελσίου ενώ εκείνη του οδοστρώματος στους 18.

Όμως με το οδόστρωμα να είναι μόλις δέκα ημερών και τους οργανωτές του αγώνα να το βρέχουν το πρωί, η πίστα ήταν νωπή σε πολλά σημεία και γενικά υπήρχε τόση απουσία πρόσφυσης που το πρώτο σχόλιο του Max Verstappen όταν βγήκε στην πίστα με την RB16 να φέρει πιεζοηλεκτρικούς αισθητήρες, ήταν πως ένιωσε λες και οδηγούσε σε πάγο!

RED FLAG: The session is halted early in FP1

A loose bollard has caused a safety issue, which is being addressed now 👀#TurkishGP 🇹🇷 #F1 pic.twitter.com/3KbAWKeIyf

— Formula 1 (@F1) November 13, 2020

Με τη συμπλήρωση πέντε λεπτών είχαμε καθεστώς κόκκινης σημαίας, για να επιδιορθωθεί το πρόβλημα με το bollard της εισόδου του pit lane το οποίο αποκολλήθηκε. Όπως συμβαίνει πάντα στις ελεύθερες δοκιμές, το χρονόμετρο συνέχισε να τρέχει ενώ είχαμε ξανά πράσινη σημαία, ένα δεκάλεπτο αργότερα.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στα μισά της διαδικασίας για να δούμε μία… κανονικότητα στους χρόνους, με τους Max Verstappen, Valtteri Bottas, Charles Leclerc να κινούνται σε παραπλήσιους ρυθμούς, με χρόνους στο 1.42 και το 1.43.

Just past the halfway stage in FP1 and the drivers are still having issues with grip

Pierre Gasly goes for a spin – but it looks cool from the heli cam 🚁📸#TurkishGP 🇹🇷 #F1 pic.twitter.com/myHi6BH9Cc

— Formula 1 (@F1) November 13, 2020

Κάπου εκεί ο Pierre Gasly έκανε ένα εντυπωσιακό τετ α κε δίχως συνέπειες στη στροφή 1 ενώ η McLaren καλούσε τον Carlos Sainz στα pit, έχοντας δει μέσω τηλεμετρίας κάποια ανησυχητικά στοιχεία στην υβριδική μηχανή της Renault.

Είναι ενδεικτικό πως σε εκείνο το σημείο, οι χρόνοι ήταν 18 δευτερόλεπτα πάνω από το χρόνο της pole του 2011. Όταν οι προσομοιώσεις της Mercedes έλεγαν πως θα έπρεπε να είναι 4 δευτερόλεπτα κάτω!

Με τη συμπλήρωση μίας ώρας ο Bottas κατέβηκε τρία δευτερόλεπτα, στο 1.38.915 ενώ στιγμές μετά, είχαμε καθεστώς εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας. Υπεύθυνος ήταν ο Sainz που είχε επιστρέψει στην πίστα αλλά αναγκάστηκε να παρκάρει τη McLaren του στην άκρη του δρόμου, παραπονούμενος για απώλεια της ηλεκτρονικής υποβοήθησης του τιμονιού.

Ο Verstappen ανέκτησε τα ηνία με επίδοση στο 1.37.151, σε ένα σημείο που οι καλύτεροι χρόνοι γίνονταν με τα ελαστικά σκληρής γόμας. Και οι επόμενοι που πέρασαν στην κορυφή, ήταν οι οδηγοί της Ferrari, ενδεικτικό του γεγονότος πως σταδιακά στην πίστα στρωνόταν το απαιτούμενο λάστιχο.

A late spin for Valtteri Bottas as we enter the closing minutes of FP1 🥴

The Finn is P9 on the timesheets #TurkishGP 🇹🇷 #F1 pic.twitter.com/4ZaRVtMwOP

— Formula 1 (@F1) November 13, 2020

Οι πιρουέτες συνεχίζονταν, με τον Bottas στη στροφή 9, τον Daniil Kvyat στη στροφή 12, τον Nicholas Latifi να τους μιμείται, την ώρα που το φινάλε ανήκε στους «ταύρους».

Ο Verstappen κατέβηκε στο 1.35.077 εκτοπίζοντας από την κορυφή τον teammate του, Alex Albon που είχε προσωρινά βρεθεί εκεί, με τις Ferrari και AlphaTauri να εναλλάσσονται στις επόμενες θέσεις. Από το Top-6, μόνο οι Gasly και Kvyat είχαν τη μέση γόμα.

Όσο για τις Mercedes, o Bottas ήταν ένατος ενώ ο Lewis Hamilton που την Κυριακή μπορεί να κατακτήσει και μαθηματικά τον έβδομο παγκόσμιο τίτλο του, ήταν μόλις δέκατος-πέμπτος.

Αναλυτικά η κατάταξη:

turkey-2020-rd14-fp1-times-a1000short

Διαβάστε επίσης:

F1 Vlog για όσα έγιναν στο GP Εμίλια Ρομάνια (video)

O No1 μηχανικός του Hamilton μιλάει αποκλειστικά στο carsnews

O Αγωνιστικός Διευθυντής της Mercedes F1, Ron Meadows, αποκλειστικά στο carsnews!

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Mercedes: Στις χειμερινές του Μπαχρέιν θα γνωρίζουμε

cars

F1-GP Ιαπωνίας: Προεπισκόπηση και ωράρια

cars

Οι ομάδες της F1 συμφώνησαν σε σημαντικές αλλαγές κανονισμών

cars

Έσπασε τα χρονόμετρα ο Σάινθ στη 2η ημέρα δοκιμών στο Μπαχρέιν

cars

Η AlphaTauri μετονομάστηκε σε RB ενόψει της νέας σεζόν

cars

F1 – The Official Home of Formula 1® Racing

cars

F1: H Alpine υποδέχεται το 2024 με διπλή παρουσίαση – Super Sport FM | Η κορυφαία παγκύπρια αθλητική συχνότητα

cars

Λεκλέρ: ‘Είναι ωραίο που επιστρέψαμε, αν μπορέσουμε θα δυσκολέψουμε τη Red Bull’

cars

Βάθρο εκατομμυρίων για τη McLaren

cars