CARSNEWS
NEW MODELS

Lockdown: Πώς να διατηρήσεις το αυτοκίνητό σου σε φόρμα

Οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν και έκτακτες λύσεις. Μπορεί, λοιπόν, η απαγόρευση της κυκλοφορίας να βάζει το αυτοκίνητό μας στο… περιθώριο, αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι φροντίδες συντήρησής του μειώνονται.

Αντιθέτως, η πολυήμερη ακινησία ενός αυτοκινήτου κρύβει κινδύνους και μπορεί να προκαλέσει βλάβες ή ακόμα και φθορές σε κρίσιμα τμήματα του οχήματος. Προσέχουμε, λοιπόν, για να έχουμε ακολουθώντας έντεκα απλούς και ανέξοδους τρόπους ώστε να μην βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις και να διατηρήσουμε το αυτοκίνητό μας ετοιμοπόλεμο.

1. Αφαιρέστε τους πόλους της μπαταρίας. Με αυτόν τον τρόπο θα ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα να «αδειάσει» η μπαταρία από την πολυήμερη στάθμευση του αυτοκινήτου σας.

2. Αν έχετε σταθμεύσει σε εξωτερικό χώρο τοποθετήστε αντηλιακές επιφάνειες στο μπροστινό και στο πίσω παρμπρίζ ώστε να περιορίσετε τη φθορά που μπορεί να προκαλέσει η υπεριώδης ακτινοβολία και οι υψηλές θερμοκρασίες στις επιφάνειες του εσωτερικού του αυτοκινήτου. Ιδανικά καλύψτε και τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων ώστε να αποφύγετε την πρόωρη γήρανσή τους

3. Βάλτε μπροστά τον κινητήρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Διατηρείστε τον σε λειτουργία έως ότου φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία λειτουργίας. Πιέστε το πεντάλ του φρένου, επιχειρήστε να στρίψετε τους τροχούς, ενεργοποιήστε το σύστημα κλιματισμού. Με αυτόν τον τρόπο θα θέσετε σε λειτουργία τα κρίσιμα υποσυστήματα του αυτοκινήτου.|

4. Αφαιρέστε ρύπους από το αμάξωμα οι οποίοι είναι πιθανόν να οδηγήσουν στη φθορά του χρώματος. Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές δεν έχουν φράξει για να αποφύγετε τη συγκέντρωση υδάτων ή ακόμα και την εισροή τους στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

5. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται κουκούλα αφαιρέστε την ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να απομακρύνεται τυχόν υγρασία που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της.

6. Μετακινήστε το αυτοκίνητο έστω και μερικά εκατοστά ώστε να επιβαρύνεται το ίδιο σημείο των ελαστικών και να αποτρέψετε την παραμόρφωσή τους.

7. Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών για τυχόν απώλειες αέρα. Προσθέστε αέρα συμβουλευόμενοι τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

8. Αποφύγετε τη χρήση του χειρόφρενου. Επιλέξτε –αν αυτό είναι εφικτό- να ασφαλίσετε το αυτοκίνητό σας τοποθετώντας την πρώτη σχέση του κιβωτίου ταχυτήτων.

9. Αφαιρέστε περιττά βάρη από το αυτοκίνητο ώστε να μειώσετε την επιβάρυνση που δέχονται οι αναρτήσεις και τα υπόλοιπα μέρη του αυτοκινήτου.

10. Χρησιμοποιήστε εξειδικευμένα προϊόντα ώστε να λιπάνετε τους μεντεσέδες των θυρών και τις κλειδαριές.

11. Φροντίστε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα να πραγματοποιείτε έστω και μια μικρή διαδρομή με το αυτοκίνητό σας. Θυμηθείτε τα πρώτα μέτρα θα πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή ώστε να βεβαιωθείτε ότι όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου λειτουργούν αποτελεσματικά.

Παρατηρήστε και καταγράψτε τυχόν δυσλειτουργίες ή θορύβους που μαρτυρούν κάποιο πρόβλημα. Μην παραλείψετε τις προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης ή ακόμα και την αντικατάσταση των ελαστικών που ίσως να έχουν φθαρεί από τον χρόνο και όχι από τη χρήση. 

Διαβάστε ακόμα: 

Κορωνοϊός: Τα σημεία που πρέπει να απολυμάνεις στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σου

Κορωνοϊός και Αυτοκίνητο: 5 συν 1 συμβουλές για να αποφύγουμε τον κίνδυνο!

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

40 Χρόνια Panda: Η πεμπτουσία του Design

cars

Renault Megane RS Trophy R. Σκληροπυρηνικό

cars

Αναρτήθηκαν στο Taxisnet τα τέλη κυκλοφορίας- Οδηγίες για την πληρωμή τους

cars

O Tobias Moers είναι ο νέος CEO της Aston Martin

cars

Τα 4Χ4 της Ελληνικής αγοράς, μέχρι 20.000 ευρώ

cars

Seat. Ετοιμάζει έξι ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά μοντέλα

cars

Formula 1: Με 20.000 θεατές το γκραν πρι του Νίρμπουργκρινγκ

cars

Τρελά πρόστιμα από κάμερες εντοπισμού χρήσης κινητών σε οδηγούς αυτοκινήτου (video)

cars

To “The Fast and the Furious” θα τερματίσει στις 11 ταινίες

cars