CARSNEWS
NEW MODELS

Fiat Centoventi Concept. Ο εκδημοκρατισμός του εξηλεκτρισμού!

Αυτό που είχε κυκλοφορήσει πριν από λίγο καιρό ως φήμη, επιβεβαιώνεται με το που άνοιξαν οι πόρτες της έκθεσης της Γενεύης. Η Fiat όχι μόνο έχει παρουσία στην ελβετική πόλη, αλλά εκπλήσσει το κοινό με ένα πρωτότυπο που ξαφνιάζει ευχάριστα σε πολλά επίπεδα. Πριν επεκταθούμε στο πώς και το γιατί, ας δούμε για ποιο πράγμα μιλάμε: αυτό είναι λοιπόν το Fiat Centoventi Concept – το πρωτότυπο που θέλει να προσφέρει ηλεκτρική κινητικότητα στις μάζες.

Πρώτα απ’ όλα, το concept έχει “βαφτιστεί” προς τιμήν της 120η επετείου της ιταλικής εταιρίας, ενώ σχεδιαστικά, μπορεί να περιγραφεί μονολεκτικά ως “χαριτωμένο”. Τα στοιχεία από το Panda (και όχι μόνο) είναι κάτι παραπάνω από εμφανή στο αμάξωμα των 3.68 μέτρων και είναι απόλυτα λογικό, καθώς το Centoventi Concept θα μπορούσε να αποτελεί τον προάγγελο της επόμενης γενιάς του Panda. Η Fiat δεν αναφέρει κάτι τέτοιο ξεκάθαρα, αλλά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, δήλωσε ότι το πρωτότυπο αναπαριστά την “ηλεκτρική κινητικότητα όπως μόνο η Fiat μπορεί”, συμπληρώνοντας ότι η έκδοση παραγωγής, όποτε αυτή λανσαριστεί, θα είναι “το λιγότερο ακριβό ηλεκτρικό μοντέλο στην αγορά”.

Όλα αυτά όμως δεν φέρνουν κάποια καινοτομία στο “παιχνίδι”. Η καινοτομία έρχεται από το γεγονός ότι το Centoventi Concept είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να διευκολύνει την παραμετροποίηση και την αναβάθμιση του! Μάλιστα, εξυψώνει αυτή την ιδέα σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα: στην βασική του μορφή, το Centoventi έχει αυτονομία 100 χιλιομέτρων – αξιοπρεπή για τις αστικές μετακινήσεις. Υπάρχει όμως η δυνατότητα επέκτασής της με έως και 4 μπαταρίες, τις οποίες ο ιδιοκτήτης όχι μόνο μπορεί να νοικιάσει ή να αγοράσει, αλλά μπορεί να τοποθετήσει και μόνος του. Το Centoventi βασίζεται στη λογική του “plug-and-play”, οπότε η πρώτη επιλογή, είναι η προσθήκη μίας μπαταρίας κάτω από το κάθισμα του οδηγού. Αν αυτή δεν αρκεί, υπάρχει χώρος για 3 επιπλέον στο πάτωμα του οχήματος, με την Fiat να αναφέρει ότι η τοποθέτηση τους σε ένα συνεργείο δεν διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά! Έτσι, ένα αυτοκίνητο με εμβέλεια 100 χιλιομέτρων, μετατρέπεται σε ένα που διανύει 500 χιλιόμετρα ανάμεσα στις φορτίσεις! Φορτίσεις για τις οποίες δεν χρειάζεται να κουβαλάς καλώδια καθώς το Centoventi τα κρύβει σε έναν χώρο κάτω από το παρμπρίζ!

Η παραμετροποίηση όμως, επεκτείνεται και στο αμάξωμα ή ακόμα και στο εσωτερικό. Προφυλακτήρες, ζάντες και αξεσουάρ μπορούν να προστεθούν ή να αφαιρεθούν με το λεγόμενο “4U” πρόγραμμα ενώ το ίδιο ισχύει και στην καμπίνα, όπου υπάρχουν θέσεις στις οποίες μπορούν να τοποθετηθούν διάφορα πράγματα όπως καλύτερο ηχοσύστημα, επιπλέον αποθηκευτικοί χώροι, μαξιλαράκια κ.ο.κ. “Οι ιδιοκτήτες δεν χρειάζεται να περιμένουν για ειδικές εκδόσεις ή facelifts καθώς μπορούν να αλλάξουν τα αυτοκίνητα τους οποιαδήποτε ημέρα επιθυμούν”, δηλώνει χαρακτηριστικά η Fiat. Η εταιρία σημειώνει ότι μόνο οι αλλαγές στους προφυλακτήρες, την οροφή, τον πίνακα οργάνων και τις μπαταρίες πρέπει να γίνονται σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία. Όλα τα υπόλοιπα, αγοράζονται και τοποθετούνται από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη!

Το Centoventi concept λοιπόν, δεν αποτελεί προπομπό μόνο ενός οχήματος, αλλά ενός ολόκληρου επιχειρηματικού μοντέλου. Αρκεί να περάσει στην παραγωγή σε λογική τιμή και με όλες τις ομολογουμένως έξυπνες ιδέες του πρωτότυπου! Πότε θα γίνει αυτό; Άγνωστο…

Related Articles

Audi. Εξαιρετικά τα αποτελέσματά της στη Formula E

cars

Το Project C θα είναι μια συλλεκτική έκδοση του Hyundai i30 N

cars

To επαναστατικό τιμόνι της Volvo σού επιτρεπεί να διαλέξεις την πλευρά που θα οδηγήσεις

cars

Με manual κιβώτιο και πίσω κίνηση οι νέες BMW Μ3/Μ4

cars

Η σπανιότερη Ferrari F40 είναι σε πράσινο χρώμα!

cars

Ο Maurizio Arrivabene αποχωρεί από την ηγεσία της Scuderia Ferrari.

cars

Εδώ μπορείτε να δείτε live το δεύτερο virtual γκραν πρι της Formula 1!

cars

Abarth. Γνήσιος σκορπιός

cars

Το υβριδικό σύστημα της νέας Toyota Corolla Cross (βίντεο)

cars