CARSNEWS
MARKET

H έξυπνη τετρακίνηση της Ford στο νέο Kuga

Επί αρκετές δεκαετίες, τα συστήματα τετρακίνησης προσέφεραν καλύτερη πρόσφυση σε ολισθηρές συνθήκες, στέλνοντας ισχύ και στους τέσσερις τροχούς – κάτι όμως που είχε ως τίμημα την αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου.nΗ τεχνολογία all-wheel drive (AWD) που εμφανίστηκε αργότερα μπορούσε να ανιχνεύει ποιοι τροχοί είχαν την καλύτερη πρόσφυση στέλνοντας περισσότερη ισχύ στους τροχούς που το είχαν ανάγκη, γεγονός που είχε μειωμένο αντίκτυπο στην κατανάλωση.

Τώρα, η Ford κάνει το επόμενο βήμα λανσάροντας στο Kuga την τεχνολογία AWD disconnect. Η τεχνολογία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να απενεργοποιεί το σύστημα Intelligent All-Wheel Drive του Kuga σε ευνοϊκές οδηγικές συνθήκες για ακόμα μικρότερη κατανάλωση, ενώ μπορεί να το επανασυνδέει σε κλάσματα δευτερολέπτου όταν κρίνει ότι ο οδηγός χρειάζεται επιπλέον πρόσφυση.

Μπορεί οι οδηγοί να αντιμετωπίζουν συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης όλο το χρόνο, όμως το Intelligent All-Wheel Drive προσφέρει ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα τους χειμερινούς μήνες όταν η βροχή, το χιόνι και ο πάγος τείνουν να καταστήσουν το οδόστρωμα ιδιαίτερα επικίνδυνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ford, η τεχνολογία AWD disconnect μπορεί να αυξήσει την οδική ασφάλεια, μειώνοντας την ίδια στιγμή την κατανάλωση κατά 6,5%, αλλάζοντας σε εμπρόσθια κίνηση, αναλόγως των συνθηκών.

“Το σύστημα all-wheel drive δεν προορίζεται μόνο για off-road συνθήκες – η έξτρα πρόσφυση μπορεί να κάνει τα ταξίδια πιο ομαλά, πιο ασφαλή και λιγότερο στρεσογόνα για τους οδηγούς, κυρίως σε χειμερινές συνθήκες” δήλωσε ο Glen Goold, επικεφαλής μηχανικός εξέλιξης του Kuga. “Σχεδιάσαμε το νέο Kuga με την προοπτική της μείωσης της κατανάλωσης, και η τεχνητή νοημοσύνη του συστήματος AWD disconnect δημιουργεί τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, διατηρώντας παράλληλα όλα τα πλεονεκτήματα του Intelligent All-Wheel Drive.”

Το σύστημα All-Wheel Drive του Kuga παρακολουθεί συνεχώς ποιοι τροχοί έχουν την καλύτερη πρόσφυση στην επιφάνεια του δρόμου, λαμβάνοντας πληροφορίες από αισθητήρες σε όλο το όχημα. Η ισχύς κατανέμεται ομαλά μεταξύ των εμπρός και πίσω τροχών διασφαλίζοντας προοδευτική συμπεριφορά και άριστη απόκριση στις στροφές, με τις ρυθμίσεις να πραγματοποιούνται σε λιγότερο από 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Σε περιπτώσεις όπου οι εμπρός τροχοί έχουν μηδενική πρόσφυση, το σύστημα μπορεί να στείλει μέχρι και το 100% της ισχύος στους πίσω τροχούς.

Η τεχνολογία AWD disconnect χρησιμοποιεί έναν ειδικό ηλεκτρονικό εγκέφαλο και αλγόριθμο “fuzzy logic” για να προσδιορίσει εάν η ισχύς στους πίσω τροχούς μπορεί να αποσυνδεθεί εντελώς σε περιπτώσεις όπως για παράδειγμα όταν το όχημα κινείται στον αυτοκινητόδρομο με υψηλές θερμοκρασίες και στεγνές συνθήκες. Αυτό προσωρινά καθιστά το Kuga προσθιοκίνητο για ακόμα μικρότερη κατανάλωση.

Ford

Το σημαντικό είναι ότι το σύστημα AWD disconnect μπορεί να επαναφέρει την ισχύ στον πίσω άξονα εάν κρίνει ότι το Intelligent All-Wheel Drive είναι – ή σύντομα θα είναι – απαραίτητο. Το AWD disconnect παρακολουθεί πληροφορίες που λαμβάνει από το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης και το ABS, για να αξιολογήσει το σπινάρισμα και την ολίσθηση των τροχών, καθώς και άλλα στοιχεία, όπως η ενεργοποίηση των υαλοκαθαριστήρων και η εξωτερική θερμοκρασία, ενώ μπορεί να ανιχνεύσει ακόμα και αν το Kuga ρυμουλκεί τρέιλερ, για να αποφασίσει μέσα σε 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

“Το ’Fuzzy logic’ αναφέρεται στον αλγόριθμό που μπορεί να λαμβάνει υπόψη όλες τις μεταβλητές πριν αποφασίσει, όπως κάνουμε όλοι όταν αποφασίζουμε τι θα φορέσουμε με βάση την πρόγνωση καιρού, την εποχή, τις εξωτερικές συνθήκες και τον προορισμό μας. Για το Kuga, αυτό σημαίνει ότι το Intelligent All-Wheel Drive δεν θα εμπλακεί μόνο και μόνο επειδή λειτουργούν οι καθαριστήρες. Ο αλγόριθμος λαμβάνει υπόψη πληροφορίες από αρκετούς αισθητήρες, πριν αποφασίσει κατά πόσον απαιτείται παρέμβαση, αλλά αυτό γίνεται πολύ ταχύτερα από όσο θα μπορούσε ένας ανθρώπινος εγκέφαλος” δηλώνει χαρακτηριστικά η Ford. 

Το Intelligent All-Wheel drive προσφέρεται αυτή τη στιγμή με το πετρελαιοκίνητο Ford Kuga που εφοδιάζεται με τον 2λιτρο EcoBlue κινητήρα ο οποίος αποδίδει 190 ίππους και συνδυάζεται με οκτατάχυτο αυτόματο κιβώτιο. Η συγκεκριμένη έκδοση έχει κατανάλωση 5,7 l/100 km και εκπομπές CO2 από 150 g/km WLTP (από 4,8 l/100 km και 126 g/km στον κύκλο NEDC).


 

Related Articles

Μπουλόνια ασφαλείας 3d εκτύπωσης, βασισμένα στη φωνή του οδηγού, που διώχνουν τους κλέφτες

cars

Το νέο Puma εγκαινιάζει την ηλεκτροκίνητη εποχή Ford

cars

Τι θα γίνει με τα διπλώματα οδήγησης των άνω των 74 ετών

cars

Το νέο Audi R8 V10 RWD: Αυτή είναι η πισωκίνητη έκδοση

cars

Η Nissan αποκαλύπτει το Skyline με το σύστημα υποστήριξης οδηγού ProPILOT 2.0

cars

Ματιές στα άδυτα της BMW

cars

Με μόλις 35 συμμετοχές το φετινό Ράλι Παλάδιο

cars

Ενημερώσου «ασφαλώς» για τις Direct Ασφάλειες Αυτοκινήτου από το asfaleiaautokinitou.gr

cars

Φιλικά στο περιβάλλον τα νέα Fiat 500 Hybrid και Panda Hybrid

cars