CARSNEWS
AUTONEWS

Jeep Renegade 4xe & Compass 4xe. Διαθέσιμα και στη χώρα μας με σημαντικά πλεονεκτήματα

Τα πρώτα Plug-in Hybrid της Jeep είναι διαθέσιμα και στην Ελληνική αγορά, ολοκληρώνοντας ιδανικά τη γκάμα των Jeep Renegade και Jeep Compass. Οι εκδόσεις με το διακριτικό 4xe αποτελούν τα πιο προηγμένα, αλλά και τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα που κατασκεύασε ποτέ η Jeep, ανεβάζοντας σε νέα επίπεδα τις δυνατότητες των δημοφιλών SUV της θρυλικής Αμερικανικής μάρκας.  Παρά τον εξαιρετικά φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα τους, τα  Plug-in Hybrid, Jeep Renegade 4xe και Compass 4xe, δεν κάνουν κανένα συμβιβασμό όσον αφορά στην απόδοση και στις εκτός δρόμου δυνατότητες, αξιοποιώντας στο μέγιστο την υψηλή ισχύ (από 190 έως 240 ίππους), την προηγμένη τετρακίνηση (4xe) και την κορυφαία τεχνολογία. Ο Turbo κινητήρας βενζίνης των 1,3 λίτρων συνδυάζεται με έναν τοποθετημένο στον πίσω άξονα ηλεκτροκινητήρα που τροφοδοτείται από μια μπαταρία 11,4kWh. Ο συνδυασμός των δύο συνόλων εξασφαλίζει κορυφαίες επιδόσεις και υψηλό επίπεδο οδηγικής απόλαυσης, με την επιτάχυνση από στάση στα 100km/h να απαιτεί μόλις 7,5’’. Η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 200km/h, ενώ στην αμιγώς ηλεκτρική κίνηση τα μοντέλα μπορούν να φτάσουν τα 130km/h.

Τα βασικά στοιχεία του συστήματος που είναι κοινό στα Renegade 4xe και Compass 4xe είναι:

  • Ο Turbo βενζινοκινητήρας των 1,3 λίτρων με απόδοση 130 ή 180 ίππους (ανάλογα με την έκδοση) και 270 Nm ροπής.
  • Δύο ηλεκτροκινητήρες, ένας στον εμπρόσθιο άξονα που είναι συνδεδεμένος με τον βενζινοκινητήρα και λειτουργεί και ως γεννήτρια και ένας στον πίσω άξονα με ενσωματωμένο διαφορικό (“e-axle”) που αποδίδει 60 ίππους και 250 Nm ροπής και ο οποίος ανακτά ενέργεια κατά την επιβράδυνση.
  • Μια μπαταρία λιθίου 400 volt, χωρητικότητας 11,4 kWh που είναι τοποθετημένη κάτω από το πίσω κάθισμα.
  • Το νέο αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων
  • Ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης που ελέγχει το σύστημα φόρτισης υψηλής τάσης

Η συνολική απόδοση του συνόλου (θερμικός και ηλεκτρικός κινητήρας) ανάλογα με την έκδοση είναι 190 ή 240 ίπποι. Ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες και τις οδηγικές προτιμήσεις, ο οδηγός των Jeep Renegade 4xe και Compass 4xe μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρία προγράμματα λειτουργίας (Hybrid, Electric και E-save), μέσω του σχετικού επιλογέα που βρίσκεται στην κονσόλα. Σε όλα τα προγράμματα πραγματοποιείται ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση. Αναλυτικά τα προγράμματα:

HYBRID: είναι το βασικό πρόγραμμα με το οποίο ξεκινά το αυτοκίνητο. Είναι σχεδιασμένο να διαχειρίζεται το σύστημα με τον πλέον αποδοτικό τρόπο για μέγιστη απόδοση και οικονομία. Ο θερμικός και ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργούν παράλληλα με το σύστημα να δίνει προτεραιότητα στην ηλεκτρική κίνηση. Όταν το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας μειωθεί, τότε χρησιμοποιείται ο θερμικός κινητήρας ακολουθώντας έναν ειδικό αλγόριθμο (Hybrid Control Processor – HCP) ώστε να μεγιστοποιήσει την αποδοτικότητα του συστήματος.

ELECTRIC: σε αυτή τη λειτουργία το σύστημα προσφέρει αμιγώς ηλεκτρική κίνηση με μέση αυτονομία 50χλμ. Το πρόγραμμα βελτιστοποιεί την κίνηση με ηλεκτρική ενέργεια μέσω διαφορετικής ρύθμισης του HCP. Το όχημα κινείται αμιγώς ηλεκτρικά όσο το επιτρέπει το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας και στη συνέχεια –αν πέσει η φόρτιση ή αν ο οδηγός πατήσει το πεντάλ του γκαζιού μέχρι το τέρμα της διαδρομής- περνά αυτόματα στη λειτουργία HYBRID. Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι ιδανική για την κίνηση στα κέντρα των πόλεων, ενώ προσφέρει τελική ταχύτητα έως 130χλμ./ώρα.

E-SAVE: το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατηρεί τα επίπεδα φόρτισης της μπαταρίας και υποστηρίζει δύο δευτερεύουσες λειτουργίες που ονομάζονται Passive E-SAVE και Active E-SAVE.

  • Passive E-SAVE: διατηρεί το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας και με τη βοήθεια του θερμικού κινητήρα.
  • Active E-SAVE: φορτίζει την μπαταρία στο 80% μέσω της λειτουργία του θερμικού κινητήρα και του εμπρός τοποθετημένου ηλεκτροκινητήρα-γεννήτριας.

Το σύστημα ανάκτησης ενέργειας αποτελεί βασικό στοιχείο της οικολογικής φύσης των Jeep 4xe, επιτρέποντας την εκμετάλλευση της κινητικής ενέργειας κατά τη φάση της επιβράδυνσης. Με αυτό τον τρόπο η ενέργεια αποθηκεύεται με τη μορφή ηλεκτρικής ενέργεια, αντί να εκπέμπεται στο περιβάλλον με τη μορφή θερμικής ενέργειας, όπως συμβαίνει σε ένα συμβατικό σύστημα πέδησης. Το σύστημα (e-Coasting) λειτουργεί όπως το κλασσικό «φρένο» του κινητήρα όταν ο οδηγός αφήνει το γκάζι ανακτώντας την ενέργεια της επιβράδυνσης. Η λειτουργία ανάκτησης ενέργειας είναι πάντα ενεργή, ενώ η ένταση της μπορεί να ρυθμιστεί από τον οδηγό.  Η επιλογή της πιο έντονης λειτουργίας συνεπάγετε πιο έντονη επιβράδυνση και μεγαλύτερη ανάκτηση ενέργειας κατά το άφημα του γκαζιού από τον οδηγό.

Οι θρυλικές εκτός δρόμου ικανότητες των οχημάτων της Jeep, εξασφαλίζονται από το σύστημα Jeep Active Drive Low που εφοδιάζει όλα τα Renegade 4xe και Compass 4xe. Η νέα Plug-in Hybrid τεχνολογία ενισχύει επιπλέον αυτή την ικανότητα με το συνδυασμό των δύο κινητήρων να προσφέρει ακόμα περισσότερη ροπή. Για παράδειγμα στην κορυφαία -σε επίπεδο δυνατοτήτων off-road- έκδοση Trailhawk 4xe, η συνολική απόδοση των 240 ίππων συνδυάζεται με μια αύξηση έως 50% στη ροπή σε σχέση με το αντίστοιχο Trailhawk με τον κινητήρα 2.0MTJ 170hp. Την ίδια στιγμή η τεχνολογία 4xe παρέχει κίνηση στον πίσω άξονα μέσω του ηλεκτροκινητήρα. Αυτή η επιλογή εξασφαλίζει ανεξάρτητη διαχείριση της ροπής ανάμεσα στους δύο άξονες με έναν τρόπο που είναι πιο άμεσος και αποτελεσματικός σε σχέση με οποιοδήποτε μηχανικό σύστημα.

Η προηγμένη τεχνολογία στα νέα Jeep Renegade 4xe και Compass 4xe δεν εκφράζεται μόνο από το υβριδικό σύστημα κίνησης, αλλά και από τον πλούσιο εξοπλισμό άνεσης, ασφάλειας και συνδεσιμότητας που συνοδεύει όλες τις εκδόσεις των δύο μοντέλων. Τα Plug-in Hybrid μοντέλα είναι διαθέσιμα στις εκδόσεις Limited, Trailhawk και S, με την κάθε μία να εκφράζει μια διαφορετική πλευρά του δυναμισμού του ονόματος Jeep. Η έκδοση Limited εστιάζει στην άνεση και την πολυτέλεια με ένα πλήρες πακέτο προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης (ADAS) που περιλαμβάνει εκτός των άλλων σύστημα αυτόνομης πέδησης και ενεργό σύστημα διατήρησης πορείας στη λωρίδα κυκλοφορίας. Παράλληλα στο εσωτερικό εκτός από τις συνήθεις ηλεκτρικές ευκολίες, η έκδοση Limited προσφέρει πλήρες πακέτο αυτοματισμών (φώτα, καθαριστήρες, μεγάλη σκάλα φώτων), αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, αλλά και το προηγμένο σύστημα πολυμέσων με την οθόνη αφής των 8,4 ιντσών που διαθέτει δυνατότητα mirroring μέσω των εφαρμογών  Apple Car Play και Android Auto.

Αντίστοιχα η έκδοση S αποκαλύπτει το σπορ χαρακτήρα των δύο μοντέλων διαθέτοντας επιπλέον της Limited τροχούς ελαφρού κράματος διαμέτρου 19’’, πίσω σκούρα κρύσταλλα, μπάρες οροφής σε ασημί χρώμα, αλλά και σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος.   Oι εκδόσεις Trailhawk αποτελούν την απόλυτη off-road επιλογή, διαθέτοντας μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος, προφυλακτήρες που αυξάνουν περαιτέρω τις γωνίες προσέγγισης-ράμπας-διαφυγής, αλλά και μεταλλικές προστατευτικές ποδιές στο πάτωμα του αυτοκινήτου. Οι εκδόσεις Trailhawk των Renegade 4xe και Compass 4xe, έχουν τη διάκριση “Trail Rated” που πιστοποιεί τις κορυφαίες εκτός δρόμου δυνατότητες των μοντέλων.

Χωρίς τέλη κυκλοφορίας, χωρίς φόρο εταιρικής χρήσης

Χάρη στην τεχνολογία Plug-in Hybrdid 4xe, για πρώτη φορά μοντέλα της Jeep επιτυγχάνουν εκπομπές ρύπων κάτω των 50γρμ./χλμ., δίνοντας το στίγμα ότι ένα δυναμικό SUV μπορεί να είναι παράλληλα ιδιαίτερα οικονομικό στην κατανάλωση καυσίμου και φιλικό προς το περιβάλλον. Όλες οι εκδόσεις των Jeep Renegade 4xe και Compass 4xe βρίσκονται κάτω από αυτό το όριο, στοιχείο που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Λιανικές Τιμές Προ Φόρων διατίθενται κάτω από τις 40.000 ευρώ, εξασφαλίζουν ότι οι χρήστες εταιρικών αυτοκινήτων δεν θα καταβάλουν φόρο χρησιμοποιώντας τα νέα Plug-in Hybrid μοντέλα της Jeep. Οι προτεινόμενες τιμές λιανικής πώλησης των νέων Jeep Renegade 4xe και Compass 4xe, διαμορφώνονται από τις 41.900 και 45.900 ευρώ αντίστοιχα, ενώ –όπως και όλα τα μοντέλα της Jeep- οι Plug-in Hybrid εκδόσεις καλύπτονται από 4ετη εργοστασιακή εγγύηση 160.000χλμ. και αντίστοιχης διάρκειας υπηρεσία οδικής βοήθεια. Η εγγύηση για τη μπαταρία του υβριδικού συστήματος είναι 8ετης με ισχύ έως 160.000χλμ.

The post Jeep Renegade 4xe & Compass 4xe. Διαθέσιμα και στη χώρα μας με σημαντικά πλεονεκτήματα first appeared on Εν Κινήσει.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Φορτίζω παντού: Οι δικαιούχοι των ενισχύσεων για ανάπτυξη σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

cars

Nissan GT-R50. Στα τέλη του 2020 οι πρώτες παραδόσεις

cars

Ο καιρός σήμερα 25/3/2024

cars

VW. Μειώνει κατά 80% τις εκπομπές NOx

cars

Volvo XC60. Ανανεώθηκε στα σημεία

cars

Η ευρωπαϊκή Mustang Mach 1 είναι λιγότερη ισχυρή αλλά εξίσου εντυπωσιακή.

cars

Aston Martin DB5 Junior. Μία DB5 υπό κλίμακα με τιμή €39.000!

cars

Cayenne Turbo S v Urus v RS Q8 v Bentayga! Τιτανομαχία!

cars

Volvo.  Πρόγραμμα Personal Service από τη Βελμάρ

cars