Η σχετικά πρόσφατη αλλαγή Διευθύνοντος Συμβούλου στην Aston Martin σημαίνει νέο επιχειρηματικό σχέδιο για την εταιρεία.
WHAT CAR
Ο Χόλμαρκ, ο οποίος κατείχε την ίδια θέση στην Bentley για 15 χρόνια, μίλησε σε δημοσιογράφους του βρετανικού αυτοκινητικού Τύπου και περιέγραψε το σχέδιό του. Πλέον, έχει ενημερωθεί για τα δεδομένα στην Aston Martin και γνωρίζει τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτή.

Όπως δήλωσε, η εταιρεία έχει ανάγκη από την τοποθέτηση εξηλεκτρισμένων κινητήρων στα μοντέλα της, από την πιο συχνή αναβάθμιση και επανασχεδίασή τους, όπως και να δίνει περισσότερες επιλογές στους πελάτες της.
Με αυτή τη στρατηγική, φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα κάνει την Aston Martin «βιώσιμα κερδοφόρα» (sic) στα 112 χρόνια ύπαρξής της. Ως γνωστόν. ιστορία της είναι γεμάτη προκλήσεις και οικονομικές δυσκολίες, κάτι που ο Χόλμαρκ θέλει να αλλάξει, εφαρμόζοντας μια πιο προσεκτική και σταθερή επιχειρηματική προσέγγιση, όπως είπε.

Συγκεκριμένα, τόνισε: «Η Aston Martin ποτέ δεν έδινε στον εαυτό της χρόνο για να “ανασάνει”. Έχω δει να υπάρχουν πολλές και έντονες φιλοδοξίες, αλλά ποτέ άλλοτε δεν είδα μια μάρκα να προσπαθεί να λανσάρει τέσσερα νέα αυτοκίνητα μέσα σε 18 μήνες. Αυτό ήταν σχεδόν αποτελεσματικό, αλλά όχι απόλυτα.
»Παρά τις καλές προθέσεις, τα αυτοκίνητα που παρουσιάστηκαν δεν είχαν πάντα την επιθυμητή ποιότητα, ενώ οι καθυστερήσεις ήταν πολλές. Όταν ένας πελάτης αγοράζει μία DB12, μία Vantage ή μία DBX, μέσα σε δύο χρόνια –όσο διαρκεί κατά μέσο όρο η ιδιοκτησία ενός πολυτελούς αυτοκινήτου– πρέπει να υπάρχει ένας λόγος να αγοράσει ξανά ένα νέο μοντέλο», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την πρόθεση του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου, η βρετανική εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάζει νέες εκδόσεις και εκδοχές των μοντέλων της εντός των επόμενων τριών έως πέντε ετών, προσελκύοντας ξανά το ενδιαφέρον των ως τώρα πελατών της.

Ακόμη και η Valhalla, το hypercar της μάρκας, θα έχει νέες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένης πιθανώς μιας cabrio εκδοχής, καθώς και μια επιπλέον ειδική έκδοση στο μέλλον, ακόμα πιο συλλεκτική.
Όσον αφορά στην ηλεκτροκίνηση, ο Χόλμαρκ είπε ότι ως το 2035 η Aston Martin δεν σχεδιάζει να λανσάρει πολλά αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, αλλά μόνο ένα. «Η δέσμευσή μας είναι να επιτύχουμε ουδετερότητα άνθρακα. Όμως, για να φτάσουμε εκεί θα προσθέσουμε ενδιάμεσα μοντέλα με υβριδικό κινητήρα, πριν από τα πλήρως ηλεκτρικά», επισήμανε.

Μέχρι το 2030, η Aston Martin θα συνεχίσει να βασίζεται στους εξηλεκτρισμένους θερμικούς κινητήρες για τα μοντέλα της. Μετά το 2035, η μετάβασή της στην πλήρη ηλεκτροκίνηση θα εξαρτηθεί από τις τότε εξελίξεις της αγοράς.
Ο Χόλμαρκ διευκρίνισε σχετικά: «Δεν αντιστεκόμαστε στην αλλαγή αλλά πρέπει να διαχειριστούμε αυτήν την κρίσιμη και πολύπλοκη περίοδο προσεκτικά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επενδύσουμε ταυτόχρονα σε κινητήρες εσωτερικής καύσης, υβριδικά και ηλεκτρικά, περιμένοντας να δούμε τι από αυτά θα πετύχει», κατέληξε.