CARSNEWS
F1 & RACES

GP Μπαχρέιν: Υπήρξε κι αγωνιστική δράση, νικητής ξανά ο Hamilton

Σε έναν αγώνα που επισκιάστηκε από το τρομακτικό ατύχημα από το οποίο ο βγήκε από θαύμα ζωντανός ο Romain Grosjean, ο Lewis Hamilton κατέκτησε μία ακόμα νίκη.

Ο Βρετανός δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο του αγώνα και πέτυχε την 95η νίκη της καριέρας του στο μαγικό κόσμο της Formula 1, με τους δύο οδηγούς της Red Bull Racing να συμπληρώνουν το βάθρο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το Σακχίρ υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς με θερμοκρασία αέρα στους 25 βαθμούς Κελσίου ενώ αυτή του οδοστρώματος ήταν στους 28.

Οι Mercedes είχαν κάνει το ενδέκατο φετινό lock out, με τον Hamilton στην pole για 98η φορά και τους δύο ταύρους να παρατάσσονται στη δεύτερη σειρά της εκκίνησης, ενώ η Racing Point του Sergio Perez και η Renault του Daniel Ricciardo την τρίτη.

Το grid του Gulf Air Bahrain Grand Prix!#F1 #BahrainGP pic.twitter.com/IWraMegL8e

— SeitanF1 (@PanosSeitanidis) November 29, 2020

Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα ο Valtteri Bottas έκανε πολύ κακή εκκίνηση, χάνοντας θέσεις, υπήρχαν μικροπεπαφές, όμως σύντομα η προσοχή στράφηκε αλλού.

Στις μάχες των πίσω θέσεων, ο Grosjean έχασε τον έλεγχο της Haas και έπεσε με περισσότερα από 200 χιλιόμετρα/ώρα στις μπαριέρες. Το μονοθέσιό του κόπηκε στη μέση και τυλίχθηκε στις φλόγες, προκαλώντας σοκ.

pic.twitter.com/8T2JmlqaaQ

— Mattzel89 (@Mattzel89) November 29, 2020

Χάρη στην προηγμένη τεχνολογία ασφαλείας, το σύστημα halo και τις πυρίμαχες στολές, ο Γάλλος κατάφερε να βγει ζωντανός από τα φλεγόμενα συντρίμμια, σε ένα σκηνικό που θύμιζε ταινία του κινηματογράφου.

Μετά το αρχικό σοκ κι αφού επιβεβαιώθηκε πως ο 34χρονος είχε αποφύγει τα χειρότερα (είχε περιορισμένα εγκαύματα στα χέρια και τους αστραγάλους), άρχισαν οι διαδικασίες αποκατάστασης της ζημιάς στις μπαριέρες.

Work to repair the barrier is continuing #BahrainGP 🇧🇭 #F1 pic.twitter.com/LqA9ErafqW

— Formula 1 (@F1) November 29, 2020

Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι επικίνδυνος. Ακόμα & σήμερα. Ο Rossi το θυμήθηκε στην Αυστρία, ο Grosjean δεν θα το ξεχάσει ποτέ μετά το αποψινό. Κάθε φορά που πας να σχολιάσεις αρνητικά όσους ρισκάρουν τη ζωή τους κυνηγώντας τη νίκη, να θυμάσαι αυτές τις εικόνες. pic.twitter.com/UZ1DrJTAiU

— SeitanF1 (@PanosSeitanidis) November 29, 2020

Ο αγώνα επανεκκίνησε μετά από μιάμιση ώρα, με κανονική εκκίνηση στο grid, βάσει της κατάταξης που υπήρχε στη δεύτερη γραμμή του safety car κατά το χάος του πρώτου γύρου.

LAP 3/57

We’re racing again! #BahrainGP 🇧🇭 #F1 pic.twitter.com/1blW4EqmoP

— Formula 1 (@F1) November 29, 2020

Με τον Hamilton στην pole ξανά και αυτή τη φορά τον Verstappen δίπλα του, τους Perez-Bottas στη δεύτερη σειρά και τους Albon-Ricciardo στην τρίτη.

The moment Stroll’s world got turned upside down 👀#BahrainGP 🇧🇭 #F1 pic.twitter.com/LZkf9WqjPt

— Formula 1 (@F1) November 29, 2020

Όμως η δράση δεν κράτησε για πολύ αφού η επαφή του Stroll με τον Kvyat είχε ως αποτέλεσμα να αναποδογυρίσει το μονοθέσιο του Καναδού. Ευτυχώς, χωρίς να τραυματιστεί. Είχαμε όμως ξανά καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας.

LAP 9/57

The Safety Car heads into the pit lane and we are racing – again! #BahrainGP 🇧🇭 #F1 pic.twitter.com/59FqX7DUOm

— Formula 1 (@F1) November 29, 2020

Ο Bottas μπήκε ξανά στα pit γιατί είχε κλαταρισμένο ελαστικό ενώ ο Vettel γκρίνιαζε για τον τρόπο οδήγησης του teammate του, καθώς θεωρούσε πως αν δεν υποχωρούσε ο ίδιος, θα είχαν συγκρουστεί.

Ο Bernd Maylander, αποκλειστική συνέντευξη του οποίου μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ, βρέθηκε να οριοθετεί το ρυθμό, με τους Hamilton, Verstappen, Perez, Albon, Norris, Ocon, Leclerc, Ricciardo, Gasly, Sainz να ακολουθούν. Ο Vettel είχε πέσει δέκατος-πέμπτος, ενώ ο Bottas δέκατος-έκτος.

Το αυτοκίνητο ασφαλείας αποσύρθηκε στο τέλος του έβδομου γύρου και είχαμε ξανά δράση στο Σακχίρ, ευτυχώς αυτή τη φορά χωρίς άλλο δράμα. Ίσως να ήταν η μοναδική φορά που όλοι ήλπιζαν για μία… βαρετή συνέχεια.

Στην κορυφή κάπως έτσι είχαν τα πράγματα, ο Hamilton μπήκε πρώτος για αλλαγή ελαστικών και έβαλε ξανά τη μαλακή γόμα. Ο Verstappen ακολούθησε ένα γύρο μετά αλλά έβαλε τη σκληρή.

Όμως τίποτα δεν άλλαξε ανάμεσά τους, με τη διαφορά τους να παγιώνεται στα περίπου πέντε δευτερόλεπτα. Πιο πίσω, ο Perez ήταν 17 δευτερόλεπτα μακριά και ο Albon άλλα 6, με τις McLaren και Renault να συμπληρώνουν την οκτάδα, ενώ η AlphaTauri του Gasly και η Mercedes του Bottas το Top-10.

Στα επόμενα pit stop, η Red Bull επεδίωκε το undercut, στο γύρο 35, όμως παρότι συνήθως οι «ταύροι» έχουν τα πιο γρήγορα pit stop, αυτή τη φορά καθυστέρησαν στην «εξυπηρέτηση» του Verstappen.

LAP 36/57

Verstappen pits and returns to the track in P3 behind Hamilton and Perez #BahrainGP 🇧🇭 #F1 pic.twitter.com/yAmizocgs0

— Formula 1 (@F1) November 29, 2020

Έτσι, αλλάζοντας ένα γύρο μετά ο Lewis (αμφότεροι έβαλαν τη σκληρή γόμα για να πάνε μέχρι τέλους), η μεταξύ τους διαφορά δεν άλλαξε.

Κι όταν ολοκληρώθηκε κι αυτή η σειρά των pit stop, η τάξη αποκαταστάθηκε δίχως αλλαγές στην κατάταξη σε ότι αφορούσε στην πρώτη τετράδα.

Πίσω τους, ο Gasly προσπάθησε με ένα pit stop λιγότερο να κερδίσει έδαφος, όμως στον γύρο 45 έχασε τη θέση του από τον Lando Norris και μερικά περάσματα μετά κι από τον Carlos Sainz.

Ο Verstappen έκανε ένα επιπλέον pit stop έχοντας την πολυτέλεια της διαφοράς ασφαλείας από τον Perez, ο οποίος έμελλε να αποδειχθεί ο μεγάλος χαμένος του αγώνα. Τρεις γύρους πριν τον τερματισμό, η υβριδική μηχανή του παρέδωσε πνεύμα, με αποτέλεσμα το μονοθέσιο της Racing Point να εγκαταλείψει με φωτιά στο πίσω μέρος.

LAP 54/57

Agony for Checo Perez!

After looking certain to finish in P3, his car starts billowing smoke

He’s out ❌ #BahrainGP 🇧🇭 #F1 pic.twitter.com/oiq584Q1os

— Formula 1 (@F1) November 29, 2020

Ο Μεξικανός απομακρύνθηκε δίχως πρόβλημα αλλά το συμβάν έφερε ξανά καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας, δίνοντας πρόωρο τέλος στον αγώνα.

Μία εξέλιξη καταστροφική για τη Racing Point αφού δεν πήρε βαθμούς, την ώρα που οι McLaren ήταν στις θέσεις 4 και 5. Έτσι η βρετανική ομάδα πέρασε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας κατασκευαστών, με προβάδισμα 17 βαθμών από τη Racing Point και 27 από τη Renault.

Ο Gasly ολοκλήρωσε τον αγώνα έκτος, μπροστά από τους Ricciardo, Bottas, Ocon και Leclerc, με τον Μονεγάσκο της Ferrari ένα γύρο πίσω.

Αναλυτικά η κατάταξη:

Διαβάστε επίσης:

F1 Vlog για το… μπακλαβά Grand Prix (vid)

King Lewis: Η αποκλειστική συνέντευξη του Hamilton στο carsnews

O No1 μηχανικός του Hamilton μιλάει αποκλειστικά στο carsnews

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Και το 2021 στη Mercedes o Valtteri Bottas

cars

F1: Ο Alunni Bravi σε ρόλο εκπροσώπου της Alfa Romeo

cars

F1 GP Μπαχρέιν: Ο Φερστάπεν ξεκινάει με grand slam

cars

O Hakkinen θέλει την παραμονή του Vettel στην F1

cars

Andretti F1 team formally opens new Silverstone facility

Bury

Ricciardo says new RB F1 chassis brings “peace of mind”

cars

Η F1 ανακοίνωσε πιθανή πρεμιέρα στο Red Bull Ring και στόχο 15-18 GP

cars

Mercedes εναντίον Ferrari: Με το βλέμμα στο 2025;

cars

Οι λόγοι που οδήγησαν τον ντε Βρις στην έξοδο από την AlphaTauri

cars