CARSNEWS
AUTONEWS

ID.3 & ID.4. Προσοχή ακόμη και στα φώτα

Τα νέα ID.3 και ID.4 διαθέτουν μοντέρνο και ελκυστικό σχεδιασμό, εντυπωσιάζοντας με το παρουσιαστικό τους πριν καν κάποιος έρθει σε επαφή με την προηγμένη τεχνολογία τους. Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η εξωτερική φωτιστική προσωπικότητα των δύο ηλεκτρικών μοντέλων της Volkswagen, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σχεδίασης τους. Μέχρι σήμερα, κάθε φορά που οι σχεδιαστές αυτοκινήτων ήθελαν να εστιάσουν την προσοχή σε λεπτομέρειες, συχνά χρησιμοποιούσαν το χρώμιο ως υλικό – τόσο στο εξωτερικό όσο και το εσωτερικό. Με τη διάδοση της ηλεκτροκίνησης, αυτό αλλάζει με γοργό ρυθμό. «Το φως είναι το νέο χρώμιο», εξηγεί ο Klaus Zyciora ως επικεφαλής σχεδιασμού του Volkswagen Group. «Το φως παίζει σημαντικό ρόλο, ειδικά για ένα ηλεκτρικό όχημα. Αντιπροσωπεύει ενέργεια και ηλεκτρισμό, αλλά και ζεστασιά και ασφάλεια. Το φως είναι ένα τέλειο σύμβολο για την κινητικότητα του μέλλοντος».

Ο Zyciora και η ομάδα του εφάρμοσαν αυτήν τη φιλοσοφία στα ID.3 και ID.4, τα δύο πρώτα μοντέλα ID., δημιουργώντας ένα νέο, αντιπροσωπευτικό σχέδιο φωτισμού. Οι μεγάλοι προβολείς κυριαρχούν στο μπροστινό άκρο των ηλεκτρικών μοντέλων, με την τεχνολογία LED σε μεγάλο βαθμό ως στάνταρ. Κάτι τέτοιο συμβαίνει αντίστοιχα και στο πίσω μέρος, με τα δύο μοντέλα να αφήνουν σαφείς φωτιστικές εντυπώσεις στο πέρασμά τους. Τα εξωτερικά περιβλήματα στους καθρέφτες διαθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο φωτισμού: κρύβουν προβολείς λογότυπων που προβάλλουν στο έδαφος ένα ιδιαίτερο μοτίβο σε σχήμα διαμαντιού, τυπικό στοιχείο των μοντέλων της οικογένειας ID., κατά το άνοιγμα των θυρών.

Όποιος επιδιώκει επιπλέον ένα συγκεκριμένο je ne sais quoi, μία ιδιαίτερη κίνηση εντυπωσιασμού, θα μπορεί στο μέλλον να παραγγείλει το προαιρετικά διαθέσιμο IQ.Light με προβολείς LED matrix. Εδώ, οι φωτεινές μονάδες αποτελούνται από μεμονωμένα LED, που μπορούν να ενεργοποιηθούν και απενεργοποιηθούν ξεχωριστά. Εκπέμπουν συνεπώς μια έξυπνα ελεγχόμενη, συνεχή φωτεινή δέσμη, φωτίζοντας πάντα τον δρόμο όσο το δυνατόν πιο λαμπρά χωρίς να είναι εκθαμβωτικά για τους άλλους χρήστες του δρόμου.

Οι μονάδες φωτισμού έχουν έντονη ομοιότητα με τα ανθρώπινα μάτια. Περιβάλλονται από φωτιζόμενους δακτύλιους με πεπλατυσμένο το κάτω τμήμα – είναι το σήμα κατατεθέν της οικογένειας μοντέλων ID. με IQ.Light. Τα ανοίγματα σε σχήμα κηρήθρας στα περιβλήματα των μονάδων και καλώδια οπτικών ινών παράγουν το φως των φώτων ημέρας. Μια λωρίδα φωτός διασχίζει το μπροστινό άκρο και συνδέει τους προβολείς μεταξύ τους, όταν τα φώτα είναι αναμμένα.

Οι φωτεινές μονάδες στους προβολείς επικοινωνούν με τον οδηγό ακόμη και πριν επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο. Κάθε φορά που ο οδηγός πλησιάζει το όχημα με το κλειδί, τα φώτα περιστρέφονται ηλεκτρικά από κάτω προς τα πάνω για να τον καλωσορίσουν κοιτώντας ψηλά. Με το σύστημα πρόσβασης χωρίς κλειδί Keyless Advanced, το όχημα διαθέτει ένα βελτιωμένο σενάριο καλωσορίσματος: σε αυτήν την περίπτωση, οι μονάδες φωτός «ανοίγουν τα μάτια τους» και στη συνέχεια περιστρέφονται προς τα πλάγια. Ειδικά στο ID.4, η Volkswagen χρησιμοποιεί τρισδιάστατα οπίσθια φώτα LED για πρώτη φορά. Το φως τους σχηματίζει μια επίπεδη καμπύλη και έχει ιδιαίτερα ομοιογενές και έντονο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, εννέα επιφάνειες καλωδίων οπτικών ινών εκπέμπουν το φως σε ασυνήθιστα πλούσιο κόκκινο χρώμα. Οι επιφάνειες μοιάζουν να αιωρούνται μπροστά από ένα μαύρο φόντο. Τα φώτα φρένων ανάβουν σε σχήμα “X”.

The post ID.3 & ID.4. Προσοχή ακόμη και στα φώτα first appeared on Εν Κινήσει.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Formula 1: Οι άνθρωποι της Red Bull πανηγύρισαν λίγο υπερβολικά και έσπασαν το τρόπαιο που κέρδισαν

cars

Η Hyundai δουλεύει πάνω σε έναν υψηλόστροφο κινητήρα 2,3 λίτρων.

cars

Ford Βροχίδης – Χατζής. Η αγάπη για την τετρακίνηση, πάει στα βουνά

cars

Ο EuroNCAP κατακεραυνώνει την ελλιπή ασφάλεια των επαγγελματικών.

cars

Σαν σήμερα 13 Μαρτίου: Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας θα γινόταν σήμερα 111 ετών

cars

Τρομερή η επίδοση του Kia Niro στον τάρανδο

cars

Mini John Cooper Works στον 24ωρο αγώνα του Nürburgring

cars

Fiat Panda 0.9 TwinAir CNG. Mε επίκεντρο την οικονομία

cars

Tesla: Ένα ηλεκτρικό hatchback “θα είχε νόημα” για την Ευρώπη.

cars