CARSNEWS
AUTONEWS

Formula 1: Ο Μαξ Φερστάπεν πήρε την pole position στο Grand Prix της Αυστραλίας

Την κυριαρχία της Red Bull επιβεβαίωσε ο Μαξ Φερστάπεν στην Αυστραλία, εξασφαλίζοντας την pole position στον τρίτο αγώνα της χρονιάς για τη Formula 1.  Δίπλα του στην πρώτη σειρά θα έχει τον Τζορτζ Ράσελ, με τη Mercedes-AMG να εμφανίζεται πολύ δυνατή στη Μελβούρνη, καθώς ο Λούις Χάμιλτον ήταν 3ος και άφησε στην 4η θέση τον Φερνάντο Αλόνσο με την Aston Martin. Οι Ferrarri έμειναν στις θέσεις 5 και 7, με τον Κάρλος Σάινθ μπροστά από τον Σαρλ Λεκλέρ. Ο Σέρχιο Πέρεζ είχε έξοδο στο Q1 και θα εκκινήσει από την τελευταία θέση.

Η έξοδος του Πέρεζ

Οι κατατακτήριες στο Αλμπερτ Παρκ ξεκίνησαν κάτω από τα βαριά γκρίζα σύννεφα του αυστραλιανού ουρανού και με την πιθανότητα βροχής να βρίσκεται στο 90%. Ωστόσο, στο ξεκίνημα του πρώτου σκέλους η πίστα ήταν στεγνή και έτσι οι οδηγοί βγήκαν από τα γκαράζ με σλικ ελαστικά στα μονοθέσιά τους.

Περιέργως, δεν υπήρχε μεγάλη βιασύνη από όλους τους οδηγούς και στα πρώτα λεπτά δεν ήταν πολλά τα μονοθέσια στην πίστα. Όταν μάλιστα βγήκε η κόκκινη σημαία και η διαδικασία διακόπηκε, λόγω της εξόδου του Σέρχιο Πέρεζ στην αμμοπαγίδα, είχαν περάσει λίγο πάνω από 6 λεπτά και είχαν πάρει χρόνο μόνο 9 οδηγοί. Για τον Πέρεζ πάντως, που φαίνεται ότι είχε πρόβλημα με τα φρένα, όλα τελείωσαν εκεί και ο οδηγός της Red Bull θα εκκινήσει τον αγώνα της Κυριακής από την τελευταία θέση.

Μετά την ολιγόλεπτη διακοπή, για να απομακρυνθεί το ακινητοποιημένο μονοθέσιο, η περίοδος συνεχίστηκε κανονικά. Η κατάσταση της πίστας βελτιωνόταν σε κάθε πέραμα και οι χρόνοι έπεφταν γύρο με το γύρο. Δεν ήταν έκπληξη φυσικά ότι ο Μαξ Φερστάπεν ήταν ταχύτερος και ανέβηκε στην κορυφή της κατάταξης. Ο Λούις Χάμιλτον βρήκε έναν καλό χρόνο στα τελευταία δευτερόλεπτα και ανέβηκε 2ος, μπροστά από τον Φερνάντο Αλόνσο.

Η απογοήτευση για τους χιλιάδες Αυστραλούς στις εξέδρες ήταν ότι ο Όσκαρ Πιάστρι δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από τη 16η θέση και αποκλείστηκε από τη συνέχεια. Μαζί του, εκτός Q2 έμειναν οι Γκουάνγιου Ζου, Λόγκαν Σάρτζεντ, Βάλτερι Μπότας και φυσικά ο Σέρχιο Πέρεζ.

Η πίεση του Αλόνσο και η Ferrari

Η βροχή δεν ήρθε ούτε στο δεύτερο σκέλος των κατατακτήριων και η πίστα παρέμεινε στεγνή, επομένως οι οδηγοί συνέχισαν τις προσπάθειές τους με τα σλικ ελαστικά. Όπως και στο Q1, ο Μαξ Φερστάπεν ήταν εκείνος που σημείωσε τον καλύτερο χρόνο, με τον Αλόνσο όμως αυτήν τη φορά να βρίσκεται πολύ κοντά του, καθώς η διαφορά τους να είναι μικρότερη από 1 δέκατο του δευτερολέπτου. Ο Φερστάπεν αργότερα βελτίωσε το χρόνο του και ανέβασε αυτήν τη διαφορά σε λίγο πάνω από 2 δέκατα του δευτερολέπτου.

Ταχύτητα έδειξε και η Ferrari, με τον Σαρλ Λεκλέρ να γράφει τον 3ο χρόνο και τον Κάρλος Σάινθ να είναι 4ος, ενώ εντυπωσίασε για μία ακόμα φορά σε κατατακτήριες ο Νίκο Χούλκενμπεργκ με τη Haas, που είδε το όνομά του στην 5η θέση, μπροστά από τον Ράσελ.

Η μάχη για την είσοδο στην τελική 10άδα ήταν πολύ σκληρή και οι θέσεις κρίθηκαν στα χιλιοστά του δευτερολέπτου. Οριακά πέρασε στο Q3 o Άλεξ Άλμπον με τη Williams, που μόλις για 7 χιλιοστά άφησε εκτός «τελικού» τον Εστεμπάν Οκόν της Alpine. Μαζί με τον Γάλλο, εκτός συνέχειας έμειναν οι Γιούκι Τσουνόντα, Λάντο Νόρις, Κέβιν Μάγκνουσεν και Νικ ντε Βρις.

Η δύναμη του πρωταθλητή

Όσο η βροχή δεν αποφάσιζε να ξεκινήσει πάνω από την πίστα, τα μονοθέσια βγήκαν αμέσως από τα γκαράζ τους για να εκμεταλλευτούν τη στεγνή άσφαλτο. Η πρώτη προσπάθεια των οδηγών θα μπορούσε να αποδειχτεί καθοριστική και έπρεπε να την κάνουν να μετρήσει. Και αυτός που τα κατάφερε καλύτερα ήταν ο Λούις Χάμιλτον, ο οποίος ήταν 32 χιλιοστά του δευτερολέπτου ταχύτερος από τον Φερνάντο Αλόνσο, με τον Τζορτζ Ράσελ να ακολουθεί από κοντά.

Ο Φερστάπεν όμως έκανε και δεύτερο γρήγορο γύρο, με το ίδιο σετ ελαστικών, και ξαναπήρε την πρώτη θέση, μόλις 9 χιλιοστά μπροστά από τον Χάμιλτον. Οι διαφορές ήταν απίστευτα μικρές, με τους τέσσερις πρώτους να χωρίζονται από μόλις 1 δέκατο του δευτερολέπτου.

Οι οδηγοί αμέσως επέστρεψαν στα γκαράζ τους και έβαλαν φρέσκα μαλακά ελαστικά για να προλάβουν να κάνουν άλλη μία προσπάθεια πριν από τη βροχή. Εκεί, με έναν εκπληκτικό τελευταίο γύρο, ο Μαξ Φερστάπεν έκοψε τις ελπίδες των υπολοίπων και εξασφάλισε την pole position. Οι δύο Mercedes όμως έκλεψαν την παράσταση, με τον Τζορτζ Ράσελ να παίρνει τη 2η θέση και να ξεκινά από την πρώτη σειρά και τον Λούις Χάμιλτον να είναι 3ος και να αφήνει στην 4η θέση τον Φερνάντο Αλόνσο. Ακολούθησαν οι Σάινθ, Στρολ, Λεκλέρ, Άλμπον, Γκασλί και Χούλκεννμπεργκ.

Ο αγώνας της Κυριακής θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί.

Related Articles

Η Ford καθησυχάζει: ο V8 δεν κινδυνεύει!

cars

Hyundai Elantra N Line. Με σπορ πινελιές και 201 ίππους!

cars

Γιάννης Κότσιρας: «Δεν άντεξα καμία απώλεια αλλά όταν έφυγε ο Μαχαιρίτσας, κατέρρευσα»

Bury

Fiat 500. Η αρχή του εξηλεκτρισμού της Fiat

cars

Τρομακτικό βίντεο από φονικό τροχαίο με supercars

cars

Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια του Ιράν – Εξομαλύνεται η κατάσταση στις αερομεταφορές

Bury

Hyundai και Ineos συνεργάζονται στο υδρογόνο.

cars

Ford Mustang. Δημοφιλέστατη

cars

Honda: 70 χρόνια και 400 εκατομμύρια μοτοσυκλέτες μετά, συνεχίζει ακάθεκτη!

cars