CARSNEWS
AUTONEWS

Ford. Φροντίζει για την ασφάλεια όλων

Κάθε χρόνο χιλιάδες ατυχήματα προκαλούνται εξαιτίας του ανοίγματος μιας πόρτας αυτοκινήτου από την πλευρά που διέρχεται ένα δίκυκλο. Το αιφνίδιο άνοιγμα θυρών επιφέρει το σοβαρό ή μοιραίο τραυματισμό 60 αναβατών κάθε χρόνο μόνο στη Μ. Βρετανία, ενώ στη Γερμανία ήταν η αιτία για περίπου 3.500 ατυχήματα κατά τη διάρκεια του 2018. Το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να κυκλοφορούν στην πόλη με ποδήλατο ή ηλεκτρικό πατίνι. Για να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω καταστάσεις, η Ford ανέπτυξε μία τεχνολογία που μελλοντικά θα συμβάλλει στην αποφυγή ατυχημάτων με ευάλωτους χρήστες των δρόμων, μεταξύ των οποίων και οι αναβάτες μοτοσικλετών.

Το Exit Warning εκδίδει οπτικές και ακουστικές προειδοποιήσεις για αναβάτες και επιβάτες οχημάτων, όταν ανιχνεύει ότι το άνοιγμα της πόρτας ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου μπορεί να προκαλέσει ατύχημα. Επίσης θα μπορεί να αποτρέπει το άνοιγμα της πόρτας του αυτοκινήτου από την πλευρά διερχόμενου δικύκλου. Τα οχήματα της Ford ήδη διαθέτουν αισθητήρες και τεχνολογίες που μπορούν αυτόματα να ανιχνεύσουν δικυκλιστές και να φρενάρουν, προειδοποιώντας τους οδηγούς για διερχόμενους χρήστες του δρόμου στα τυφλά σημεία τους. Χρησιμοποιώντας τους υπάρχοντες αισθητήρες, το Exit Warning διαβάζει και αναλύει τις κινήσεις  των χρηστών του δρόμου – είτε πρόκειται για ποδηλάτες είτε για χρήστες ηλεκτρικών πατινιών – που πλησιάζουν από την αριστερή ή τη δεξιά πλευρά.

Εάν το σύστημα ανιχνεύσει ότι το άνοιγμα μιας πόρτας μπορεί να προκαλέσει ατύχημα, ενεργοποιείται μία ηχητική προειδοποίηση για τον οδηγό ή τον επιβάτη προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος. Φωτεινές, κόκκινες λυχνίες LED στον εξωτερικό καθρέπτη αρχίζουν να αναβοσβήνουν ως οπτική προειδοποίηση για τους αναβάτες, ενώ μία σειρά κόκκινων λυχνιών LED κατά μήκος της εσωτερικής επένδυσης της πόρτας – που γίνεται ορατή όταν η πόρτα ανοίγει – λειτουργεί ως πρόσθετη προειδοποίηση.  Οι μηχανικοί δοκιμάζουν επίσης ένα νέο μηχανισμό για την πόρτα του αυτοκινήτου που την εμποδίζει να ανοίξει τελείως, μέχρις ότου το σύστημα Exit Warning αποφασίσει ότι ο αναβάτης έχει απομακρυνθεί με ασφάλεια από το σημείο. Ο κάτοχος του οχήματος θα μπορεί μηχανικά να παρακάμπτει αυτή τη λειτουργία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Μετά από εσωτερικές δοκιμές της Ford με οδηγούς και ποδηλάτες, οι μηχανικοί θα πραγματοποιήσουν συμβουλευτικές συνεδρίες με πελάτες τους προσεχείς μήνες. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η τεχνολογία υποστηρίζει τους χρήστες των δρόμων σε διαφορετικές αγορές, λαμβάνοντας υπόψη δεξιοτίμονα (RHD) και αριστεροτίμονα (LHD) οχήματα καθώς και διαφορετικές μορφές δρόμων και λωρίδων κυκλοφορίας. Η καμπάνια “Share The Road” της Ford επιδιώκει να καλλιεργήσει την αρμονική συνύπαρξη ανάμεσα στους χρήστες των δρόμων υπογραμμίζοντας την πεποίθηση της εταιρείας ότι προσφέροντας τη δυνατότητα σε περισσότερους δικυκλιστές να κινούνται με ασφάλεια, κυρίως στις μικρές διαδρομές, αποβαίνει προς όφελος όλων.

Η εταιρεία έχει δημιουργήσει επίσης μία βραβευμένη εμπειρία εικονικής πραγματικότητας ώστε οδηγοί και δικυκλιστές να μπορούν να κατανοούν καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αμφότεροι στο δρόμο. Με το “WheelSwap”, οι οδηγοί και οι ποδηλάτες αντιλαμβάνονται πως η απερίσκεπτη οδήγηση μπορεί να είναι τουλάχιστον σοκαριστική – και πιθανόν ολέθρια – για όσους κυκλοφορούν στο δρόμο. Μετά τη διεξαγωγή των πρώτων ερευνών, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες που βίωσαν την εμπειρία “WheelSwap” δήλωσαν διατεθειμένοι να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους στο δρόμο.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Volvo. Συνεχίζει την ανοδική της πορεία

cars

Αποκαλύπτονται σιγά-σιγά οι λεπτομέρειες για το νέο Mazda3 Turbo.

cars

Αυτό είναι το ταχύτερο πέρασμα στην ιστορία των Top Fuel: 0-544 km/h σε 3,659 sec!

cars

Skoda: Στα σκαριά το Karoq RS

cars

Audi. Δίνει έμφαση και εκσυγχρονίζει τις After Sales υπηρεσίες της

cars

Porsche 718 Cayman και Boxster GTS 4.0. Άτιμη ατμόσφαιρα…

cars

ID.3 1ST Edition. Διαθέσιμο και στη χώρα μας

cars

Η Tesla έγινε η πολυτιμότερη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία στην ιστορία!

cars

Volvo. Πρωτοβουλία ουσιαστικής ασφάλειας

cars