CARSNEWS
MOTONEWS

Honda CBR 1100XX: Ο θρυλικός πύραυλος της δεκαετίας του 1990

Honda CBR 1100XX: Ο θρυλικός πύραυλος της δεκαετίας του 1990
  • Διαβάστηκε από 1.633 αναγνώστες
  • Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/3/2023

Το CBR 1100XX εμφανίστηκε το 1996 και ολοκλήρωσε τον κύκλο της το 2007. Στόχος της δημιουργίας της να γίνει η γρηγορότερη μοτοσυκλέτα παραγωγής στον κόσμο. Κράτησε τον τίτλο της για 2 χρόνια μέχρι την εμφάνιση του Suzuki Hayabusa.

HONDA: HONDA ευελιξία και άμεση, στα 750 κυβικά

Blackbird = το ταχύτερο αεροπλάνο του ψυχρού πολέμου

Το Blackbird που κυκλοφόρησε το 1996, πήρε το όνομά του από το ταχύτερο κατασκοπευτικό αεροπλάνο του Ψυχρού Πολέμου (το Lockheed SR-71 Blackbird). Το Blackbird ήταν μια τολμηρή κίνηση της Honda από μια εποχή που η τελική ταχύτητα μιας μοτοσυκλέτας ήταν το παν. Η Honda στα διαφημιστικά της, είχε βγάλει φωτογραφίες να απεικονίζουν τα δύο Blackbird( αεροπλάνο και μοτοσυκλέτα) ώστε να τραβήξει τα βλέμματα και να τονίσει το στόχο της.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Με άνεση, στυλ και υψηλές ταχύτητες

Το Blackbird ήταν μια μοτοσυκλέτα της οποίας ο σκοπός ήταν να μεταφέρει έναν αναβάτη (και έναν συνεπιβάτη, εάν απαιτείται) σε μεγάλες αποστάσεις με άνεση ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσε να κινηθεί σε πολύ υψηλές ταχύτητες. Φυσικά και το κατάφερε εύκολα, χάρη στα «μαγικά» της Honda, με απίστευτο στυλ και κομψότητα. Για να αποδείξει την αξία της, το Blackbird έκανε την παγκόσμια επίσημη παρουσίαση του στο Paul Ricard, το οποίο ήταν διάσημο για το Mistral Straight,την μεγαλύτερη ευθεία που υπήρχε για χρήση δοκιμών από μοτοσυκλέτες. Το νέο superbike της Honda με τον μεγαλύτερο σε κυβισμό κινητήρα της σειράς CBR, εκθρόνισε το ZZ-R 1100 της Kawasaki από βασιλιά της ταχύτητας. Τον τίτλο αυτόν διατήρησε μέχρι να εμφανιστεί το Hayabusa της Suzuki το 1999. Από εκεί και πέρα οι Ιαπωνικές μάρκες συμφώνησαν να περιορίσουν την τελική ταχύτητα των μοτοσυκλετών στα 300 χλμ/ωρα!

Δεν σπάει δεν χαλάει

Ωστόσο, το Blackbird δεν ήταν απλά ο βασιλιάς της ταχύτητας, αλλά πολύ περισσότερα. Μια μοτοσυκλέτα με πραγματική τελική ταχύτητα άνω των 270 χλμ/ώρα που δεν μοιάζει άγρια και απλησίαστη στο κοινό. Αυτό ήθελε να καταφέρει η Honda και το πέτυχε. Το Blackbird ήταν ταυτόχρονα άνετο, αριστοκρατικό, ανθεκτικό και εξαιρετικά αξιόπιστο. Ήταν τόσο καλοφτιαγμένο, που μόνο μια μικρή ανανέωση στον τομέα του ψεκασμού που έγινε από καρμπυρατέρ σε injection και ένα μεγαλύτερο ρεζερβουάρ ήταν οι μόνες αλλαγές που έγιναν μέχρι το 2001 όπου προστέθηκε επιπλέον καταλύτης και ανανεώθηκε ο πίνακας οργάνων. Η Honda ουσιαστικά εγκατέλειψε τα σχέδια συνέχισης της παραγωγής. Το VFR 1200F που κυκλοφόρησε το 2010 δεν αποδείχθηκε το ίδιο ικανό και δεν ανταποκρίθηκε στις προδιαγραφές που είχε δημιουργήσει το θρυλικό 1100XX. Το Blackbird, ωστόσο, είναι άξιο σεβασμού και εξακολουθεί να είναι επίκαιρο μέχρι σήμερα, με μοτοσυκλέτες που είναι σε άριστη κατάσταση να έχουν μεγάλη ζήτηση.

 Κατέκτησε το ρεκόρ ταχύτητας το 97

Τελική ταχύτητα άνω των 270 χλμ/ωρα

Αξιόπιστο με μεγάλη ζήτηση ακόμα και σήμερα

Blackbird 1100XX, Hayabusa ή ZZR 1100; Ποιό ήταν ο πραγματικός βασιλιάς της κατηγορίας;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Related Articles

QJ Motor SRT 550 – Τα κάνει «όλα» και συμφέρει

cars

Βόλος: Σοκάρει το βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που η μοτοσυκλέτα παρασύρει και σκοτώνει το 4 μηνών βρέφος

cars

R.I.P. Δύο αναβάτες έχασαν τη ζωή τους σε τραγικό ατύχημα κατά τη διάρκεια αγώνα στο Βραζιλιάνικο πρωτάθλημα Moto1000GP – VIDEO

cars

Διαθέσιμη η επετειακή Suzuki Hayabusa 25th Anniversary στην Ελλάδα -Δείτε πόσο κοστίζει

cars

KTM 790 Adventure: Τεχνολογικά βελτιωμένο αλλά 2.000 ευρώ φθηνότερο

cars

Kawasaki Ninja 7 HEV – Η πρώτη υβριδική μοτοσυκλέτα επιδόσεων στην παραγωγή!

cars

Jorge Lorenzo: “Δεν περίμενα να δω τον Márquez τόσο μπροστά σε λίγες μόνο ώρες”

cars

Η μηχανή που δεν μπορεί να ανατραπεί

cars

Η βενζίνη έχει ημερομηνία λήξης

cars