CARSNEWS
AUTONEWS

Jaguar F-Type facelift. Εκτενέστατο και ουσιώδες!

Όπως μας είχε υποσχεθεί, η Jaguar παρουσίασε την ανανεωμένη F-Type με  ριζικές αλλαγές εντός, εκτός κι επί τα αυτά… Αλλαγές τόσο εκτενείς που θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για ένα εντελώς νέο μοντέλο καθώς η αγγλική εταιρία δεν το έπαιξε εκ του ασφαλούς και προχώρησε σε ένα εκ βάθρων φρεσκάρισμα που κάνει την F-Type ξανά σχετική, ξανά ελκυστική και ξανά σύγχρονη.

Αναμφίβολα, το πρώτο πράγμα που θα τραβήξει το βλέμμα είναι η αισθητική της F-Type facelift. Οι αναλογίες του μοντέλου δεν έχουν αλλάξει όπως δεν έχουν αλλάξει ούτε οι διαστάσεις αλλά ο νέος σχεδιασμός λειτουργεί… παραπλανητικά. Στο εμπρός μέρος για παράδειγμα, τα φωτιστικά σώματα είναι πλέον πιο λεπτά (και με νέα LED “υπογραφή”), οπότε έχει ανοίξει ο δρόμος για μία φαρδύτερη γρίλια ενώ το καπό έχει κρατήσει το φούσκωμα στο κέντρο αλλά έχει πιο μαλακές γραμμές και μοιάζει πιο επίπεδο, οπότε δίνει την εντύπωση ότι το αυτοκίνητο έχει μεγαλύτερο μήκος και πλάτος απ’ ότι έχει στην πραγματικότητα. Τα φαρδιά πίσω φτερά δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν καθώς αποτελούν μέρος της διαχρονικότητας του design αλλά τα πίσω φανάρια είναι λεπτότερα και ο σχεδιασμός του διαχύτη διαφορετικός. Νέες είναι και οι απολήξεις της εξάτμισης με την βασική έκδοση να διατηρεί τις δύο κεντρικές παραλληλόγραμμες και την V8 έκδοση να διαθέτει τετραπλή, με δύο ζεύγη στρογγυλών απολήξεων στα άκρα του διαχύτη.

Ακόμα πιο σημαντικές είναι οι αλλαγές στο εσωτερικό, όπου η Jaguar επέλεξε τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση. Μπροστά από τον οδηγό υπάρχει τώρα μία οθόνη 12,3 ιντσών που φιλοξενεί τον ψηφιακό πίνακα οργάνων ενώ στο ταμπλό, βλέπουμε μία οθόνη 10 ιντσών για το Touch Pro σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης της εταιρίας. Ακριβώς κάτω από αυτή την οθόνη, υπάρχουν τρεις περιστροφικοί επιλογείς για τον εξαερισμό και το σύστημα κλιματισμού – 3 φυσικά χειριστήρια που η Jaguar επέλεξε συνειδητά να κρατήσει καθώς τα θεωρεί απαραίτητα. Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στα σαφώς πιο ποιοτικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην καμπίνα ώστε να συμβαδίζει η F-Type με τα πιο νέα μοντέλα στην γκάμα της Jaguar.

Όσον αφορά στα μηχανικά, το facelift έφερε την κατάργηση του supercharged V6 στην Ευρώπη και την προσθήκη μίας ακόμα έκδοσης με τον V8. Έτσι, γκάμα “ανοίγει” με το δίλιτρο, τετρακύλινδρο, υπερτροφοδοτούμενο σύνολο των 300 ίππων που στέλνει την δύναμη στους τροχούς του πίσω άξονα μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων. Μία μικρή παρένθεση σε αυτό το σημείο για να αναφέρουμε ότι η Jaguar F-type είναι αποκλειστικά διαθέσιμη με αυτόματο κιβώτιο. Πιο πάνω, είναι η νέα έκδοση του 5-λιτρου V8 με τα 450 άλογα και 580 Nm ροπής που προσφέρεται τόσο ως πισωκίνητη όσο και με το σύστημα τετρακίνησης ενώ στην κορυφή, ως συνήθως, βρίσκεται η κορυφαία εκδοχή του supercharged V8 με 575 ίππους και 700 Nm ροπής που είναι διαθέσιμη μονάχα με το σύστημα τετρακίνησης της αγγλικής φίρμας. Οι μηχανικοί της Jaguar προχώρησαν και σε αλλαγές στην ανάρτηση της F-Type με στόχο την βελτίωση της απόκρισης και της οδικής συμπεριφοράς ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η επιλογή του κινητήρα δεν επηρεάζει μόνο την ισχύ που θα έχει στην διάθεση του ο οδηγός. Η “βασική” έκδοση με τον δίλιτρο κινητήρα είναι περίπου 120 κιλά ελαφρύτερη από την πισωκίνητη V8, η οποία με την σειρά της είναι περίπου 120 κιλά ελαφρύτερη από την κορυφαία, τετρακίνητη “R” στην cabrio έκδοση! Υπάρχουν πολλά πράγματα να σκεφτεί ο υποψήφιος αγοραστής αλλά πριν κλείσουμε, να σημειώσουμε ότι οι παραγγελίες έχουν ήδη ανοίξει για την Jaguar F-Type facelift και πως οι πρώτες παραδόσεις είναι προγραμματισμένες για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Related Articles

Η παραδοχή μεθυσμένης οδηγού σε τηλεφωνήματα από τη φυλακή – Κατηγορείται ότι σκότωσε τη νύφη την ώρα που έφευγε από τον γάμο

cars

Επτά νέα ηλεκτρικά θα λανσάρει η Kia μέχρι το 2027.

cars

H Continental κατασκευάζει το πρώτο ελαστικό  με νέο δείκτη φορτίου“HL”

cars

Toyota Supra GT4. Έτοιμη για το 2020 με 430 ίππους!

cars

Ξεκίνησε η παραγωγή της BMW M8 Gran Coupe!

cars

O πλούσιος εξοπλισμός του Opel Grandland X 120 Edition

cars

Audi. Χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να αυξήσει ασφάλεια

cars

Οι περικοπές της Renault ίσως μας κοστίσουν την Alpine!

cars

Cupra Leon. Διαθέσιμο και ως “καυτό” υβριδικό με 245 ίππους!

cars