CARSNEWS
AUTONEWS

Jeep. Με μακρά και σημαντική ιστορία

Στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, τίποτα απολύτως δεν αφήνεται στη τύχη του και τίποτα δεν γίνεται χωρίς να έχει προϋπάρξει σκληρή δουλειά, επισταμένη μελέτη και έντονη προσπάθεια. Προφανώς κάποιες εταιρίες έχουν αφήσει το στίγμα τους στη πορεία των δεκαετιών, είτε μέσω των τεχνολογικών καινοτομιών, είτε μέσω των αισθητικών δημιουργιών είτε εξαιτίας των οδηγικών χαρακτηριστικών. Ωστόσο υπάρχει και μία, μοναδική είναι η αλήθεια περίπτωση, όπου μία μάρκα κατάφερε με το όνομά της να χαρακτηρίσει μία ολόκληρη κατηγορία. Μία κατηγορία η οποία μάλιστα σήμερα έχει τη μεγαλύτερη δυναμική απ΄όλες, γνωρίζοντας μία απίστευτη ανάπτυξη. Όπως θα καταλάβατε ο λόγος για την Jeep και το επίτευγμά της, μία ολόκληρη κατηγορία, με τεράστιο αριθμό πλέον μοντέλων, αυτή των SUV και των κροσσόβερ, από πολλούς να χαρακτηρίζεται, ως ΤΖΙΠ.

Η ιστορία της Αμερικάνικης αυτής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία πλέον βρίσκεται υπό τη σκέπη του ομίλου Fiat-Chrysler (FCA), ξεκινάει το μακρινό 1940 και πηγάζει από την ανάγκη του Αμερικανικού στρατού να εντάξει στο δυναμικό του, ένα σκληροτράχηλο εκτός δρόμου τετρακίνητο αυτοκίνητο. Έτσι δημιουργήθηκε το περίφημο Willys, με τις σχεδόν μυθικές ικανότητες του στη διάσχιση εκτός δρόμου εμποδίων και φυσικά την παροιμιώδη ανθεκτικότητά του στη σκληρή χρήση. Όπως είναι φυσικό η ανάγκη για δημιουργία ενός πολιτικού μοντέλου, δεν άργησε να γεννηθεί και έτσι μόλις το 1944 παρήχθει το Jeep CJ. H μεγάλη άνθηση της εταιρίας ήρθε τη δεκαετία του 1960 με τη δημιουργία της σειράς Cherokee, η οποία μέχρι και σήμερα μαζί με το Wrangler εξακολουθούν να αποτελούν τις σημαίες της Jeep, όντας τα δύο πιο αναγνωρίσιμα μοντέλα της.

Και μπορεί το Cherokee να προηγήθηκε κατά αρκετά χρόνια, η παρουσίαση όμως το 1986 του Wrangler ήταν ένα κομβικό σημείο για την εταιρία. Αυτό διότι αφενός ήταν ο απόγονος του CJ, αφετέρου διότι κατάφερε να συνδυάσει με έναν, μέχρι και σήμερα, μοναδικό τρόπο το σκληροτράχηλο εκτός δρόμου χαρακτήρα με την εικόνα ενός life style αυτοκινήτου. Πόσοι από εμάς άλλωστε δεν έχουμε ονειρευτεί διακοπές, καλοκαιρινές ή χειμερινές, με ένα ανοιχτό Wrangler, πόσοι από εμάς δεν έχουμε «ζηλέψει» στη θέα του, ενώ δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις αυτές που το μοντέλο της Jeep ήταν ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής σε κινηματογραφικές ταινίες.

Οι σύγχρονες ανάγκες και η αλματώδης ανάπτυξη της κατηγορίας που κατεξοχήν πρεσβεύει η γκάμα της Jeep, οδήγησε την εταιρία τα τελευταία χρόνια στη σημαντική διεύρυνση των προτάσεων που προσφέρει. Βεβαίως το Cherokee συνεχίζει να δίνει το παρών στο στίβο των πωλήσεων, προφανώς το Wrangler, με πολλές περισσότερες εκδόσεις αποτελεί το «όνειρο» για πολλούς και πολλές, πλέον όμως υπάρχουν και πιο προσιτές προτάσεις όπως το Renegade και το Compass.

Προτάσεις οι οποίες έχουν διατηρήσει αναλλοίωτα όλα τα στοιχεία εκείνα που λατρέψαμε στη Jeep, διανθισμένα όμως με σύγχρονη τεχνολογία και ακόμη πιο πολιτισμένο αλλά σε καμία περίπτωση αλλοτριωμένο χαρακτήρα, όπως θα διαπιστώσετε και σε δύο ξεχωριστά θέματα που θα ακολουθήσουν και θα αφορούν στα δύο αυτά μοντέλα της Jeep.

Και βεβαίως πάντα καλή και κυρίως αναγκαία η γνώση της ιστορίας μίας αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά η αίσθηση που μπορείτε να αποκτήσετε είτε βλέποντας είτε οδηγώντας τη πλήρη γκάμα των μοντέλων της Jeep στους αντιπροσώπους της ανά την Ελλάδα, όπως στη Jeep Κουμαντζιάς στη Δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης και στη Jeep Σφακιανάκης στην Ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, είναι μία εξαιρετική εμπειρία από μόνη της, την οποία σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να ζήσετε.

Related Articles

Η STI κάνει το νέο Subaru BRZ πιο… πικάντικο.

cars

Volkswagen ID.3. Το τρίτο μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της VW.

cars

Smart Fortwo 0.9 90 PS UrbanShadow. Για στιλάτες αστικές μετακινήσεις

cars

Ανατροπή στο έγκλημα στην Εφύρα Ηλείας: Αθωώθηκε ο αδερφός του θύματος

cars

Fiat Hybrid. Εξοικείωση με τον υβριδισμό

cars

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για ψυχραιμία μετά το ισραηλινό χτύπημα με drone στην Τεχεράνη

Bury

Η Haas αποκαλύπτει πρώτη το μονοθέσιο της για το 2020.

cars

Formula 1: Την 104η pole position της καριέρας του πήρε ο Χάμιλτον στην Ουγγαρία

cars

Citroen. Σε εορταστικό κλίμα οι τιμές των μοντέλων της

cars